
Diş ağrıları hayatımızı katlanılmaz hale getirebiliyor değil mi? Neyse ki diş tedavimizi yaptırdığımızda ağrımızdan kurtulabiliriz. Peki ya dişimize kanal tedavisi yaptırıp hatta dişi çektirmemize rağmen devam eden ağrılarımız varsa? Diş ağrılarınızın sebebi dişleriniz değil bit tür nörolojik diş ağrısı oluşmasına neden olan “trigeminal nevralji” adında nörolojik bir hastalık olabilir.
Sebebi bulunamayan yüz ve çene ağrılarınız varsa çözümü yazımızda bulabilirsiniz.
Trigeminal nevralji; kulak, göz, burun, kafa derisi, alın, dişler ve çene gibi bölgelerin bir ya da birkaçında ağrılara yol açabilir.
Ağrı, Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilâtı tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır:
“Gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanan veya bu şekilde tanımlanan, hoş olmayan bir duyu ve duygusal bir deneyimdir“. Günlük hayatımızı etkileyen bu durum sebebi bulunamayıp tedavi edilemediğinde hayatımızı katlanılamaz hale getirebilir.
Kliniğe diş ağrısı şikayetiyle başvuran, hiçbir ağız ve diş hastalığı olmamasına rağmen kesinlikle dişinde şiddetli ağrısı olduğunu belirten hastalarda diş ağrısının nedeninin Trigeminal Nevralji olduğunu sıklıkla tecrübe etmekteyiz.
Trigeminal nevralji nedir?
Beyinden yüz bölgesine sinir ileten Trigeminal sinirde oluşan hasar yada sinirin yanından geçen damarın genişlediği durumlarda sinirdeki sıkışma sonucu nöronlarda oluşan aşırı duyarlılıktır.

Yüz bölgesinde, kulak, göz, dudak, burun, kafa derisi, alın, dişler ve çene gibi bölgelerin bir ya da birkaçında ağrılara yol açabilir. Trigeminal Nevraljinin sebep olduğu ağrılar bir kaç saniye kadar kısa sürebildiği gibi dakikalar hatta saatlerce de sürebilir.
Şiddetli ağrılara sebep olan teşhisi ve tedavisi zor olduğu için intihara eğilimi arttırmasıyla bilinen Trigeminal Nevralji ‘intihar hastalığı’ olarak da adlandırılır.
Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.
Sıklıkla diş kaynaklı ağrılar ile karıştırılır. Kişilerin ağrıyı dişle ilişkilendirmesi sebebiyle ilgili bölgedeki dişlere kanal tedavisi yapılması ya da çekilmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Fakat diş çekilse dahi hastalar ağrı hissetmeye devam ederler.
Bu yüzden diş hekimlerinin hastaların ağrı şikayetini iyi değerlendirip, diş kaynaklı olmadığını düşündüğünde hastayı bir Nöroloji uzmanına yönlendirmesi gerekmektedir.
Elektrik çarpması tarzında ağrılar yaygın olarak görülmekle beraber normalde zararlı olmayan uyaranlarla da ağrının başlayabildiği görülmüştür.
Zonklama, yanma, saplanma gibi ağrılar da bu hastalar tarafından tarif edilen diğer ağrı çeşitlerindendir.
Trigeminal Nevralji hastaları aşağıdakiler gibi günlük aktiviteleri yapmakta bile zorlanabilirler:
- Yemek yemek
- Konuşmak
- Yüz yıkamak
- Traş olmak
- Diş fırçalamak
Tip 1 trigeminal nevralji
Hiç bir uyaranın etkili bulunmadığı halde sinir tutulmasının görüldüğü Nevralji çeşididir.
Ağrı yüzün ön bölgesinden başlar, zonklar tarzda ve şiddetlidir.
Yüz ağrısına sebep olabilecek başka sistemik ya da nörolojik hastalıklar görülmemektedir.
Tip 2 trigeminal nevralji
Genellikle tümör, multipl skleroz veya nörovasküler baskı gibi nedenden kaynaklanmakla birlikte dental işlemler ve enfeksiyon sonucu da oluşabilir.
Trigeminal sinirin deforme olması ya da duyarlılaşması sonucu oluşur.
Hastaların sürekli ağrısı olmamakla birlikte migren tipi ağrılar ve saplanma tarzı ağrılardan şikayetçidirler.
Ağrılar herhangi bir neden olmadan ortaya çıkabildiği gibi heyecan, yorgunluk, çiğneme gibi bazı durumlarda kötüleşebilir.
Tip 1’e oranla nadir görüldüğü için teşhisi daha zordur.
Tedavi
Trigeminal Nevralji tanısı koyulan hastaya genellikle önce ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar hastanın şikayetlerini tamamen geçirmez ve hastalığı tamamen tedavi etmez. Mevcut ağrı ve semptomları hafifletmek için kullanılır. Hekiminiz ilaç tedavisini şikayetlerinize ve hastalığın şiddetine göre belirleyecektir.
- Hekimler, epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçların beyindeki sinir iletimini azaltması gibi etkileri sebebiyle trigeminal nevralji hastalarına da bu ilaçları önerebilmektedir.
- Benzer şekilde düşük doz antidepresan ilaçlardan bazılarının da tedavide etkili olduğu görülmüştür.
Birçok hasta kullanılan ilaçlar sayesinde ağrısız bir hayat sürmekle beraber ilaçların etkisiz olduğu ya da direnç gösterdiği durumlar da görülebilir.
İlaç tedavisi sonrası, ilaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda ya da hastanın başka sistemik hastalıkları sebebiyle ilaçları kullanması sakıncalıysa;
Hasarlı sinir bölgesine uygulanacak girişimsel yöntemlerle hastalığın tedavisi mümkündür. Bu yöntemler:
- Radyofrekans
- Sinire bası yapan damarı kaldırmak için cerrahi girişim
- Sinir üzerine direk ilaç uygulamak için yapılan cerrahi işlemler
Trigeminal Nevralji hasta hayatını ciddi anlamda zorlaştıran nörolojik diş ağrısı sebebi olabilmektedir. Uzun süre ağrıyla yaşayan hastaların eski ağrısız hallerine dönmesi daha zor olmaktadır. Bu yüzden her iki tipte ki Trigeminal Nevralji için de erken teşhis ve tedavi önemlidir. Siz de buna benzer ağrılardan şikayetçiyseniz bir diş hekimi ve nöroloji uzmanına danışmayı ihmal etmeyiniz.