Anasayfa
Anasayfa
Asistan
Asistan
Keşfet
Ara
Ara
Menu
Menü
ÇocukÇocuk
ErkekErkek
GebelikGebelik
KadınKadın
Beslenme ve DiyetBeslenme
Spor ve EgzersizSpor
UykuUyku
Soğuk AlgınlığıSoğuk Algınlığı
Mental SağlıkMental Sağlık
Sağlıklı SaçlarSağlıklı Saçlar
Cinsel SağlıkCinsel Sağlık
Cilt ve GüzellikCilt ve Güzellik

Sürekli Geniz Akıntısı Nasıl Geçer

Geniz akıntısı her insanda doğal olarak bulunur. Burnumuz içinde ve paranazal sinüslerde üretilen mukus salgısı burun boşluğundan geriye doğru ilerler. Boğaza iner ve yutulur. Üst solunum yollarımızı nemlendiren ve koruyan bu akıntıyı normalde hissetmeyiz.

grip

Soğuk algınlığı ya da sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları geniz akıntısı miktarını ve kıvamını hissedilecek derecede değiştirebilir. Sigara içmek ya da pasif içicilik de geniz akıntısı ve balgama neden olabilir.

Soğuk algınlığı, grip, alerjik rinit veya sinüzit burundaki kan damarlarınının inflamasyonuna neden olabilir. Bu durum solunum yollarını koruyup nemlendiren sıvının üretiminde artışa yani hissedilebilir derecede geniz akıntısına neden olabilir.

Hava kirliliği ya da alerjen partiküller de geniz akıntısı artışına neden olabilir.

Geniz akıntısı nasıl geçer?

Geniz akıntılarında genellikle spesifik bir hastalık yoktur ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesiyle kendiliğinden geçer.

Öncelikle, vücudunuzun güçlü olması yani spor yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz bünyenizin güçlenmesini sağlayacak iki önemli faktördür.

Soğuk algınlığından korunun

Üst solunum yolu hastalıklarından korunmak sizi geniz akıntısı sorunundan da koruyacaktır.

Eğer alerjiniz var ise alerjenlerden uzak durmalısınız. Örnek olarak havadaki bitki polenine veya hayvan tüyüne karşı alerjiniz varsa bu alerjenler solunum yollarınıza ulaştığında doğal olarak daha fazla salgı üretilecektir.

Sinüzitiniz var ise yüzünüze rüzgar almamaya dikkat etmelisiniz.

Burun tıkanıklığını giderin

Burnun temel görevlerinden biri nefes alırken içimize çektiğimiz havanın nemlendirilmesi, mikroplardan ve havadaki partiküllerden temizlenmesidir.

Tütün dumanı, toz veya diğer hava kirliliği nedenleri burnun kolayca tıkanmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almak ise boğazda balgam üretiminde artışa neden olabilir.

Solunum yollarına yapışan toz, suman, alerjen veya mikrop miktarı arttıkça geniz akıntısı miktarı artar.

Havayı nemlendirin

Ülkemizin bazı bölgeleri ciddi şekilde kuraktır.

Kurak iklim burnumuzdaki, boğazımızdaki ve diğer solunum yollarımızın yüzeyini kaplayan doğal mukoza sıvısının daha kuru olmasına neden olabilir.

Havanın kuru olması geniz akıntısının hissedilecek seviyede kıvamının yoğunlaşmasına neden olabilir.

Hava nemlendirici cihazlar kullanmak, kalorifer peteğine su kabı koymak veya çaydanlıkta su kaynatmak gibi basit çözümler havanın nemlenmesine yardımcı olur. Soluduğunuz havadaki nem geniz akıntınızın kıvamının yumuşamasına yardımcı olur.

Bol bol su için

Susuz kaldığınızda vücudunuz sahip olduğu suyu tasarruflu kullanmaya çalışır.

Eğer yeteri kadar su içmiyor ve yeterli sıvıyı almıyorsanız geniz akıntınız için harcanan su miktarı azalabilir. Bu da yine geniz akıntınızın daha az sulu, daha çok akışkan ve daha çok rahatsız edici hale getirebilir.

İdrar renginin koyulaşması ile ağız ve burun kuruluğu susuzluğa işaret eder.

Spor

Haftada 2 veya 3 gün, günde en az yarım saat olacak şekilde kalp atış hızınız (nabzınız): (220-yaş) değerinin %80’i olacak kadar tempolu yürüyüş, koşu bisiklet, yüzme vs bi hastalık olabilir.

Nabız ölçmek için akıllı bileklikler kullanabilirsiniz. Nabzınızı ölçemiyorsanız kabaca elinizi kalbinize koyduğunuzda atışlarının hızlandığını kalp atışlarınızın güçlendiğini hissederek yarım saatlik spor yapabilirsiniz!

Yapacağınız spor türünü kendi bedeniniz ve sağlık durumunuza göre seçebilirsiniz.

Beslenme

C vitamini, D vitamini ve Omega-3 üst solunum yolu hastalıklarını atlatma sürenizi etkileyen önemli maddelerdir.

  • C vitamini için kırmızı biber, limon, turunçgil
  • D vitamini için süt ve süt ürünleri ile yumurta ve güneşlenmek
  • Omega-3 için somon gibi soğuk iklimlerde yetişmiş balıklar ya da balık yağları tüketebilirsiniz.

Tedavi

İdeal tedavi, geniz akıntısı gelişmesine neden olan hastalığı bulup tedavi etmektir.

Öksürük, ateş, ishal, kusma, boğaz ağrısı… gibi başka üst solunum yolu hastalıklarına dair şikayetleriniz varsa tedavi almak üzere öncelikle aile hekiminize başvurabilirsiniz.

Neden olan hastalıklara göre ilaçlı tedavileri farklıdır. Bu gibi durumların araştırılması veya ilaçla tedavisi için kulak burun boğaz doktorunuza danışın.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir