
Büyürken, yağmurlu havada dışarıda oynarsanız kesinlikle soğuk algınlığına yakalanacağınızı duymuş olabilirsiniz. Peki gerçekten yağmurda ıslanmaktan endişe etmeniz mi gerekiyor?
Unutmayın ki soğuk algınlığı virüslerden kaynaklanır, yağmurdan değil. Ancak, uzun süre ıslak beklemek ve soğukta kalmak bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
Dürüst olmak gerekirse, uzun süre yağmurda kaldıktan sonra hasta olma riskiniz aslında daha yüksek olabilir.
Dışarıda yağmura uzun süre maruz kalmaktan dolayı üşümek, bağışıklık sisteminizin etkinliğini düşürebilir, bu da bir soğuk algınlığı virüsüne karşı güçsüz kalmanıza neden olabilir. Soğuk algınlığına yakalanma riskiniz artabilir, ancak soğuk algınlığına yakalanacağınıza dair kesin bir durum yok.
2022’de yapılan bir araştırma, üşümenin (vücut ısısının düşmesi) bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek soğuk algınlığı virüslerine yakalanma riskini artırabileceğini gösterdi (1).
Dolayısıyla, uzun süre ıslak olduğunuz için üşümek bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Tam da bu esnada belirli virüslerle temas ederseniz soğuk algınlığına yakalanma riskiniz artabilir.
Yağmurda veya karlı havada dışarıda olmak, üşütmeye neden olan virüslerden birine yakalanacağınız anlamına gelmez. Ancak uzun süre ıslak kaldıysanız ve üşüyorsanız, bağışıklık sisteminiz olumsuz etkilenebileceğinden hastalanma riskiniz artar.
Soğuk algınlığına neden olan 200’den fazla virüs çeşidi bulunmaktadır. Bu, soğuk algınlığının birçok farklı virüs tarafından tetiklenebileceği anlamına gelir.
Soğuk algınlığı virüsleri bulaşıcıdır. Solunum ve yakın fiziksel temas yoluyla bulaşabilirler. Öksürme, hapşırma veya bir kişiyle yakın temasta bulunma virüslerin yayılabilmesine olanak tanır.
Birçok kişi soğuk algınlığını ilaç kullanmadan atlatabilir.