Aşı Yapılmaması Gereken Durumlar

Aşılar oldukça güvenlidir. Çünkü aşılar çok uzun bilimsel araştırmalar sonucunda güvenilir ve koruyucu olduğu kanıtlandıktan sonra uygulamaya konur. Aşılama ile hastalığın ortaya çıkmadan önlenmesi her birey için bir sağlık hakkıdır. Bu nedenle bir bireye aşı yapılamaması için gerçekten geçerli nedenlerin bulunması gerekmektedir.

20 Ağu 2018 — Son güncelleme:
Paylaş:
Aşı Yapılmaması Gereken Durumlar

Aşılar toplum sağlığı için önemlidir ve mümkün olan en fazla birey aşılanmalıdır. Ancak aşılar her durumda yapılmazlar. Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?

Her aşının özellikleri farklıdır. Genel olarak aşının yapılmadığı durumlar (genel aşı kontrendikasyonları) aşağıda sıralanmıştır.

1. Aşı yapılmaması gereken durumlar

  • Bir önceki aşı dozu veya başka bir aşı bileşenine karşı alerji veya anafilaksi geliştirmiş olmak, o aşının sonraki uygulamaları için ciddi bir kontrendikasyondur.
  • Canlı atenüe aşılar, gebelerde ve immunosüpresif bireylerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Akut febril hastalık: Hafif seyirli hastalıklarda, örneğin ishal (diyare) ya da üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlarda aşı uygulamaları ertelenmez. Sadece 38 derecenin üzerinde bir ateş var ise bağışıklama ertelenmelidir.

Anafilaksi de dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar, aşının içindeki herhangi bir maddeye karşı, herhangi bir risk faktörü olmadığı durumlarda bile gelişebilir.

1.1. Yumurta alerjisi ve KKK aşısı

Anafilaksi dahil yumurta alerjisi; KKK aşısı için kontrendike değildir. Ancak KKK’nın önceki dozunda alerji gelişmişse sonraki dozlar kontrendikedir.

1.2. Yumurta alerjisi ve influenza aşısı

Yine anafilaksi dahil yumurta alerjisi artık influenza aşısı için de kontrendikasyon olarak kabul edilmemektedir. Ancak, öyküsünde yumurta alerjisi olanlarda ilk doz daha donanımlı bir tıbbi ortamda ve gözetim altında uygulanmalıdır.

Aşı Rehberi
1. Aşı nedir?
2. Aşılamada grup bağışıklığı nedir?
3. Aşıların içinde neler var?
4. Aşıların yapılma zamanını neler belirler?
5. Aşıların olası yan etkileri nelerdir?
6. Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?