
Kulak kiri (Serumen) normal miktarlarda olduğu sürece sağlıklıdır ve dış kulak yolu için koruyucu, kayganlaştırıcı, anti bakteriyel özelliklerde olan bir maddedir (1).
Kulaklarınızın içerisindeki o sarı yapışkan şeyin ne olduğu hakkında her şey bu yazıda soru cevap şeklinde anlatılacak. Anlatım kolaylığı olması açısından kulaklarınızın içerisindeki o sarı yapışkan şeye “kulak kiri” diyeceğiz. Ne kadar önemli olduğuna ve gerçekten kir olup olmadığına siz karar verin.
İçindekiler
- Kulak kiri kulaklarınız için iyi bir şey mi?
- Kulaklarınızı pamuklu kulak temizleme çöpleriyle temizlemeli misiniz?
- Kulağınızda sertleşmiş ve kurumuş kir gördüğünüzde onu temizlemeli misiniz?
- Kulağınızın hangi kısmı kulak kirini üretir?
- Kulak kirinin kulak kanalınızdan dışarı akmasına yardımcı olan eylem nedir?
- Kulak mumları, kulak kirini çıkarmak için iyi bir yöntem midir?
- Kendi evinizde kulak temizliği yapmanın en iyi yolu nedir?
- Egzema ve kulak kiri birlikteliğinde tedavi nasıl yapılır?
Kulak kiri kulaklarınız için iyi bir şey mi?
Kulaklarınızın içerisindeki o yapışkan sarı şeyin 1 numaralı görevi kulaklarınızı sağlıklı tutmaktır.
Kulak kiri toz, kir, böcek ve diğer pisliklerin kulak kanalınızdan içeriye doğru girmesini önler. Aynı zamanda kulakları enfeksiyondan korur.
Kulaklarınızı pamuklu kulak temizleme çöpleriyle temizlemeli misiniz?

Kulak temizleme çubuklarını ya da isimleri her neyse tamamını derhal bırakın.
Sivri uçlu nesneler kulak zarınızı delebilir ve kulağınızın içindeki küçük kemiklere zarar verebilir. Küçük kemikler deyip geçmeyin çekiç-örz-üzengi ismindeki o pirinç büyüklüğündeki birkaç milimetrelik miniminnacık kemikler sesleri işitmemizi sağlarlar.
Diyelimki kibarcık tatlıcık hareketlerle paşında kocaman pamuğu olan kulak temizleyici çubuğu kulağınıza o kadar yavaş soktunuz ki değil kemikler kulak zarınızın dahi zarar görmeyeceğinden eminsiniz. Ancak bu da zararlı! Neden mi?
Kulak temizlemek için dahi olsa kulağınıza sokuşturduğunuz cisimler mekanik bir zarar vermeseler dahi kulaklarınızın içerisindeki o yapışkan sarı şeyi içeriye doğru ittirmenize neden olur. İçeriye doğru ittirilen böylece dışarıya doğru akmasına engel olunan yapışkan sarı salgı, bir balmumuymuşçasına sertleşip kulak içerisinde anlamsız modern sanatı taklit edercesine heykelleşebilir.
Kulak Kiri Rehberi – Buşon Nedir? Hangi Doktor Temizler?
Kulak içerisine itilmek suretiyle kulak içerisinde katılaşıp kalan kulak kiri, kulak ağrısına ve işitme problemlerine neden olabilir.
İdeal şartlar altında kulağı temizlemek gerekmez. Çoğunlukla kulak kanalı kendi kendini temizler; bu, kulak zarından kulak kepçesine kadar derinin ve birikintilerin yavaş yavaş dışa doğru doğal bir mekanizmayla süpürülmesi ile olur. Eski kulak birikintisi devamlı olarak kulak dışına doğru süpürülür, burada kurur ve düşer. Bu işlem biraz yavaş gerçekleşir. Uzun süre kalmış kulak kiri genellikle kurulaşır, incelir; çiğneme ve çene hareketlerinin yardımıyla kulak zarından dışarıya doğru taşınarak dışarı düşerler.
Kulağınızda sertleşmiş ve kurumuş kir gördüğünüzde onu temizlemeli misiniz?
Kulak kirinizin anlamsız modern sanatı taklit edercesine kulaklarınızda soyut tablo oluşturması sizi her ne kadar korkutsa da utanarak bunu temizlemeye çalışmak yerine bir doktora danışmanız daha doğru olacaktır.
Normalden fazla miktarda ve normalden farklı kıvamda gelen kulak kiri kulak içi enfeksiyonlara işaret edebilir.
Olması gerekenden çok daha fazla miktarda ya da daha yumuşak bir kıvamda gelen kulak içi salgıları kulak iltihaplarına işaret edebilir.
Özellikle kulakta çınlama, işitme kaybı, baş dönmesi, bulantı, dengede durmakta problemler ile birlikte görülen kulaktaki sarı yapışkan kıvamlı salgı artışı önemli olabilir ve mutlaka kulak burun boğaz doktoruna danışın.
Kulak kiriniz lapa lapa olmadıkça onu temizlemeye çalışmamak en iyisidir.
Kulağınızın hangi kısmı kulak kirini üretir?
Kulak kanalınızın dış kısmında “S” şeklinde yaklaşık 3 santimetrelik tünel vardır. Bu tüneldeki salgı yapan salgı bezleri, kulak kiri denilen yapışkan sarı salgıyı yapar.
Bu salgı bezlerinin yaptığı salgılarla kulağın dış kısmındaki tünel,
- kendisini nemli tutar,
- içeri girebilecek tozları engeller,
- enfeksiyon kaynaklarının kulak zarına doğru ilerlemesine mani olur.
Kulak kirinin kulak kanalınızdan dışarı akmasına yardımcı olan eylem nedir?
Kulak kanallarınız kendi kendini temizler. Peki ama nasıl?
Bir şeyler yerken yaptığınız çiğneme hareketi veya ağzınızı hareket ettirmeniz, kulak kanalınızda hareket ve titreşim oluşmasını sağlar. Oluşan hareket ve titreşim kulak yollarındaki kirlerin dışarı doğru hareket etmesini ve kulak açıklığından dışarı çıkmasını sağlar.
Kulak mumları, kulak kirini çıkarmak için iyi bir yöntem midir?

Kulağınızın içine herhangi bir şey sokmak = kötü fikir.
Ve tabiki, kulağınıza yanan bir mum koymak çok daha kötü bir fikirdir.
Kulak mumu ile kulak temizliği yöntemine göre, kolay eriyen ince bir huni kulağa yaslanır ve huninin ucu yakılarak bir vakum etkisi oluşturulur. Ateşin, içi boş boruyu vakumlaması, kulak içinde birikmiş tüm buşonu çekip alır.
Aslına bakılırsa, ateşin yanmasıyla oluşan ısının kulak içerisindeki kirleri çektiği iddia ediliyor olsa da bunu yaptığına dair bir kanıt yok. Ayrıca oldukça tehlikeli! Bu işlem esnasında kendinizi yakabilirsiniz, kulak kanalınızı tıkayabilirsiniz veya kulak zarınızı delebilirsiniz.
Kendi evinizde kulak temizliği yapmanın en iyi yolu nedir?

Çok fazla kulak kirliliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, kulağınızın içinde hidrojen peroksit, kulak damlası, mineral yağ veya salin çözeltisi kullanmayı deneyin. Bunlar kulaktaki sertleşmiş kulak salgılarının çözünmesine yardımcı olarak kulaktan kendiliğinden atılmalarını kolaylaştırır.
Kulak kiri fazla olan kişiler için hidrojen peroksit kullanarak evde kulak temizliğinin yapılış basamakları:
- %3 hidrojen peroksit ve suyu eşit miktarda karıştırın,
- Kulağınıza 5 damla koyun,
- Yan (diğer kulağınız üzerine) tarafınıza yatın
- Çözeltinin kulak kirinizi çözmesi için yarım saat kadar bekleyin,
- Bu işlemi 3 kere tekrarlayın,
- Sonra ılık su ile kulağınızı yıkayın.
Bu yöntem işe yaramazsa doktorunuza danışın.
Not: Doktor gözetiminde olmaksızın bir haftadan fazla kullanılmamalıdır.
Egzema ve kulak kiri birlikteliğinde tedavi nasıl yapılır?
Egzema kulak derinizin kuru olmasına neden olabilir. Kuru kulak derisi ise sarı yapışkan kulak salgılarınızın daha katı ve sert olmasına neden olabilir. Uzun süredir kulağınızda duran kulak kiri geriden gelen kulak salgılarının da dışarıya doğru akmasına engel olabilir.
Bu durumda egzemanızın tedavisi için dermatoloji(cildiye) doktorunuza danışın ve kulak sağlığınız için kulak temizliğinize dikkat edin.
Kulak birikintisi çok olup dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi bile engelleyecek duruma gelebilir. Bu durumda hekim, kulağı aspiratörle, özel aletlerle veya yıkayarak temizler. Bu temizleme işlemi öncesinde birikintiyi yumuşatacak ilaçlar kullanılması gerekebilir. Böyle bir durumda “gliserin” gibi yumuşatıcı damlalar kullanılabilir.
aile hekimi kulak temizler mi?
Kulak kirlerini kulağımıza sokmamız gereken hiç bir yöntemle temizlememeliyiz. doğru anlamış mıyım?