
Ağız ve diş sağlığınız için basit ama faydalı bazı öneriler şöyledir:
İçindekiler
1. Buz yemek dişerinizi çizebilir

Buz doğal ve şekersizdir. Bu nedenle zararsız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak donmuş sert buzların dişlerle kırılmaya çalışması dişlerinizde çizikler oluşmasına ve hatta dişlerinizin kırılmasına neden olabilir.
Dişleriniz arasında sert bir buzu çiğnemeye çalıştığınızda farkına bile varmadan dişinizin yumuşak dokusunu zedelerseniz uzun süreli diş ağrısı hissedebilirsiniz.
Çok sıcak ve çok soğuk şeylerin çiğnenmeye çalışılması ani ve keskin veya kalıcı bir diş ağrısına neden olabilir.
2. Ağız içi pirsingler mikrop yuvası olmasın!

Dil veya damak pirsingleri moda olabilir, ancak ağız içerisinde metal bir şeyi ısırmak dişlerinize zarar verebilir. Dudağa takılan pirsingler de benzer bir risk oluştururlar. Pirsingin metali zamanla diş etlerine sürtünme yaparak, diş kaybınıza neden olabilecek kadar damaklarda aşınma yapabilir.
Ağız, bir bakteri cennetidir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, ağızda tükrük/nem/su bol miktarda bulunur. İkincisi, ağızda beslenme sebepli sürekli bir besin havuzu bulunur. Ağız içi pirsingler, ağız içerisindeki mikropların çoğalması için uygun yer oluşturabilir. Enfeksiyon riskini arttırabilir.
Ayrıca, bir dil pirsinginde, ciddi bir kanamaya neden olabilecek büyük bir kan damarını yanlışlıkla delme riski vardır.
Sonuç olarak, önce sağlık risklerini diş hekiminizle görüşün.
3. Diş gıcırdatma (bruksizm): uykuda gelen kaos

Diş gıcırdatma ya da tıbbi adıyla bruksizm: Siz uykudayken farkında olmadan genellikle stres durumlarında dişleri birbirine sürtme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma olaylarıdır. Dişleri birbirine sürtme ile zamanla dişlerde hasar meydana gelebilir.
Sıklıkla uykuda olduğu için ve stresten kaynaklandığı için kontrol etmek güçtür. Geceleri dişleri korumak için diş koruyucu ağızlık takılabilir.
4. Spor esnasında ağız ve diş yaralanmaları
Spor esnasında yüzünüze çarpabilecek bir top ya da yüz üstü düşme yüzünüze ve dişlerinize zarar verebilir. Yaptığınız spor türüne göre kask ve dişlerinizi korumak için maske takabilirsiniz.

5. Şekerlemeler dişleriniz için “hiçte şeker değil”
Bütün şekerli yiyecekler diş çürümesini teşvik eder. Dişlerin üzerinde şekerin bekleme süresi arttıkça dişe verdiği zarar artar.
Ağzınızda erimesini beklediğiniz şekerlemelerin tadını çok seviyor olsanızda onların dişleriniz üzerinde beklemesi dişlerinizde oyuklar oluşmasına neden olur. Nasıl mı?
Şeker, dişlerinizi kaplayan yapışkan plak ile reaksiyona girer. Daha sonra plaktaki bakteriler, şekeri diş minesinde yiyen bir aside dönüştürür.
Şekerli sakızlar çiğnemeyin. Şekerleme yedikten sonra dişlerinizi temizlediğinizden emin olun. Mümkünse fırçalayın, fırçalayamıyorsanız ağzınızı çalkalayın.
6. Gazlı ve Şekerli içecekeler; çifte düşman
Gazlı içecekler şekerli veya şekersiz olsalar da diş yüzeyine zarar veren sitrik asit ve fosforik asit içerirler. Bu asitler dişlerde lekelenmeye, oyuklara ve çok ciddi problemlere neden olabilir.
Tüketilen gazlı içecek miktarı ve sıklığına bağlı olarak değişen derecelerde dişlerinizin etkilenmesi mümkün. Bu nedenle gazlı içecekleri şekersiz(diyet) olsalar dahi azaltmak diş sağlığınız için en iyisi. Bir başka önemli tavsiyemiz ise kola, gazoz ve hatta sporcu içecekleri dahil tüm gazlı içecekler tüketildikten hemen sonra ağzınızı çalkalayın.
Yeme içme durumlarından sonra ağzın sadece suyla çalkalanması dişleri korumak için ucuz, basit ve etkili bir yoldur.
Şekersiz gazlı içecekler içerdikleri asitlerle dişlere zarar verir. Şekerli ve gazlı içecekler ise hem şeker hem asidik içerikleri ile dişleriniz için çift etkili düşmandır.