Folik Asit ile İlaç Etkileşimleri

Epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kandaki folik asit seviyesini düşürebilir. Folik asit takviyeleri metotreksatın antikanser özelliğini etkileyebilir. Ülseratif kolit tedavisinde kullanılan Sülfasalazin, folik asitin bağırsaklardan emilimini inhibe eder ve folik asit eksikliğine neden olabilir.

Folik Asit - HekimimYanimda

Folik asit takviyeleri, birkaç ilaçla etkileşime girebilir. Aşağıda birkaç örnek verilmiştir. Aşağıdaki ilaçları düzenli olarak kullanan hastalar folik asit takviyesi kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

1. Metotreksat ve folik asit

Kanser ve otoimmün hastalıkları tedavi etmek için kullanılan metotreksat (Rheumatrex®, Trexall®), folik asit antagonistidir. Kanser için metotreksat alan hastalar, folik asit takviyesi almadan önce onkologlarına danışmalıdır, çünkü folik asit takviyeleri metotreksatın antikanser özelliğini etkileyebilir. Bununla birlikte, folat takviyeleri, romatoid artrit veya sedef hastalığı için alınan düşük doz metotreksatın gastrointestinal yan etkilerini azaltabilir.

2. Antiepileptik ilaçlar ve folik asit

Fenitoin (Dilantin®), karbamazepin (Carbatrol®, Tegretol®, Equetro®, Epitol®) ve valproat (Depacon®) gibi antiepileptik ilaçlar epilepsi, psikiyatrik hastalıklar ve diğer tıbbi durumların tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar serum folik asit seviyelerini düşürebilir. Ayrıca, folik asit takviyeleri bu ilaçların serum seviyelerini azaltabilir. Bu nedenle antiepileptik ilaçlar alan hastalar folik asit takviyesi almadan önce doktora danışmalıdırlar.

3. Sülfasalazin ve folik asit

Sülfasalazin (Azulfidine®) ülseratif kolit tedavisinde kullanılan önemli bir ilaçtır. Folik asitin bağırsaklardan emilimini inhibe eder ve folik asit eksikliğine neden olabilir. Sülfasalazin kullanan hastalar, folik asit içeriği yüksek besinleri ne kadar tüketeceklerini ve folik asit takviyesi alıp almayacaklarını doktorlarına danışmalıdır.

Kaynak: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/


  1. Folik Asit Nedir? Folik asit görevleri nelerdir? Folik asit normal değeri kaç olmalı?
  2. Folik Asit Eksikliği: Folik asit eksikliğinin belirtileri nelerdir?
  3. Folik Asit Kaynakları: Folik asit içeriği yüksek besinler
  4. Folik Asit Yetersizliği Riski Yüksek Olan Gruplar: Alkol kullanım bozukluğu, Gebe kalmak isteyen doğurganlık çağındaki kadın, Gebe kadın, Malabsorbsiyon (emilim) bozukluğu olan hastalar
  5. Folik Asit ve Sağlık: Otizm spektrum bozukluğu, Kanser, Kardiyovasküler hastalıklar ve inme, Demans, Bilişsel işlev ve Alzheimer hastalığı, Depresyon, Nöral tüp defektleri, Erken doğum, doğumsal kalp defektleri ve diğer doğumsal anomalileri il folik asit ilişkisi
  6. Aşırı Folik Asitinden Kaynaklanan Sağlık Riskleri
  7. (buradasınız) Folik Asit ile ilaç etkileşimleri: Metotreksat, Antiepileptik ilaçlar, Sülfasalazin
hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir