
Aşılamada grup bağışıklığı nedir? Aşının insanları iki şekilde korur.
- aşı yapılan bireyi hasta olamaya karşı korur.
- aşı yapılan bireyler sayesinde, hastalığın topluma bulaşma hızı düşer.
İçindekiler
1. Aşılamada grup bağışıklığı nedir?

Toplumda belli oranda aşılamayla söz konusu bulaşıcı hastalık etkeninin toplumda dolaşımının önlenmesine grup bağışıklığı denir.
Aşılanmamış kişiler söz konusu hastalığa yakalandıklarında potansiyel bulaştırıcı olarak toplum arasında bulunacaklar. Aşılanmamış kişiler ne kadar fazla olursa hastalığa yakalanan, hastalığı taşıyan ve başkalarına bulaştırma potansiyeline sahip olan kişi sayısı da o kadar fazla olur. Bu bulaşıcı hastalıkların hızlıca yayılması demektir.
Mümkün olan en fazla sayıda bireyin aşılanması, hastalığın bu olası hızlı yayılımı önlemek içindir.

1.1. Kimlere aşı yapılamaz?
- Toplumda kanser tedavisi sebebiyle tedavi gören
- Doğuştan bağışıklık sistemi hastalığı olan
- Ağır beslenme bozukluğu ya da buna sebep olan hastalığı olan
çocuklara aşılama yapılamayacaktır.
Bazı çocuklara da aşılama yapılmasına rağmen bağışıklık oluşturulamayacaktır. (Aşı yapılmasına rağmen, bağışıklık ve korunma kazanılamayabilir.)
Çeşitli sebeplerle bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık kazanamamış insanların bulaşıcı hastalıklardan uzak durabilmesi için diğer herkesin aşılanmış olması önemlidir. Bu nedenle; toplumsal bağışıklık, kitlesel bağışıklık ya da grup bağışıklığında mümkün olan en fazla sayıda fert aşılanmış olmalıdır.
1.2. Basit bir örnek ile grup bağışıklığı
Aşı olamadığınızı düşünün ya da aşı olmanıza rağmen bağışıklık kazanamadığınız için kızamık hastalığına yakalanma potansiyeline sahip olduğunuzu düşünün, aileniz, komşularınız ve okul/iş arkadaşlarınız kızamık aşısıyla aşılanmış ve bağışıklık kazanmışlar ise kendileri kızamık hastası olmayacakları için size de bulaştırmayacaklar ve onların aşı olmaları sizi de korumuş olacak. İşte toplumsal ya da kitlesel bağışıklık buna denir.
Aynı şekilde yakınlarınızdan aşılanmamış kişi sayısı ne kadar yüksek ise kendileri kızamık olduklarında size de bulaştırma ihtimalleri o kadar yüksek olduğundan mümkün olan herkesin aşılanması sizin için, sizin aşılanmanız diğer herkes için hayati öneme sahiptir.
Aşı olan bireyin kendini koruduğu gibi aşı olması mümkün olmayan hastalıklara sahip diğer bireyleri de koruduğuna dikkat ediniz.
Aşı Rehberi
1. Aşı nedir?
2. Aşılamada grup bağışıklığı nedir?
3. Aşıların içinde neler var?
4. Aşıların yapılma zamanını neler belirler?
5. Aşıların olası yan etkileri nelerdir?
6. Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
YORUM YAP