
Fazla kilolu olmak diyabet riskini arttırır. Kilo alış hızınız arttıkça, diyabet hastası olma riskiniz de artar. Ne kadar hızlı kilo alıyorsanız o kadar kötü! Sağlıklı beslenerek ve spor yaparak diyabet hastalığından korunabilirsiniz.
Birinci derece akrabalarınızda diyabet hastası mı var? Siz de diyabet hastası olmaktan mı korkuyorsunuz? Diyabetten korunmak için neler yapılmalı?
- Ortalama insan ömrünün uzaması
- Sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı
- Yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi
- Kilolu ve obez nüfusun artması
tip 2 diyabet sıklığını arttırmaktadır.
Diyabet görülme sıklığı kentlerde, kırsala göre yaklaşık 2 kat daha fazladır. Dolayısıyla “diyabetten nasıl korunabilirim?” sorusuna verilecek cevabın temeli şudur “kırsalda yaşayan insanlar gibi daha fazla doğal besin tercih etmek daha çok hareket etmek”.
Tip 1 diyabet önlenemez. Ancak, prediyabet tedavisine yardımcı olan, sağlıklı yaşam tarzı seçenekleri aynı şekilde tip 2 diyabet ve gebelik diyabetinin önlenmesine de yardımcı olabilir:
Prediyabet, tip 2 diyabet ve gebelik diyabetinin önlenmesine yardımcı olabilecek temel öneriler:
İçindekiler
Sağlıklı yiyecekler yeyin!
Yağ ve kalorisi düşük, lif içeriği yüksek besinler tüketmeyi tercih edin. Meyve, sebze ve kepekli tahıllara odaklanın. Beslenme düzeninizden sıkılmanızı önlemek için küçük değişiklikler yapın ve sağlıklı beslenmek için çabalayın.
Daha fazla fiziksel aktivitede bulunun!
Fiziksel aktivite insülin direncinin azalmasına yardımcı olur. Günde 30 dakika orta derecede fiziksel aktivite hedefleyin. Günlük yürüyüş yapın. Bisiklet sürün. Yüzün. Tek ve uzun bir antrenman yapamıyorsanız, gün içerisinde ara ara egzersizler yapın.
10000 Adım Yürürken Kaç Kalori Yakarız?
Beyninizi aktif olarak kullanın!
Ders çalışmak, satranç oynamak veya yeni bir dil öğrenmeye çalışmak gibi zihin egzersizleri de beden egzersizleri gibi yüksek enerji gerektirir. Beynin aktif çalışması kan şekerini düşürür. Tip 2 diyabet ve yüksek kolesterolden korur.
İnsanlarda beyin vücut ağırlığının yaklaşık %2’sini oluşturur. Ancak glikozdan elde edilen enerjinin yaklaşık %20’sini beyin tüketir. Bu da insan beynini ana glikoz tüketicisi yapar. 100 g insan beyin dokusu başına, dakikada yaklaşık 5.6 mg glikoz harcanır (1).
Beyin, aktif kullanıldığında insan bedenindeki en fazla şeker harcayan organlardan biridir.
Kan şekerimiz düştüğü zaman acıktığımızı hissederiz.
Çok fazla ders çalıştığında canının atıştırmalık bir şeyler çektiğini farkettin mi? Bu his spor yaptıktan sonra aç hissetmene benziyor mu?
Fazla kilolarınızdan kurtulun!
Ne kadar kiloluysanız, ne kadar uzun süre şişman kalırsanız tip 2 diyabet hastası olma riskiniz o kadar artar.
Obezitenin derecesi artıkça diyabet riski artmaktadır.
BKİ ≥35 kg/m2 olan ileri derece obez bireylerde kilosu normal olanlara göre 42.1 kat daha sık diyabet görülmektedir. (BKİ= Beden Kitle İndeksi = VKİ = vücut kitle indeksi)
Kilo alış hızınız arttıkça, diyabet hastası olma riskiniz de artar. Na kadar hızlı kilo alıyorsanız o kadar kötü! Ayrıca obez kalma süreniz de diyabet riskini arttırır. Ne kadar uzun süre obez kalırsanız, o kadar kötü!
Bel/kalça oranı erkeklerde 1.0, kadınlarda 0.8’in üzerine çıkmamalıdır. Bel/kalça oranı santral tipte obezitenin iyi bir gösteregesidir. Santral tipte obezitenin tip 2 diyabet gelişimi ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Kilonuzu sağlıklı tutmak için yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızdaki kalıcı değişikliklere odaklanın. Daha sağlıklı bir kalp, daha fazla enerji ve daha fazla özgüven gibi kilo vermenin faydalarını hatırlayarak kendinizi motive edin.
Daha detaylı bilgi için tip 2 diyabete neden olan risk faktörlerini ve bunlardan hangilerini nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenelim. Diyabetten nasıl korunabilirim?