
Folik asit eksikliği yaşama ihtimali en yüksek olanlar kimlerdir? Kimler bolca folik asit tüketmeye dikkat etmelidir?
Folik asit eksikliği yaşama ihtimali yüksek olanlar şöyledir:
Alkol kullanım bozukluğu
Alkol kullanma bozukluğu olan kişiler sıklıkla yetersiz miktarda folat içeren düşük kaliteli diyetlere sahiptir. Ayrıca alkol, folik asit emilimini ve karaciğer alımını engeller, folat yıkımını hızlandırır ve böbrek atılımını arttırır.
Hatta, 2 hafta boyunca günde 240 ml kırmızı şarap veya günde 80 ml votka gibi ölçülü alkol tüketimi bile 3 ng/ml folat yeterliliği için sınırın altındaki seviyelere olmasa da sağlıklı erkeklerde serum folat konsantrasyonlarını önemli ölçüde azaltabilir.
Gebe kalmak isteyen doğurganlık çağındaki kadın
Gebe kalmak isteyen tüm kadınlar, bebeklerinde gelişebilecek olan nöral tüp defektleri ve diğer doğum kusurlarının riskini azaltmak için yeterli miktarda folat almalıdır.
Çocuk doğurma çağındaki bazı kadınlar folat içeriği zengin gıdalar alsalar bile yetersiz miktarda folat almış olabilirler. Gebe kalmak isteyen kadınlar, besinlerden sağlanan folatın yanı sıra diyet takviyelerinden ve takviyeli gıdalardan 400 mcg/gün folik asit almalıdırlar.
Çocuk sahibi olmak istiyorsanız gebe kalmadan önce aile hekimize danışarak decavit pronatal, elevit pronatal ya da folbiol gibi folik asit içerikli destek tedavilerine başlayabilirsiniz.
Gebe Kalmak İsteyen Kadın: Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebe kadın
Folat yeni hücre oluşması esnasında nükleik asit sentezinde önemli bir rol oynar. Gebelik esnasında anne karnındaki bebeğin hücre sayısı çok hızlı artar. Bu sebeple gebe kadının folat ihtiyacı fazladır. Gebenin artmış folat ihtiyacını karşılamak için önerilen folat takviyesi günde 400 mcg’dan günde 600 mcg’a çıkarılmıştır
Hamile kadınların, yeterli folat ve diğer besinleri almasını sağlamak için doğum öncesi vitamin takviyesi önerilmektedir. (2)
Malabsorbsiyon (emilim) bozukluğu olan hastalar
Bazı tıbbi durumlar folat eksikliği riskini arttırır. Tropikal sprue, çölyak hastalığı ve inflamatuar barsak hastalığı da dahil olmak üzere bağırsak emilim bozukluğu olan hastalarda folatlar yeteri kadar emilemeyebilir ve folat eksikliği görülebilir. Örneğin, inflamatuar barsak hastalığı olan hastaların yaklaşık% 20-60’ında folat eksikliği vardır (3).
Atrofik gastrit, gastrik cerrahi ve diğer koşullar ile ilişkili azalan gastrik asit sekresyonu da folat emilimini azaltabilir.
Kaynak:
1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
2. https://www.acog.org/~/media/For%20Patients/faq001.pdf?dmc=1&ts=20120515T1154495022
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27769076
- Folik Asit Nedir? Folik asit görevleri nelerdir? Folik asit normal değeri kaç olmalı?
- Folik Asit Eksikliği: Folik asit eksikliğinin belirtileri nelerdir?
- Folik Asit Kaynakları: Folik asit içeriği yüksek besinler
- (burdasınız) Folik Asit Yetersizliği Riski Yüksek Olan Gruplar: Alkol kullanım bozukluğu, Gebe kalmak isteyen doğurganlık çağındaki kadın, Gebe kadın, Malabsorbsiyon (emilim) bozukluğu olan hastalar
- Folik Asit ve Sağlık: Otizm spektrum bozukluğu, Kanser, Kardiyovasküler hastalıklar ve inme, Demans, Bilişsel işlev ve Alzheimer hastalığı, Depresyon, Nöral tüp defektleri, Erken doğum, doğumsal kalp defektleri ve diğer doğumsal anomalileri il folik asit ilişkisi
- (buradasınız) Aşırı Folik Asitinden Kaynaklanan Sağlık Riskleri
- Folik Asit ile ilaç etkileşimleri: Metotreksat, Antiepileptik ilaçlar, Sülfasalazin