
Evde yapılan gebelik testleri, idrarınızda bulunan hCG adlı bir hormonun varlığını tespit ederek çalışır. Evde gebelik testi ne zaman yapılır?
Bazı evde gebelik testleri, bir sonraki adet döneminizden beş gün önce bile pozitif sonuç verecek kadar hassas ve duyarlı olduklarını iddia eder.
Ancak, adet döneminizin kaçıncı gününde olduğunuzdan bağımsız olarak, doğru bir sonuç almanız ve yanlış negatif sonuçlardan kaçınmanız için sonraki adet döneminizin ilk gününü beklemek isteyebilirsiniz.
İçindekiler
Test nasıl çalışır?
Evde yapılan gebelik testleri, idrardaki insan koryonik gonadotropin (hCG = human Chorionic Gonadotropin) miktarını ölçer.
Erkek spermi ile kadın yumurtası döllendikten en erken 6 gün sonra anne rahminin duvarına yerleşmeye başlar. Rahim duvarının içine doğru implante olur.
Tüm bu sürede büyüyüp gelişmeye devam eden embriyo rahip duvarından beslenmek için minik bir plasenta oluşturmak için çalışır. Plasentayı oluşturacak hücreler hCG hormonu üretmeye başlar.
Plasenta büyüdükçe, vücudunuzdaki hCG miktarı gebeliğin ilk birkaç haftasında yaklaşık her iki günde bir ikiye katlanır.
hCG seviyeleri yeterince yükseldiğinde, bu hormon annenin kan dolaşımına girer. Bu noktada kan ve idrarda görünmeye başlar. Evde yapılan gebelik testi, idrarınızdaki yeterli miktarda hCG’yi tespit ederse size pozitif bir sonuç verir.
Genel olarak, gebeliğin 4. haftasında idrarda hCG’yi tespit etmek mümkündür. Önemli gebelik olaylarının tam tarihlerini günü gününe hesaplayın:
Gebelik olup olmadığını daha erken tespit edebilmek diğer bir ifade ile daha düşük hormon miktarını tespit edebilmek için evde gebelik testinizin ne kadar hassas ölçüm yapabildiğini kontrol edin.
Evde gebelik testinizin yeterince duyarlı bir test olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, ayrıntılı bilgileri okumaktır.
Bazı idrar gebelik testleri daha düşük hCG seviyelerini tespit edebilir. Bir sonraki adet gününüz gelmeden önce test yapmak istiyorsanız, gebeliği tespit etmek için idrarınızda ne kadar hCG hormonu olması gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için ürün kutusunda yer alan talimatları kontrol edin.
Gebelik testi nasıl yapılır?
Evde gebelik testi yaparken şunlara dikkat edin:
- Testin kullanım tarihini kontrol edin. Özellikle uzun süredir evinizde bekliyorsa, paketteki son kullanma tarihini kontrol edin. Testi banyoda sakladıysanız, nem ona zarar verebilir. Mümkünse onu atıp yeni bir tane alın.
- Sabah ilk iş olarak gebelik testi yapın. Uyanır uyanmaz test yaptığınızda, idrarınızdaki hCG hormonu en yoğun seviyededir. Eğer hamileyseniz, sabah uyanır uyanmaz evde yapılan gebelik testinin hamileliğinizi tespit etmesi daha kolay hale gelir.
- Kullanım talimatlarını okuyun. Farklı markaların farklı kullanım şekilleri vardır. Bazı evde gebelik testlerinde idrarı bir kaba yaparsınız, ardından damlalığı kullanarak küçük bir idrar örneğini test çubuğuna damlatırsınız. Bazı ürünlerde ise doğrudan şerit veya çubuğun üzerine idrar yapabilirsiniz. Ve bazı evde gebelik testi ürünlerinde de her iki yöntemi de uygulayabilirsiniz.
- Kontrol etmek için 5 dakika bekleyin. En doğru sonucu elde etmek için 5 dakika kadar beklemek en iyisidir, ancak bu ürünün markasına göre değişebilir. Negatif veya pozitif bir sonucu doğrulamak için ne kadar süre beklemeniz gerektiğini öğrenmek için ürünün paketindeki talimatları okuyun.

Farklı testler, sonuçları farklı şekillerde gösterir. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan gebelik testleri hamilelik varlığında çift çizgi görünümü verirler.
Tek çizgi ise gebelik durumu olmadığı anlamına gelir.

Bazı ürünlerde ise bir pencerede görülen artı işareti hamilelik varlığını ya da diğer penceredeki eksi işareti hamilelik olmadığını belirtir.
Eğer kontrol göstergesi düzgün bir şekilde görünmüyorsa, test muhtemelen kusurludur. Bu durumda satıcı ile iletişime geçerek yeni bir test isteyebilirsiniz.
Kadın yumurtası ve erkek spermi iki gün kadar hayatta kalabildiğinden, ilk döllenmenin hangi gün gerçekleştiğine göre hCG hormonu yükselmesi birkaç gün erken ya da birkaç gün geç başlayabilir.
Eğer test negatif veya hafif pozitif bir sonuç gösteriyorsa ve eğer hala adet döneminiz başlamamışsa birkaç gün daha bekleyin ve tekrar gebelik testi yapın.
Testin negatif sonuç vermesi, kesinlikle hamile olmadığınız anlamına gelmez!
Her kadın, her gebeliğinde farklı miktarda hCG üretebilir. Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız (örneğin, erken gebelik belirtileri yaşıyorsanız) ve hala negatif bir test sonucu alıyorsanız tüm bunlara rağmen adet döneminiz başlamamışsa bir hafta sonra başka bir evde gebelik testi yapmanızı öneririm.
Eğer adet gecikmeniz varsa veya yaklaşık iki hafta boyunca ne adet dönemi ne de pozitif bir gebelik testi sonucu görmediyseniz, bir doktora başvurmanız önemlidir.
Gebelik Testi Negatif Olmasına Rağmen Adet Görmemek
Gebelik testi ne zaman yapılır?
Evde yapılan gebelik testleri giderek daha da gelişiyor ve beklenen adet gününüzden 5-6 gün kadar önce bile doğru sonuç verebileceklerini iddia ediyorlar. Bazı kadınlar 5-6 gün öncesinde bile pozitif sonuç alacak kadar hCG üretebilir. Ancak yine de her gebelik farklıdır ve sonuçlar değişebilir.
Gebelik testinde tek çizgi görmek gebelik olmadığı anlamına gelir.

Gebelik testi çok erken yapıldığında veya gebelik durumu söz konusu olmadığında negatif sonuç alınır.
Geleneksel evde gebelik testlerinde çift çizgi hamilik varlığını, tek çizgi ise hamilelik olmadığını belirtir.
Evde gebelik testinden en doğru ve en kesin sonucu elde etmek için sonraki adet döneminizin ilk gününü beklemeniz ve bu günün sabahında gebelik testi yapmanız önerilebilir.
Birkaç gün daha fazla beklemek yani adetinizin birkaç gün gecikmesini beklemek daha da kesin bir sonuç almanızı sağlayabilir.
Eğer hamile olup olmadığınızı öğrenmek için sabırsızsanız veya endişeleniyorsanız, tahminen cinsel ilişkiden 14 gün sonra test yapabilirsiniz (clevland).
Eğer negatif bir sonuç alırsanız, endişelenmeyin. Bir hafta bekleyin ve hala adet döneminiz başlamadıysa tekrar test yapabilirsiniz.
Evde gebelik testleri ne kadar doğru?
Evde gebelik testleri doğru zaman diliminde yapıldığında yaklaşık olarak yüzde 99 doğrudur.

Bazen evde yapılan gebelik testinde belirsizlik yaratan silik bir çizgi görülebilir.
Soluk renkteki bu silik çizgi genellikle hCG seviyeleriniz yeterince yükselmeden önce test yapmanız durumunda ortaya çıkar.
Eğer gebelik testinde soluk bir çizgi görüyorsanız, birkaç gün sonra tekrar test yapmayı düşünün.
Yanlış pozitif gebelik testi
Bazı durumlarda gebelik testiniz pozitif sonuç verir. Daha sonra tekrar yapılan gebelik testi ise negatif sonuç verebilir. Bu duruma “yanlış pozitif gebelik testi” denir ve aşağıdaki durumlar nedeniyle görülebilir:
- İlaçlar: Bazı ilaçlar, hormonal değişikliklere neden olarak yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. hCG içeren bazı ilaçlar vardır doğurganlık tedavilerinde yumurtlamayı tetiklemek için kullanılırlar. Bu ilaçlar veya bazı antidepresanlar gibi başka grup ilaçlar yanlış test pozitif test sonucu almanıza neden olabilir.
- Kimyasal gebelik: Kimyasal gebelik, döllenme ve implantasyonun gerçekleştiği, ancak embriyonun başarılı bir şekilde gelişemediği durumu ifade eder. Bu durumda hCG seviyeleri kısa bir süre artabilir ve ardından düşebilir, bu da yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir.
- Kistler veya hastalıklar: Bazı kistler veya nadir görülen tıbbi durumlar hCG üretimini etkileyebilir ve yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir.
- Düşük: Gebeliğin ilk 20 hafta içinde kaybedilmesidir.
- Molar gebelik: Döllenmeden sonra hamileliğin erken döneminde meydana gelir. Normalde plasentayı oluşturan hücreler düzgün bir şekilde gelişmez ve embriyoyu destekleyemez, bu da gebelik kaybına yol açar.
- hCG salgılayan bir tümör gibi nadir görülen tıbbi durumlar.
- Son kullanım tarihi geçmiş, zarar görmüş, hasarlanmış veya hatalı üretime sahip bir test de yanlış pozitif sonuç almanıza neden olabilir.
- Perimenopoz döneminde veya menopoza giriyor olabilirsiniz.
Eğer pozitif bir sonuç alırsınız ve ardından adet döneminiz hemen başlarsa, bu durumda kimyasal bir gebelik yaşamış olabilirsiniz. Bu, embriyonun rahminize yerleştiği ve hCG seviyelerini tespit edilebilir düzeylere yükseltmeye başladığı, ancak daha sonra gelişiminin durduğu anlamına gelir. Bu durum genellikle embriyonun genetik bir anormalliğe sahip olması nedeniyle gelişir.
Ektopik gebelik, gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olabilir, ancak bu gebelikler genellikle hCG’de daha yavaş artışlar gösterir.
Evde gebelik testinden ne sonuç alırsanız alın, aşağıdaki durumlarda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun:
- Baş dönmesi veya baygınlık hissediyorsanız
- Karın ağrınız varsa (özellikle kasıklarınızda veya pelvisinizin bir tarafında keskin veya bıçak saplanır gibi bir ağrı)
- Anormal vajinal kanamanız varsa
Pozitif gebelik testi sonrasında ne yapmalıyım?
Bazı kadınlar birkaç tane evde gebelik testi yaparak emin olmak isteyebilir, ancak bu gerçekten gerekli değildir. Eğer evde gebelik testiniz pozitif çıktıysa kan testi ile beta-hCG ölçümü için aile hekiminize gidebilirsiniz.
Bulantı ve kusma, vajinal kanama veya karın ağrısı gibi belirtileriniz varsa, hekiminize veya hemşirenize mutlaka belirtin.
Kan testinde de beta-hCG seviyesi yüksek çıktığında aile hekiminizi birinci gebe izleminizi yapacaktır.
Gebeliğin 6 ila 8. haftalarında birinci kadın doğum uzmanı randevunuz olacak. Her şeyi günü gününe planlamak için:
Soru Cevap
Bazı çok hassas gebelik testleri, adet gecikmesi yaşamadan 6 gün kadar önce bile kullanılabilir. Bu, elinizdeki gebelik testinin ne kadar hassas olduğuna bağlıdır. Gebelik testinizin üzerindeki açıklamaları dikkatlice okuyun. Daha kesin bir sonuç almak için ise tahminen cinsel ilişkiden 14 gün sonra test yapabilirsiniz.
Yanlış pozitif gebelik testi başlığında da anlattığımız gibi uzun süre beklemiş ve bozulmuş gebelik testleri çift çizgi gösteriyor olsa bile sağlıklı bir gebelik başlamamış olabilir. Düşük, molar gebelik ve ektopik gebelik gibi bazı sağlık sorunları da gebelik testinde görünen çift çizginin gerçek bir hamileliğe işaret etmemesine neden olabilir.
Gebelik testi silik çizgi, hCG’nin henüz yeteri kadar yükselmediği ancak birkaç gün sonra yapılacak gebelik testinde muhtemelen net olarak gebeliğin görülebileceği anlamına gelir. Ancak birkaç gün sonra net olarak gebelik ortaya çıkmamışsa “yanlış pozitif gebelik testi” başlığında anlattığımız durumlar bunun nedeni olabilir.