Diş Gıcırdatma (Bruksizm)

Diş gıcırdatmanın (bruksizm) en sık nedeni strestir. Çenede temporomandibular eklem veya çiğneme kasları etkilenmiş olabilir. Yüksek basınçla çeneyi kapamaya çalışmak dişler arasında sürtünme oluşmasına neden olur ve ciddi bir gıcırdatma sesi duyulabilir. Diş koruyucu ağızlık (splint) dişlerinizi korumaya yeterli olabilir.

17 Nis 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
Bruksizm - diş gıcırdatma - hekimim yanımda

Diş gıcırdatma ya da tıbbi adıyla bruksizm: Siz uykudayken farkında olmadan dişleri birbirine sürtme, gıcırdatma veya çeneyi sıkma olaylarıdır. Diş koruyucu ağızlık (splint, diş gıcırdatma aparatı) ile uyurken dişleri gıcırdatmanın olumsuz etkileri önlenebilir.

Stres

Uykuda diş gıcırdatma neden olur?

Diş gıcırdatma ya da bruksizmin en sık nedeni strestir. Stres yükü arttıkça diş gıcırdatmaları yaşadığınız gecelerde artış olabilir.

Diş gıcırdatma genelde uykuda yaşandığından fark edilmesi zordur. Bu durum, geceler sonra dişlerinizde ciddi tahribatlara neden olabilir.

Dişleri birbirine sürtme ile zamanla dişlerde hasar meydana gelebilir.

Uyurken diş gıcırdatma dişlerinizin keskin kısımlarının yıpranmasına ve diş minenizin zarar görmesine neden olabilir.

Diş gıcırdatma (bruksizm): Dişleri gıcırdatma esnasında birbirine sürtünen dişlerde zaman içerisinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Birbirine sürtünen dişlerde erimeler meydana gelebilir. Ciddi vakalarda dişler küçülebilir.

Dişleri gıcırdatma esnasında birbirine sürtünen dişlerde zaman içerisinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Birbirine sürtünen dişlerde erimeler meydana gelebilir. Ciddi vakalarda dişler küçülebilir.

Belirtiler

Bruksizm rahatsızlığınız olduğuna işaret eden belirtiler:

  • Sabahları ağzınızda ve çenenizde ağrı var mı? Bu çene kaslarınızın uzun süre fazlaca çalıştığına işaret eder.
  • Ayna karşısında baktığınızda dişlerinizin üst kısımlarının düzleştiği farkediyor musunuz? Bu dişlerin sürtünemsiyle yüksekliklerin törpülenmiş olduğuna işaret eder.
  • Çene ekleminizde hassasiyet veya ağrı oluyor mu? Çene ekleminizden yemek çiğneme esnasında ses geliyor mu? Bu çene ekleminizin sık sık zorlandığına işaret eder.

Bu gibi şikayetlerinizin varlığında doğrudan doktorunuza danışabilirsiniz. Daha iyisi birkaç gece yatağınızın yakınına ses kayıt cihazı koymanız ve müsait zamanınızda bu kayıtları dinlemenizdir. Diş gıcırdatma sesini duymanız bruksizm hastası olduğunuzu net olarak orataya koyar.

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Stres nedeniyle gelişen diş gıcırdatma problemleriniz stres faktörleri ortadan kalktığında kendiliğinden düzelecektir. Kısa süren ve stres kaynaklı bruksizm durumlarında diş koruyucu ağızlık (splint) dişlerinizi korumaya yeterli olabilir.

Dişlerinizi gıcırdatmanızın nedeni her zaman stres olmayabilir. Uzun süren diş gıcırdatması durumunda ve ne kadar sürerse sürsün, diş veya çene eklemi ağrısı olanların mutlaka doktora görünmelerinde fayda vardır.

Başka hastalıkların diş gıcırdatmasına neden olduğu durumlarda asıl sebebin ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca ciddi diş hasarı oluşmuşsa veya çene ekleminizde tahribat varsa dişleriniz veya ekleminiz için ayrıca tedavi gerekebilir.

Tedavi

Sıklıkla uykuda olduğu için ve stresten kaynaklandığı için kontrol etmek güçtür. Geceleri dişleri korumak için diş koruyucu ağızlık (splint, diş gıcırdatma aparatı) takmanız dişlerinizi koruyacaktır.

Uykuda diş gıcırdatma nasıl önlenir?

Geceleri dişleri korumak için diş koruyucu ağızlık (splint, diş gıcırdatma aparatı) takmanız dişlerinizi koruyacaktır.

Diş koruyucu ağızlık (splint): Geceleri dişlerinizi korumak için diş koruyucu ağızlık takmanız dişlerinizi koruyacaktır. Diş gıcırdatma aparatı

Geceleri dişlerinizi korumak için diş koruyucu ağızlık takmanız dişlerinizi koruyacaktır.

Diş gıcırdatmalarını dişleri koruyucu ağızlıklarla yenemiyorsanız çene kaslarınıza botoks uygulanması yöntemini tercih etmek isteyebilirsiniz.

Botoks ile 6-9 ay kadar dişlerinizi gıcırdatma problemini yenebilirsiniz.