
Yemek yedikten sonraki ilk bir saat içinde büyük tuvaletinizi yapma isteği yaşadığınızı hissediyor musunuz? İşte bu isteği sağlayan reflekse gastrokolik refleks diyoruz. Bu refleks büyük tuvalet yapmayı kolaylaştırır. Gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı ile kabızlık sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
Üç günde bir ile günde üç kere arası yapılan dışkılama normal kabul edilir. Genel olarak;
- haftada 2 kere veya daha az dışkılama,
- dışkılarken fazla gayret gösterme,
- katı/sert dışkı oluşturma
- az miktarda dışkılama
durumuna kabızlık denir. Kabızlık hastalık olarak kabul edilmemektedir. Kabızlık bir dışkılayamama problemidir.
İçindekiler
- Gastrokolik refleks nedir?
- Gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı neden önemli?
- Gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı kabızlık başladıktan sonra işe yarar mı?
- Anal fissür, fistül veya hemoroid benzeri bir hastalığınız var ise, gastrokolik resleks ve doğru tuvalet alışkanlığı ile tedavi olabilir misiniz?
Gastrokolik refleks nedir?
Yemeklerden sonra besinlerin midemize dolmasıyla genişleyen ve gergin hale gelen mide yemekleri sindirmemiz için gerekli asiti salgılar.
Midede sindirilmiş besinler ince bağırsağa geçtiklerinde, bağırsakların içi sindirilmiş yemekle dolar. Bağırsaklar genişler ve gergin hale gelir. Gerginleşen ve içeriği gıda dolan bağırsaklarda oluşan yüzey gerilimi sonucu bağırsaklar beyne uyarı gönderir. Bağırsakların peristaltik hareketleri hızlanarak besinleri mideden anüse doğru hareket ettirir. Peristaltik hareketin hızlanması ile de büyük tuvalet yapma hissi yaşarsınız. Buna gastrokolik refleks denir.
Siz de hiç yemek yedikten yaklaşık 20-30 dakika sonra büyük tuvaletinizi yapma isteği yaşadığınızı hissettiniz mi? İşte bu isteği sağlayan reflekse gastrokolik refleks diyoruz.
Bu refleks ile hızlanan bağırsakların hareketi, aç olduğumuzda var olan düzenli bağırsak peristaltizmine göre daha hızlı ve kuvvetlidir. Bu sebeple yemeklerden sonra dışkılama ihtiyacını belirgin olarak hissederiz.
Kabızlıktan korunmak için her gün bir kere herhangi bir öğün yemeğinden sonra dışkılamayı alışkanlık haline getirmek kabızlığa karşı oldukça koruyucudur.
Özellikle her sabah kahvaltıdan 20-30 dakika sonra yapılan büyük tuvalet alışkanlığı bağırsaklarınızın sağlığı için oldukça koruyucu olacaktır. Bütün gece boş duran midenin sabah kahvaltısı ile çalışmaya daha hızlı bir başlangıç sağladığı kabul edilir.
Gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı neden önemli?
Kabızlık şikayetleri, uzun sürerse, sık tekrarlarsa, şiddetli olursa hemoroid, fissür, fistül gibi bağırsaklarınızla ilgili birçok hastalığa neden olabilir.
Günlük aktif hayatın hengamesinin tuvalet alışkanlığını bozmaması için her gün sabah kahvaltısından sonra evinizden ayrılmadan dışkılama yapmanızı ve bunu gece uyumadan önce dişlerinizi fırçalamanız gibi alışkanlık haline getirmenizi öneririz.
Anal fissür, fistül ya da hemoroid problemi olan hastaların gastrokolik refleks ile doğru tuvalet alışkanlığına azami ölçüde dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu hastaların kabız olmamaları oldukça önemlidir.
Gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı kabızlık başladıktan sonra işe yarar mı?
Muhtemelen hayır! Kabızlık başladıktan sonra gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı sadece dışkılama esnasında daha az ağrı hissetmenizi sağlayabilir. Doğru tuvalet alışkanlığının asıl amacı sizi kabızlık gelişmesine karşı korumaktır. Sizi hasta olmaktan korur, yaşam kalitenizin bozulmasına engel olur.
Anal fissür, fistül veya hemoroid benzeri bir hastalığınız var ise, gastrokolik resleks ve doğru tuvalet alışkanlığı ile tedavi olabilir misiniz?
Gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı kısa sürede hemoroidinizi tedavi edecek bir yöntem değildir. Ancak doğru tuvalet alışkanlığı ile hemoroidinizin büyümesini yavaşlatır veya hemoroidinizin tedavi olma sürecini hızlandırır.
Anal fissür, fistül veya hemoroid gibi hastalıklarda uzun süre tuvalette oturmamak, ishal olmamak, kabız olmamak ve lif içeriği yüksek gıdalar ile beslenmek son derece önemlidir.
Kabızlık Rehberi:
1. Kabızlık (konstipasyon)
2. Gebelikte kabızlık
3. Çocuklarda Kabızlık
4. Bebeklerde Kabızlık
5. Kabızlığı gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı ile yenin
6. Lif içeriği en yüksek besinler