
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarımızı tutan hastalıklar daha fazla sıvı kaybetmemize neden olabilir. Bunun en olası nedeni yüksek ateş, terleme, öksürük, balgam üretimi, ishal veya kusma gibi nedenlerle daha fazla su kaybetmenizdir.
Artan su ihtiyacınızı saf su, mineralli su ve bitki çayları ile de karşılayabilirsiniz. Ancak unutmayın! Şekerli sıvılar, su ihtiyacını karşılamak için ideal çözüm üretemeyebilirler. Bunun nedeni, şekerin suda çözünmesi ve bir miktar suyu kendisi için ozmotik olarak tutmasıdır. Üstelik eğer ishalseniz, ishalin şiddetlenmesine de neden olabilirler.
Ihlamur, nane-limon ve kuşburnu çayı gibi bitki çayları gripken ihtiyacınız olan vitaminleri almanıza ve boğazınızın rahatlamasına yardımcı olabilir.
Mineralli sular ishal veya kusma gibi belirtileriniz olduğunda, kaybettiğiniz su ve mineralleri yerine koymaya ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir.
Sebze ve et suyu çorbası gibi çorbalar ise hem sıvı almanıza hem de mineral ve vitamin almanıza olanak sağlar. Buna ek olarak eğer boğaz ağrınız ve yutkunma güçlüğünüz varsa çorba içmek yeterli enerjiyi almanıza ve besinsiz kalmamanıza da olanak sağlar.
Bariz bir hata ise, daha fazla suya ihtiyacınız varken kahve ve çay gibi vücudunuzun daha fazla suyu idrarla atmasına neden olan kafein alımıdır. Enerji içecekleri ve kola da kafein içeren sıvılardandır.
İçindekiler
Yüksek ateş su ihtiyacını arttırır
Hastalandığınızda muhtemelen ateşiniz yükselir. Yüksek ateş, sıvının daha kolay buharlaşmasına neden olur. Gün içerisindeki ortalama ateşiniz 36,5 derecen 38 dereceye çıktığında bile ağız ve burundan daha fazla su kaybedersiniz. Ancak kaybettiğiniz bu su buharını fark etmiyor olabilirsiniz.
Daha fark edilebilir olan ise terlemedir. Eğer terliyorsanız, cildinizden atılan suyu yerine koymalısınız.
39 derece civarında bir ateşe sahip olduğunuz 24 saat içerisinde yaklaşık 1 litre daha fazla su kaybediyor olabilirsiniz (1).
Üstelik sadece yüksek ateş nedeniyle daha fazla suyun buharlaşması değil, hapşırma, öksürme ve burun akıntısı gibi hastalık semptomları da daha fazla suyun atılmasına neden olabilir.
Bazen hastalık daha şiddetlidir. Kusma ve ishal yaşamanıza neden olabilir. Hem ishal hem de kusma bariz olarak su kaybetmenize neden olur ve kaybedilen sıvıyı yerine koymak için daha fazla su içmeye özen göstermelisiniz.
Bağışıklık metabolizması daha fazla suya ihtiyaç duyar
Vücudunuz sakin bir güne kıyasla daha fazla mikrop ile savaştığında daha fazla enerji, oksijen ve suya ihtiyaç duyar.
Su, lenfositler ve enfeksiyonla mücadele eden diğer hücreleri kan yoluyla taşıdığı için daha önemli hale gelir.
Ayrıca, soğuk algınlığı gibi solunum yollarınızı etkileyen hastalıklarda, tipik olarak vücudunuz daha fazla balgam ve mukus üretir. Solunum yollarınızdaki mukus, yaklaşık %98 su içerir. Balgam ve mukus enfeksiyona neden olan mikropların yakalanmasına yardımcı olur ve vücut tarafından üretilen bağışıklık hücrelerini barındırır.
Yeterli sıvıyı almak, mukozal salgıların kıvamının yumuşamasına yardımcı olur. Bu, balgamın ve mukusun daha hareketli olmasını ve daha kolay atılmasını sağlar. Mikropları tutan ve kolayca atılabilen balgam ve mukus gibi salgılar hava yollarınızın temizlenmesine yardımcı olur.
Su, toksinlerin vücuttan temizlenmesi için de gereklidir. Peki ama ne kadar fazla su içmemiz gerekir?
Ne kadar su içmeliyim?
Ortalama bir yetişkinin, sıradan bir günde yaklaşık 2 litre su içmesi önerilmektedir. Ancak grip ve 39 derece gibi yüksek ateşi olduğu bir gün için bunun yaklaşık %50’si kadar daha fazla su içmesi önerilmektedir.

Soğuk algınlığı yaşayan:
- Erkekler için, günde toplam 13 bardak (yaklaşık 3 litre)
- Kadınlar için, günde 9 bardak (2 litrenin biraz üzeri)
- Hamile kadınlar için, günlük yaklaşık 10 bardak
- Emzirenler kadınlar için ise yaklaşık 12 bardak
su alımı önerilmektedir (2).
Buna ek olarak yaşadığınız iklim koşulları ve kusma ile ishal gibi rahatsızlıklarınızın olup olmaması günlük su ihtiyacınızı doğrudan etkiler.
Günlük İçmem Gereken Su Miktarı Ne Kadar?
Son söz
Su hayatımız için vazgeçilmezdir. Burun akıntısı, yüksek ateş, ishal veya kusma gibi herhangi bir hastalık vücudunuzdan daha fazla su atılmasına neden olduğunda daha fazla su içmeniz gerekir. Ancak her zaman olduğu gibi su içme ve sıvı alma konusunda da aşırıya kaçmak zarar verebilir.
Aşırı derecede fazla su içmek hastalığınızı hafifletmeyebilir veya daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmayabilir.
Öncelikle yeterli sıvıyı sağlıklı şekilde aldığınızdan emin olun. Daha sonra ise daha kolay iyileşmenizi sağlayacak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecek diğer adımları değerlendirin. Yeterli ve kaliteli uyumak, temiz oksijen almak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak sizi hastalıklardan koruyabilecek ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilecek diğer adımlardır.