Diş Taşı Temizliği Yaptırmak Zararlı mı?

Yediğimiz besinlerin dişe yapışması sonrası bakteriler ve tükürükteki kalsiyum gibi bileşenler birleşerek dişlerde plak oluştururlar. Bu plaklar kötü ağız kokusuna neden olur. Plaklardaki bakteriler kana ve oradan çeşitli organlara yayılabilir.

20 Kas 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
Diş taşı temizliği yaptırmak zararlı mıdır, HekimimYanimda.com

Diş taşı temizliği, dişlerdeki plakların temizlenmesidir. Bunu evde kendi kendinize yapabilmeniz pek mümkün değildir. Ancak düzenli diş fırçalama ve ağız bakımıyla diş taşı (tartar) oluşmasına engel olabilirsiniz.

Diş taşı ya da tartar olarak adlandırılan yapı, yediğimiz besinlerin dişe yapışması sonrası bakteriler ve tükürükteki kalsiyum gibi bileşenlerin birleşip plak oluşturması ve plağın diş üzerinden uzaklaştırılmamasıyla sertleşen yapıdır.

Diş taşı (tartar), cansız bir yapı değildir. Bakteri içerir ve şunlara neden olabilir:

  • Diş etlerinde ciddi enfeksiyonlar
  • Diş çevresindeki kemiklerde erime
  • Diş etlerinde çekilmeler

Yani diş taşlarınızı temizletmediğiniz sürece ağzınızda bakterilerle yaşarsınız ki bu bakterilerin mide, bağırsak, akciğer hatta kalbe ulaşabildiği ve bu organlara yerleşebildiği bilimsel yayınlarla kanıtlanmıştır.

Diş taşlarınızı temizletmediğiniz sürece ağzınızda bakterilerle yaşarsınız.

Diş taşı temizliği acıtır mı?

Dişlerdeki tartarların temizliği sırasında hastalar hissettikleri hassasiyeti acıyla karıştırabiliyorlar.

Her kişinin ağız yapısı ve diş eti hastalığının durumu farklı olmakla beraber temel diş taşı temizliği sırasında ağrınız olmaz.

Derin temizliğe ihtiyacınız varsa anestezi yapılarak ağrı hissetmemeniz sağlanacaktır.

Dişlerdeki tartarların temizliği sırasında hissedilen ağrı ve hassasiyet için hekiminiz uygun görürse hafifletmek amacıyla sprey anestezi uygulayabilir.

evde diş taşı temizliği zararlı mı

Diş taşı temizliği dişin incelmesine sebep olur mu?

Diş taşı temizliği yapılırken kullanılan aletler diş taşının diş üzerinden ayrılmasını sağlamaktan ibarettir.

Bu alet sadece titreşerek diş üzerindeki diş taşlarının kopmasını sağlar. Dişten bir tabaka kaldırmaz.

Fakat tedavi sonrası hastalar hassasiyet hissedebilirler. Bu dişin yüzeyi inceldiği için değil, aletlerin diş üzerinde işlem yapması sonucu diş minesinde ya da dişin kökünde hissedilen geçici bir durumdur.

Diş taşlarının sebep olduğu diş eti hastalıkları çoğu zaman geri dönülemez zararlara sebep olduğu için diş taşları vakit kaybetmeden temizletilmeli ve diş hekiminin önerdiği şekilde diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır.

Evde diş taşı temizliği yapılabilir mi?

Evde diş taşlarının temizlenmesi maalesef mümkün değildir. Aslolan, evde diş taşlarının oluşmasını engellemektir. Bu da günde en az 2 kere olmak üzere doğru yöntemle diş fırçalamakla sağlanır.

Diş taşı öncesi oluşan diş plağını diş fırçanızla süpürme hareketi yaparak uzaklaştırabilirsiniz. Başlangıç seviyesindeki diş eti hastalığınızın iyileşmesini bu sayede sağlayabilirsiniz.

Unutmayın sağlıklı gülüşler mutluluk getirir 🙂