
Diş eti hastalıkları, vücutta başka hastalıklara da neden olabilir. Gebelikte vücudun savunma sisteminin bebeğe göre şekillenmesi ve hormonların etkisiyle annede meydana gelen değişiklikler nedeniyle ağız ve diş sağlığına daha fazla dikkat etmek gerekir.
Ağız içinde görülen çürük, diş eti kanaması ve ağız kokusu gibi rahatsızlıklar aslında birer ağız ve diş hastalığıdır ve başta sindirim sistemi olmak üzere vücutta başka sistemleri de etkilemektedir.
Ağız içindeki bakterilerin oluşturduğu ya da bu bakterilere karşı vücut savunmasının oluşturduğu hormon ve ürünler vücutta başka sistemlerin dengesini bozabilmektedir. Buna bağlı olarak gebelikte diş eti hastalığı kaynaklı olumsuz sonuçlar görülebilmektedir.
Ağız ve diş hastalıkları nedeniyle bir gebede aşağıdaki komplikasyonlar gelişebilir:
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Preeklampsiyi (gebelik zehirlenmesi)
- Erken membran rüptürü
Erken doğum riski
Gebeliğin 37. haftası tamamlanmadan önce gerçekleşen doğum olarak tanımlanmaktadır. Dünya sağlık örgütü 1997-2007 yılları arasında erken doğum oranını %9.6 olarak bildirmiştir.
Diş eti hastalıkları gram negatif anaerobik bakterilerden kaynaklanan enfeksiyöz bir hastalıktır ve enfeksiyon, erken doğum ve düşük doğum ağırlığının görülmesinde %30-%50 oranında etkili ana faktörlerden biridir.
Düşük doğum ağırlığı
Düşük doğum ağırlığı 1976’da Dünya sağlık örgütü tarafından doğum ağırlığının 2500 gr.’dan düşük olması şeklinde tanımlanmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda diş eti hastalığına bağlı oluşan enfeksiyon sonucu vücut tarafından üretilen sitokinlerin (hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan protein türü) bağışıklık sistemini uyararak düşük doğum ağırlığına sebep olduğu bulunmuştur.
Gebeliğe bağlı olarak oluşan immünolojik değişiklikler sonucunda annede diş eti hastalıklarına yatkınlık oluşmaktadır. Bu sebeple anne adayları gebelik planlanıyorsa mutlaka öncesinde tüm diş tedavilerini yaptırmalı, plansız gebelik durumunda ise bir diş hekimine başvurup gebelik sırasında oluşabilecek ağız ve diş hastalıkları hakkında bilgi almalı ve gebelik prosedürlerine uygun olarak diş tedavilerini yaptırmalıdır.
Enflamasyon sonucu vücutta oluşan ürünler ve ağız içinde artan bakteriler kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda yayılırlar buna karşılık anne ve fetüsün bağışıklık sistemi bu bileşenlere karşı yanıt verir.
Gebelik sonrasında da diş hekiminize 6 ayda bir düzenli kontrole gitmeyi ve bebeğinizin ilk diş çıkarmasından itibaren kontrollere beraber gitmeyi unutmayın. Sağlıklı, güzel gülüşlü günlere 🙂