
Bebeklere şekerli meyve püreleri (meyvelerde de doğal olarak şeker bulunur) vermek de dişlerin şekerle temasına neden olur. Dişlerin uzun süre şekerle temasta olması bebeklerde diş çürükleri gelişmesine yol açar.
Dişlerin uzun süre boyunca şekere maruz kalması, dişlerde çürümeye neden olabilir.
Biberonu uzun süreler çocuğun ağzında bırakmamanız en iyisidir.
Geceleri tükrük salgılanma ve ağız içerisinde tükrük akış hızı azalır. Anne sütü, inek sütü veya doğal meyve suyu gibi şekerli sıvıların dişlere teması geceleri daha tehlikelidir. Gün içerisinde salınan tükrük dişlerin korunmasına yardımcı olur. Ancak geceleri uyku esnasında tükrük salınımı da azalacaktır.
Eğer bebeğiniz gece ağzında biberonla uyumaya alışmış ise biberonun içerisine su koyabilirsiniz.
Azı dişleri çıkana kadar çocuklarınızın diş temizliğini;
- Ilık suyla ıslatılmış gazlı bezlerle veya
- Diş temizleme mendilleriyle yapabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Fırçalama Nasıldır?
Dişler çıktıktan sonra kural basittir:
‘Diş çıkar, fırçalama başlar’.
Bebeklerde diş çürüklerinden korunmak için: Dişler ağızda göründüğünde (yaklaşık 6-8 aylar) dişleri temizleme işlemi başlamalıdır.
Çocukların dişleri çıktıktan sonra diş temizliği, 3 yaşına kadar sadece su ve diş fırçası yardımıyla yapılabilir. Fırçalama esnasında ağız kokusunun da giderilmesi için diş macunu kullanmak isterseniz flour içermeyen bebek diş macunları kullanabilirsiniz.
Çocuklarınıza yemek yedikten sonra ağızlarını suyla çalkalamalarını öğretin. Yemek sonrası ağzın çalkalanması dişlerin üzerindeki şekerin azalmasına yardımcı olur. Dişlerin üzerinde kalan şeker, asit veya başka zararlı şeyler ağız çalkalamayla pratik şekilde ve etkili olarak azaltılabilir. Ağzın yemek sonrası suyla çalkalanması basit, ucuz ve etkili bir yöntemdir.