Anasayfa
Anasayfa
Asistan
Asistan
Keşfet
Ara
Ara
Menu
Menü
ÇocukÇocuk
ErkekErkek
GebelikGebelik
KadınKadın
Beslenme ve DiyetBeslenme
Spor ve EgzersizSpor
UykuUyku
Soğuk AlgınlığıSoğuk Algınlığı
Mental SağlıkMental Sağlık
Sağlıklı SaçlarSağlıklı Saçlar
Cinsel SağlıkCinsel Sağlık
Cilt ve GüzellikCilt ve Güzellik

Süt Dişleri Çürümesin!

Çocuğunuzun süt dişleri mi çürüdü? Peki süt dişlerindeki çürüklerin çocuğunuzun genel sağlığı için zararı olduğunu biliyor musunuz? Her süt dişinin düşme yaşı farklıdır. Ve bu yaşa kadar ağız içinde çürümeden kalması altındaki kalıcı dişin sağlığı için de önemlidir. Süt dişlerinin sağlığı ve tedavisi hakkındaki tüm bilgiler yazımızda.

süt dişleri, bebeklerde diş çürükleri, süt dişi çürüğü, betülkaba, hekimimyanimda

Süt dişleri, başka bir deyişle bebek dişleri; anne karnında oluşmaya başlayıp bebeğin ilk 6 ayında ağızda görülmeye başlanan ve yerini daimi/kalıcı dişlere bırakana kadar ağızda kalan ilk dişlerdir.

Süt dişleri kalıcı dişlere göre daha küçüktür. Mine yapısının kalıcı dişlere göre daha zayıf olması sebebiyle daha kolay çürür.

Peki çürük süt dişleri hemen çekilmeli midir? Zaten düşecek süt dişlerini tedavi ettirmek gerekli midir?

Bebekler kaç aylıkken ilk süt dişini çıkarır?

Bebekliğin ilk 6. ve 10. ayları arasında alt keser dişleri ağızda görünmeye başlar.

Alt keser dişlerinden sonra sıra üst keser dişlerindedir. Üst keser dişlerin çıkması bebekliğin 8. ve 12. ayları arasında gerçekleşir.

Süt dişlerinin erken çekilmesinin ne zararı vardır?

Evet! Süt dişlerinin kalıcı dişlerle yer değiştirmesi uzun bir süreçtir. Bebeğin doğumdan sonraki 6. ayında başlayıp 13 yaşına kadar süren bu diş değişimi süreci her diş için farklı yaş aralığını kapsamaktadır.

Bebeklerde süt dişlerinin kalıcı dişlerle değişimi

Kalıcı dişler süt dişlerinin altında ağız içine çıkacakları zamanı beklerler. Çene içinde oluşan dişlerin başlangıçta kökleri yoktur. Köklerinin oluşmasıyla ağız içine çıkabilirler. Kökleri oluşmamış kalıcı dişlerin üzerindeki süt dişleri çekildiğinde kalıcı dişler ağız içine çıkamadığı için dişlerde kayma görülür.

Çoğu zaman erken süt dişi kayıpları sonrası çocukluk ve erişkinlik çağında dişlerde çapraşıklık görüldüğü için Ortodontik Tedavi (Diş Teli Tedavisi) görülmesi gerekmektedir. 

Süt dişlerinde oluşan derin çürüklerin sebep olduğu iltihabın altındaki kalıcı dişe zarar verme ihtimali de unutulmamalıdır.

Çürük dişleri olan ya da bu dişleri kaybeden çocukların beslenmesi ve konuşması olumsuz yönde etkilenirken bu durumun çocuğun üzerinde yarattığı psikolojik etkilerin de göz ardı edilmemesi gerekir.

Süt dişine kanal tedavisi yapılır mı? 

Süt dişlerine de kanal tedavisi yapılmaktadır. Süt dişlerinin boyutları küçük olduğu için çürük kolayca diş sinirine kadar ulaşabilmektedir. Bu durumda dişe önce kanal tedavisi sonra dolgu tedavisi yapılması gerekebilir.

Diş hekiminiz çocuğunuzun dişinin ağızda kalmasının daha uygun olduğunu düşünürse kanal tedavisini uygun görebilir.

Çocuğumun dişi ağrıyor antibiyotik içirmeli miyim? 

Antibiyotik toplumumuzda diş ağrısını geçirir gibi yanlış bir algı bulunmaktadır.

Diş hekimleri; dental enfeksiyonlarda hastanın sistemik şikâyetlerini (yüksek ateş, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik, ağız açıklığında azalma vb… ) kontrol altına almak için belirli durumlarda antibiyotik önerirler.

Çocuğunuzun dişinde ağrı varsa öncelikle ağrıyı kontrol etmek adına yaşına uygun ağrı kesici şurup verip vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.

Diş hekiminiz çocuğunuzun muayenesi sonrası uygun görürse antibiyotik reçete edecektir.

Diş ağrılarında antibiyotik kullanımı ile ilgili detaylı yazımı okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Antibiyotik ve demir ilaçları çocuğumun dişlerine zarar verir mi?

Bebeklik ve çocukluk çağında antibiyotiklerin sık kullanımı sonucu kalıcı dişlerin yapısında zayıflama ya da lekelenmeler görülebilmektedir. Özellikle tetrasiklin türevi antibiyotikler dişlere zarar verebilir.

Bu yüzden doktorunuzun önermediği gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınınız.

Demir eksikliği sebebiyle verilen demir şurupları da süt dişlerinde lekelenme yapabilmektedir. Demir şurubunun oluşturduğu lekelerin dişlere bir zararı olmamakla beraber fırçalamaya dikkat ederek lekelenmenin önüne geçilebilir.

Diş çıkarken ateş ve ağrı yapar mı?

Anneleri en çok yoran süreçlerden biri diş çıkarma sürecidir. Bu süreçte bebeğin salyası artabilir. Kaşıntı, ağrı ve ateş sebebiyle huysuzlaşan bebekler gece uykuya dalmakta zorlanabilirler.

Kaşınan diş etlerinin üzerine soğutulmuş diş jelleri sürülebilir. Parmağınızla masaj yaparak ya da diş kaşıma oyuncakları kullanarak dişlerin daha hızlı çıkmasına yardımcı olurken bebeğinizin rahatsızlığının giderilmesine bir nebze katkıda bulunabilirsiniz.

Peki çocuğumun dişlerinin sağlığı ve çürümemesi için ne yapmalıyım?

Anne sütü bilindiği üzere bebeğin genel sağlığı üzerinde olduğu gibi ağız sağlığı üzerinde de çok etkilidir. Yeterli anne sütü alamayan çcoukların süt ve daimi dişlerinde problemler görülebilmektedir.

Süt dişleri ağızda görülmeye başlar başlamaz ebeveynler her yemekten sonra bebeğin dişlerini temiz, ıslak havlu veya gazlı bir bezle silerek dişlerin temizliğini sağlamalıdır. 

Çocukların kendi ayakkabılarını bağlamaya başlamasına kadar diş fırçalama ve ağız bakımını ebeveyn yapmalı.

El beceri ve fonksiyonları gelişen çocuğa kendi başına diş fırçalama yapması sağlanmalı ve dişlerini fırçaladıktan sonra ebeveyn tekrar kontrol etmelidir. 

Diş fırçalama alışkanlığı çocuğa ebeveyn ve ailenin diğer üyelerinin diş fırçaladığını göstererek verilebilir. 

Çocukluk ve bebeklik çağında şekerli gıda tüketiminden uzak durulmalıdır. Biberonla verilen süt, su, komposto, meyve suyu gibi içeceklere eklenen şeker, bal, pekmez diş rahatsızlıklarını arttıracaktır.

Biberonla uyuma alışkanlığının önüne geçilmeli biberona koyulan şekersiz sütün bile bütün geçe boyunca ağızda kalıp yaygın çürüklere sebep olacağı unutulmamalıdır. Biberonla uyuma alışkanlığı varsa başlangıçta su koyularak bu alışkanlığı bırakması sağlanmalıdır.

En önemlisi çocuklar diş hekimi, doktor ya da iğneyle korkutulmamalı. Hiç bir şikayeti olmasa da yetişkinlerde olduğu gibi 6 ayda bir diş hekimine götürülerek kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır. Böylece bebeklikten itibaren diş hekimiyle tanışan ve kontrollere düzenli giden çocuk dişlerinin fırçalaması gerektiğini daha kolay kavrar ve erişkin hayatında da bunu sürdürür.

UNUTMAYIN! Diş fırçlamak bir alışkanlıktır. Ve her türlü alışkanlık çocukluk çağında kazanıldığında daha kalıcı olmaktadır. Kendinizi ve çocuğunuzu ihmal etmeyip Lütfen 6 ayda bir diş hekiminize kontrollere gitmeyi unutmayın. 

Sağlıklı ve mutlu gülüşler 🙂 

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir