Ateş Düşürücü Kusulursa Tekrar Verilir mi?

Ateş düşürücü şuruplar genelde aç alındıklarında yarım saat içerisinde tokken alındıklarında ise yarım saat ila bir saat içerisinde etkilerini göstermeye başlarlar. Eğer ilaç henüz emilmeden ve etkisini göstermeden kusulmuşsa tekrar ateş düşürücü vermek gerekebilir.

ateş düşürücü kusulursa tekrar verilir mi

Özellikle küçük çocuklar hastayken şurupları kusma eğilimindedir. Yüksek ateşli bir çocuk kendisine verilen ateş düşürücü şurubu ilk birkaç dakika içerisinde kustuğunda tekrar ilaç vermek gerekebilir.

Özellikle aç bir çocuk ateş düşürücüyü kustuğunda, şurubun rengini ve kokusunu kusmuğundan tayin edebilirsiniz.

Ateş düşürücü verildikten sonraki ilk 10-15 dakika içerisinde kusmamış çocuklara tekrar ateş düşürücü şurup vermek istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bunun nedeni 10-15 dakika içerisinde şurubun çoktan bağırsaklara ulaşmış olma ihtimalidir.

Ateş düşürücü ilaç bağırsaklara ulaşmışken yeniden ateş düşürcü vermek, gereğinden fazla ilaç vermenize neden olabilir ve istenmeyen yan etkilerin riskini arttırabilir.

Bağırsaklara ulaşan mide içeriği, ortalama bir kusma eyleminde dışarı atılmaz. Standart bir kusma mide içeriğinin ağızdan atılmasıdır.

Kustuktan sonra çocuğa tekrar ilaç verilip verilmeyeceği birçok faktöre bağlıdır.

Ne zaman kustu?

Su 5 dakika kadar kısa bir sürede sindirilebilir.

Genel olarak çay, meyve suyu ve şurup gibi basit sıvıların sindirilmesi ve emilmesi yaklaşık ise 30 dakika sürer. Kemik suyu gibi karmaşık sıvılar bir saat veya daha uzun sürebilir. Bu toplam sürenin büyük kısmı bağırsaklardaki emilim süresidir. Basit sıvıların uzun süre midede beklemesi gerekmez.

Ateş düşürücü şurubu ilk dakikalarda kusmayan ancak şurubu içtikten 15-20 dakika veya daha uzun süre sonra kusan bir çocuğun ilk bir saat sıkı şekilde takip edilmesi gerekir.

Parasetamol ve ibuprofen içeren ateş düşürücü şuruplar içildikten sonra yaklaşık yarım saat içerisinde etkisini göstermeye başlar.

Ateş düşürücü şurup verildikten sonra kusan ve şurubu içtikten sonraki 30 ila 60 dakika arasında yüksek ateşi düşmeyen veya ateşi yükselmeye devam eden çocuğun ilacı çıkarmış olabileceğini ve ilaçtan yeterli etkiyi almadığı ihtimallerini düşünebiliriz.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Ateş düşürücü şurup verilen çocuk:

  • İlk 3-5 dakika içerisinde kustuysa yeniden şurup vermek gerekebilir. Çocuğun içtiği şurubun rengi ve kokusu kusmukta fark edilebilirdir. Muhtemelen ilacın önemli bir kısmını çıkarmıştır.
  • 10 ila 20 dakika sonra kustuysa, çocuk ilk bir saat dolana kadar takip edilir. Şurubu ilk kez içtikten sonraki ilk 60 dakika içerisinde ateşinin düşmemesi şu iki duruma işaret eder:
    • Çocuğun ilacı çıkardığına ve yeniden ilaç verilmesi gerektiğine
    • Çocuğun sağlık sorununun ciddi olduğuna ve ateşinin dirençli olduğuna
  • Bu çocuk şurubu içtiğinde ise ve ilk yarım saat kusmadıysa, muhtemelen kusma gerçekleştiğinde ilacın önemli bir kısmı bağırsaklara ulaşmıştır ve ve kısa sürede kana ulaşıp yüksek ateşi düşürmeye başlayacaktır. Bu çocuk ilk bir saat şurubun ateş düşürücü etkisi görülene ve çocuk normalleşene kadar sıkı bir şekilde takip edilir.
  • Midesi doluyken veya tokken ateş düşürücü verilen çocuk mide içeriğinin bağırsaklara ulaşması zaman alacağından kusma esnasında ilacı çıkarma potansiyeli taşır. Tok çocuk kustuğunda ilk bir saat ateşin düşüp düşmediği sıkı şekilde takip edilir.

Minik bebeklerin mideleri de son derece miniktir ve emdiklerinde midelerine zor sığan anne sütü veya mamayı kolayca çıkarabilirler. Yine de alışılmadık şekilde görülen kusmalar tehlikeli olabilir, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

Kusan bir çocuğun ateşi, şurup verildikten sonraki bir saat içerisinde düşmediyse yeniden ateş düşürücü verilmesi gerekebilir.

Şiddetli kusması olan yüksek ateşli çocuğu zaman kaybetmeden bir acil tıbbi hizmet alanına yetiştirin.

Hem kusan hem de yüksek ateşi devam eden çocuğunuz için bir doktora danışın. Bunu yaparken:

  • Saat kaçta hangi şuruptan ne kadar hacimde verdiğinizi, bu esnada ateşinin kaç derece olduğunu
  • Çocuğun kaç saat sonra ne miktarda kustuğunu
  • Kustuğunda aç mı yoksa tok mu olduğunu

doktorunuza belirtin.

Şurup sonrası kusma nasıl engellenebilir?

Parol, Calpol ve Minafen gibi parasetamol içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar, birçok çocukta mide yanması ve hazımsızlık yapmaz bu nedenle aç verilebilirler. Bu ilaçların mide boşken alındığında emilip etki göstermeye başlamaları yaklaşık yarım saat sürer.

Kusmaya eğilimli, midesi bulanan veya daha önce şuruplarını sık sık kusan çocuklarda ateş düşürücü olarak parasetamol içeren ilaçları tercih etmek akıllıca olabilir.

Özellikle çocuklarda mide bulantısı ve ilaç uyumluluğunu arttıran önemli bir faktör şurubun aromasıdır. Çocuğunuzun portakal, çilek, muz, ahududu, frambuaz, karamel veya vanilya aroması içeren şuruplardan hangisini daha çok seveceğini düşünün. Hangi şurubun hangi aromayı içerdiğini eczacınızla konuşun.

Çocuğunuzun damak tadına en uygun ateş düşürücüyü belirledikten sonra kiloya göre doz hesabını yapmak için ateş düşürücü asistanımızı kullanabilirsiniz.

Ateş Düşürücü Asistanı

Aç çocuk kusarsa

Eğer bir çocuk açken ateş düşürücü şurup verilirse midesi boş olacağından şurubun emilmesinin daha kısa sürmesi beklenir.

Çocuk açken ateş düşürücü şurup verildikten sonra tahminen 10-15 dakika gibi bir sürede bağırsaklara geçmiş olması beklenir. Artık bağırsaklara ulaşan ateş düşürücü şurubun kusma esnasında atılması beklenmez.

Dolayısıyla açken ateş düşürcü verdiğiniz bir çocuk ilacı içtikten sonra ilk 10-15 dakika kusmadıysa muhtemelen bu ilacın tamamı veya önemli bir kısmı emilecektir. Tamamı veya bir kısmı yüksek ateşi düşürmek üzere kana ulaşacaktır.

Tok çocuk kusarsa

Tok bir çocuğa ateş düşürücü verildiğinde ise ilacın mideden bağırsaklara geçişi biraz daha uzun sürer. Bu süre çocuğun midesinin ne kadar dolu olduğu ve ne ile dolu olduğuna göre değişir.

  • Daha yağlı ve sindirimi daha zor etli besinler midede daha uzun süre sindirilir.
  • Mide ne kadar çok dolu ise, çocuk ne kadar çok yemiş ise sindirim o kadar uzun sürer.

Kısa süre önce beslenmiş tok bir çocuk ilk 20 ila 30 dakika içerisinde kusarsa muhtemelen verilen ateş düşürücü şuruptan yeterli etkiyi göremeyecektir.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir