
Bel ağrıları toplumda baş ağrısından sonra en sık görülen ağrıdır. Sırt ağrısına neden olan durumlar ve tedavi seçenekleri neler?
İçindekiler
Nedenleri
Bel ağrıları kas spazmı, enfeksiyon, kemik erimesi, fıtık, romatizma, fibromiyalji ve tümör gibi birçok hastalığa işaret eder. Sırt ağrısının süresi uzadıkça, ağrıya sebep olan hastalığın ciddiyeti artmıştır denebilir.
Bel ağrısının ne sebeple olduğunu belirlemek önemlidir. Ağrının sebebini ortadan kaldırabilmek asıl tedavidir.
Grip benzeri viral enfeksiyonlar
Bel ağrılarının toplumdaki en sık nedeni grip benzeri enfeksiyonlardır. Gribal enfeksiyonlarda virüsler vücuda dağılır. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, sırt ağrısı gibi sebeplere neden olur. Öncelikle gribal enfeksiyonların tedavisi yapılmalıdır.
Soğuk Algınlığına İyi Gelen Yiyecekler
Mekanik bel ağrıları (incinme)
Bel bölgesindeki kas ve diğer yumuşak dokuların omurgaya yeteri kadar destek olamayıp kramp ve spazm geliştiği durumlarda mekanik sırt ağrıları görülür. Ağır yük kaldırma, yanlış şekilde ağırlık kaldırma, bele darbe alma ve bel postürüne uygun olmayan yerlerde uyumak örnek verilebilir. Bel zorlandıkça ağrı şiddeti ve süresi uzayacaktır. Dinlenmekle geçer ve kas gevşetici ilaçlar rahatlamayı sağlayabilir.
Fıtık
Belde fıtık oluşmasıyla bel ağrısı görülebilir. Ancak tüm fıtıklarda sırt ağrısı olmayabilir. Fıtığın etkilediği sinirlere göre yeri değişen başka ağrı ve uyuşma, karıncalanma hissi görülebilir. Uzun süren bir ağrıdır. Ağrı her zaman görülmeyebilir.
Bel ağrınızın zaman zaman tekrarlaması bel fıtığını düşündürür.
Osteoporoz (kemik erimesi)
Bel omurgasında kemik erimesi (osteoporoz) bel ağrısına neden olabilir. Özellikle kalsiyumdan fakir beslenen menepoz sonrası kadınlarda kemik erimesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kemik erimesi sadece belde değil, vücudun hemen her yerinde kemik ağrılarına neden olabilir. Dinlenmekle şikayetler azalmaz. Osteoporoz tedavisine başlanır. Bol kalsiyum ve D vitamini gerekirse bifosfanatlar ile tedaviye başlanabilir.
Romatizma
Romatizmal hastalıklar çeşitli sebeplerle eklem hareketlerini kısıtlar ve ağrıya sebep olur. Belde çok sayıda eklem varır ve çok hareketli yapısı sebebiyle beli tutan romatizmal hastalıklar bel ağrısına neden olurlar. Hareket kısıtlılığı ön plandadır. Dinlenmekle iyileşme görülmez.
Bakteriyel enfeksiyonlar
Brusella veya tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıklarının bel omurgasını tutmasıyla da bel ağrıları gelişebilir. Asıl hastalığın tedavisinin yapılması gerekir.
Vücudun hemen her yerinde olabildiği gibi belde ve omurga çevresinde de enfeksiyon görülebilir. Belde enfeksiyon sonrası bel ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve enfeksiyonun etkilediği dokulara göre farklı diğer bulgular görülür. Dinlenmekle iyileşme görülmez. Tedavisiz beklendikçe artan enfeksiyona bağlı şikayetlerde artacaktır.
Kanser
Bel omurgasında kanser olması da bel ağrısının diğer bir sebebidir. Belde ağrıya sebep olan kanserler sıklıkla vücudun başka organ ve dokularından kaynaklanıp ileri evreye gelmiş ve daha sonrasında bel omurgasına yayılmış kanserlerdir. Bel omurunun kendisinden kaynaklanan kanser oranı, diğer doku ve organlardan kaynaklanıp bele sıçrayan kanser oranından daha düşüktür.
Bazı başarısız ameliyatların ve psikolojik etkenlerin de sırt ağrısına neden olabileceğini hatırlatalım.
Nasıl korunabiliriz?
Modern hayatın bedenlerimizi tembelleştirdiği bir gerçek. Vücudumuzu destekleyen kemik ve kaslarımızın güçlü olması önemlidir. Sırt ağrılarından korunmak için belimizin de güçlü olması ve sağlıklı beslenmemiz gerekir.
Kemiklerin yapı taşı kalsiyum ve fosfordur. Kalsiyumdan fakir beslenmek uzun vadede kemik ağrılarına sebep olacaktır. Bol kalsiyumlu süt ve süt ürünlerinden zengin beslenmek kemiklerimizi koruyacaktır.Özellikle gebelerin ve emziren kadınların kalsiyumlarını bebekleriyle paylaşmaları sebebiyle ilerleyen yaşlarda kemik erimesine (osteoporoz) yakalanma olasılıkları yüksektir. Bu sebeple özellikle annelerin bol bol kalsiyum almaları oldukça önemlidir.
D vitamini ise kalsiyum ve fosforun emilimi konusunda oldukça önemlidir. Süt ve süt ürünleri tüketmekle beraber D vitamini için güneş ışığından bol bol faydalanmak gerekir.D vitamini üretimi için güneş ile aranızda cam vb güneş dalga boyunu kıracak hiçbir şey olmamasına güneş ışığının doğrudan teninize temas etmesine dikkat ediniz.
Belimizin güçlü olması için beldeki kaslarımızın da güçlü olması gerekmektedir. Kaslarımızn güçlü olması ise egzersiz ile mümkündür. Modern hayatın getirdiği masa başı pasif çalışma hayatları kaslarımızın zayıf ve vücudumuzun hantal olmasına sebep olacaktır. Kaslarımızın güçlü olması omurgalarımızı korur. Güçlü kaslar için düzenli egzersiz yapmanızı şiddetle öneririz.
Düzenli egzersiz yapmak şu hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur:
- Varisler
- Bel ağrıları
- Yüksek kolesterol
- Yüksek tansiyon
- Tip 2 diyabet
Egzersiz yapmak ayrıca, insanın daha dinç olmasını ve psikoloji olarak daha iyi hissetmesini sağlar.
Daha güçlü bir bel için kemik ve kaslara kan yani oksijen ve besin taşıyan damarların da sağlıklı olması gerektiğini belirtelim. Daha sağlıklı damarlar için sigara, alkol ve diğer toksik maddelerden uzak durmak gerekir.
Bel ağrılarından korunmak için fazla kilolardan kurtulmak gerekir. Omurgaya binen yük arttıkça kemikler ve kaslar daha çok zorlanacaktır.
Belimizi doğru postürde kullanmamız özellikle mekanik ağrılardan koruyucudur. Uzun süre ayakta kalmamak ve yük taşınması durumunda sık sık dinlenmek gerekir. Yere eğilerek çalışmak yerine bunu çömelerek yapmak gerekir. Ağırlık kaldırırken gücü belimize ya da bel omurgasına vermek yerine, çömelip ağırlığı kaldırarak bacak kaslarını kullanmak bel ağrısından koruyucudur.
Cenin pozisyonu bel için dinlendiricidir. Cenin pozisyonu bebeğin anne karnındaki pozisyonudur. Cenin pozisyonu, düz zeminde yan tarafınıza uzanıp belin kavisli (hafifçe C pozisyonunda) ve bacakların karna doğru çekilmesi halidir.
Tedavi
Bel ağrısı tedavisi kişiye ve ağrıya neden olan asıl hastalığına göre planlanmalıdır.
Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, egzersizler, lokal tedaviler gerekebilir. Bel fıtığı, enfeksiyon veya kanser kaynaklı bel ağrısında bel ameliyatı gerekebilir.
Parol tablet ve Minoset tablet gibi parasetamol içeren ilaçlar hafif bel ağrısı durumunda ilk önerilen ilaçlarınız olabilir.
Doktorunuz parasetamol ile geçmeyen ağrılarınız için Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) kullanmanızı önerebilir. Bazıları:
- ibuprofen: Advil, Brufen, Suprafen
- naproksen: Apranax, Aprol, Aleve, Naprosyn
- diklofenak: Dikloron, Voltaren, Dolorex, Dicloflam, Cataflam, Kalidren
- etodolak: Barca, Edolar, Etol
- flurbiprofen: Majezik, Fortine, Maxaljin
- ketoprofen: Arveles, Dex-forte, Dexday, Dexofen, Elektra, Profenid, Fastjel, Leodex
Güçlü kaslar, güçlü kemikler, sağlıklı damarlar ve fazla kilolardan korunmuş vücut sırt ağrılarından koruyucudur.
Haftalarca süren, tekrarlayan şiddeti giderek artan ve beraberinde başka şikayetlerinizin de olduğu bel ağrısı durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
YORUM YAP