
Kas ağrısı ya da diğer adıyla miyalji kasların aşırı kullanılması, zorlanması ya da incinmesiyle ortaya çıkar. Kilometrelerce yapılan yürüyüş aşırı kullanılmaya bağlı ağrıya neden olabilir. Ağır cisimlerin kaldırılmasıyla kas zorlanmasına bağlı ağrı görülebilir. Travma sonrası kaslarda incinmeye bağlı ağrı gelişebilir. Kas ağrıları, dinlenmekle kısa sürede kendiliğinden iyileşebilir ya da uzun süre ağrı devam edebilir.
Kas ağrısı olan bölgeleye yaklaşık 3 saat arayla 15-20 dakika soğuk uygulaması yapılmalıdır.
Nedenleri
Kas ağrısı aşırı kas zorlanması ve incinme dışında altta yatan başka hastalıklara ek olarak ortaya çıkabilir. Kas ağrısına neden olabilen hastalıklarıdan bazıları:
- Topallama veya duruş bozuklukları
- Dermatomiyozit
- Distoni
- Fibromiyalji
- Hipotiroidizm
- Grip
- Lupus
- Lyme
- Polimyaljia romatika
- Romatoid artrit
- Vitamin D eksikliği
Kasların aşırı kullanılması veya aşırı zorlanması kas ağrısı yapabilir.
Kas ağrısı varsa neler yapılmalıdır?
- Kas ağrısı olan bölgenin daha fazla incinmemesi için baskı ve darbelere karşı dikkatli olunmalıdır.
- Ağrıyan kaslar, onları daha fazla zorlayacak iş veya egzersizlerden korunmalıdır.
- Etkilenen alana yaklaşık 3 saat arayla 15-20 dakika soğuk uygulaması yapılmalıdır.
- İncinmiş bölgenin kan göllenmesine engel olmak için mümkün olduğu kadar kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır.
- Soğuk uygulamanın ve dinlenmenin yeterli gelmediği ağrılarda ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
Magnezyum birçok enzimin çalışmasında rol alır. Enerji üreten bazı enzimlerin yapısında da magnezyum vardır. Magnezyum eksikliğinde, yeterli enerji üretilememesine bağlı olarak kas ağrıları ve kas krampları görülebilir.
Magnezyum nelerde bulunur? Magnezyum ihtiyacım ne kadar?
Magnezyum eksikliğinde, yeterli enerji üretilememesine bağlı olarak kas ağrısı ve kas krampları görülebilir.
3. Kas ağrılarından nasıl korunabiliriz?
- Egzersiz: Spor ve egzersiz yapmak başlangıçta ağrı ve ızdırap verebilir. Bu çok normaldir. Ancak düzenli egzersiz kasları güçlendireceğinden kasların basit nedenlerle ağrımasından koruyacaktır. Bedenimiz hareket edebileceğimiz şekilde dizayn edilmiştir. Hareketsizlik ve tembellik bedeni yıprattığı gibi hareket etmek ve egzersiz yapmak bedeni güçlendirecektir.
- Isınma ve esneme: Egzersizlere başlamadan önce uygun ısınma ve esneme hareketleri kas ağrılarından ve sakatlanmalardan koruyucudur. Spor bittikten sonra da kaslar esnetilmelidir.
Spor Öncesi Isınma Egzersizleri
- Su içmek: Spor esnasında fazladan sıvı kaybı olur. Kaybedilen sıvı vücudun elektrolit dengezini bozarak ağrı ve krampa neden olabilir. Sıvı kaybı yaşamamak adına egzersiz ve spor yaparken su içmek kas ağrılarından koruyucudur. Düzenli egzersiz yapan sporcuların mineralli sular tüketmesini öneririz.
- Dinlenmek: Başarıyla tamamlanmış egzersizden sonra kaslarınızın yeni kas liflerini üretmesi, kas hücrelerinin elektrolit dengesini yeniden düzenlemesi ve enerji depolarını yeniden doldurması için dinlenilmelidir.