Yüksek Ateşi Düşürmek için İlaç Dışı Yöntemler

Çoçuk ateş düşürme yöntemleri genel olarak çocuğun vücudunun ısıyı kaybetmesi üzerine planlanır. Koltuk altı, göğüs veya alnını nemli bir bezle sildiğinizde cilt üzerindeki sıvı buharlaşırken çocuğun ısısını alır. Yine çocuğun kıyafetlerini çıkarmak veya bulunduğu ortamın ısısını düşürmek de çocuğun ısı kaybetmesini kolaylaştırır.

19 Mar 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
yüksek ateşi düşürmek için ilaç dışı yöntemler

Ateş düşürmek için ilaç kullanmadan önce ilaç dışı yöntemler ile ateşi düşürmeye çalışabilirsiniz. Bu özellikle 37,5 ile 38,5 arasında ateşi olan çocuklarda ilaç ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

Bebeklerimize ve çocuklarımıza ihtiyaçlarından daha fazla ilaç vermeyi istemeyiz.

İnsan vücudu ayakta dengede durabilir ve ateşini belli bir aralıkta sabit tutabilir. Bebeğiniz, her ikisini de zamanla öğrenecek.

Dolayısıyla bir bebeğin ateşi sadece onu kontrol etmeyi henüz öğrenemediği için yükselebilir.

Bazen de önemli bir hastalık nedeniyle ateş yükselir ve acilen tedavi gerekebilir.

Oda ısısını düşürün

Oda ısısını mümkünse 21-22 derecelere kadar düşürün (1, 2). Ancak yüksek ateşli çocuk hava akımında (cereyanda) kalmamalıdır.

Eğer odalarınızdan birinde klima veya başka bir soğutucu var ise 21-22 dereceye kadar soğutun ve çocuğunuzu bu odaya alın. Ancak klimanın veya soğuk hava akımı üreten soğutucuların soğuk havası doğrudan çocuğa vurmamalı.

Kıyafetlerini azaltın

Yüksek ateşli çocuklara kalın kıyafetler giydirmeyin (1).

Çocuğunuza çok ince giyisiler giydirebilirsiniz. Ancak kıyafetler arttıkça ateşin düşmesi zorlaşır.

Kıyafetleri çıkarıldığı için korkan, kasılan ve daha çok ağlayan çocuklarda ateş daha da yükselebilir.

Bu nedenle çocuğun çıplak değil ince bir kıyafet giymesi daha etkili olabilir. Çocukların sakin kalmaları önemlidir.

Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun ateşinin daha fazla yükselmesine neden olabileceğinden üzerini örtmeyin (1).

El ve ayaklarını sıcak tutun!

Ateş düşürme yöntemleri arasında en önemlisi çocuğun vücut ateşini yükseltme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır.

Bazen çocuğun elleri ve ayakları soğuktur. Vücudu ellerini ve ayaklarını ısıtmaya çalışıyordur. Ancak elleri ve ayakları soğuktan normal ısıya yükseliyorken, alnı ve göğsü yüksek ateşler içinde yanıyor olabilir.

Vücut ateşi yükseldiğinde, vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır.

Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir. Bebeğinizin cildi pembemsi morumsu bir renkte görünebilir.

Çocuğun el, kol ve bacaklarında kan dolaşımının azalması nedeniyle soğukluk olmasına rağmen gövdede yüksek sıcaklık görülür.

Çocuğun elleri ve ayakları soğuk olursa, vücudu ellerini ve ayaklarını ısıtmak için vücut ısısını arttırır. Bu esnada gövdesinin ısısı daha da artar. Çocuğunuzun el ve ayaklarının soğuk olmasına müsade etmeyin.

Ellerini örtmek, ayaklarına çorap giydirmek çözüm olabilir. Özetle; gövdesi çıplak ya da ince kıyafetli olacak ellerinde ve ayaklarında ise daha kalın kıyafetler olacak.

Yüksek ateş, terlemeyi ve solunum sayısını artırarak vücuttan sıvı kaybının artışına neden olur. Yüksek ateşli çocuğa bol miktarda sıvı/su içirin.

Su içirin

Çocuk ateş düşürme yöntemleri arasında önemli bir diğer durum ise, yüksek ateşin susuzluğu tetiklemesi bu nedenle ateşi olan çocuğun sıvı ihtiyacının artmasıdır.

Yüksek ateş nedeniyle atılan su buharı ve ter miktarı artar. Çocuğunuzun kaybettiği suyu yerine koymak için ona bol bol su içirin.

Ayrıca vücutta sıvı eksikliği (dehidratasyon, su eksikliği) olduğunda vücudun suyu muhafaza için terleme kapasitesi düşer. Bu durumda ateşin yükselme riski artar.

Özetle:

  • Susuzluk ateşin yükselme riskini arttırır.
  • Yüksek ateş vücudun su ihtiyacını arttırır.

Bu nedenle yüksek ateşli çocuğa su içirmek vücut ısısının düşmesine yardımcı olur.

Suyla ıslatılmış havlu kullanın

Alnına, göğsüne, kasıklarına veya uygun başka yerlerine suyla ıslatılmış havlular yerleştirin. Su normal sıcaklıkta olmalıdır (sıcak veya soğuk değil!).

Suyun buharlaşması ısı alan bir tepkimedir. Çocuğunuzun cildindeki su veya çocuğun cildi üzerindeki havluda bulunan su buharlaştıkça çocuğun ısısını düşürecektir.

Suyla ıslatılmış bir bez ya da havlu ile koltuk altı ve kasık gibi kan dolaşımının yüksek ve derinin göreceli olarak daha ince olduğu bölgelere hafifçe bastırın veya buraları sık sık nemlendirin.

Çocuğa ansızın soğuk suyla duş aldırmak çocukta şoka bağlı vücut ateşinin daha da yükselmesine neden olabilir. Bunu yapmayın!

Su ile cildin ıslatılması veya nemlendirilmesi daha güvenli bir yoldur.

Cilt üzerindeki nem (su) buharlaştıkça çocuğun ısısını düşürecektir. Cilt kurudukça tekrar nemlendirin.

Not: Çocuğu asla soğuk ıslak havlu veya çarşafa sarmayın ya da direkt soğuk duşun altına sokmayın.

Yüksek ateşli çocuğunuza 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırabilirsiniz (1, 2).

Aşırıya kaçmayın

Bebeğinize duş aldırıyor, alnına ıslak havlu koyuyor veya odanın ısısını düşürüyor olabilirsiniz.

Ancak yüksek ateşi düşürme yöntemlerini abartarak kullanmak, çocuğun ateşinin normalin de altına düşmesine neden olabilir.

Ateşin çok fazla düşürülmesi veya çok kısa sürede hızlıca düşürülmesi çocuğun bünyesinin daha fazla ısı üretmesi gerektiğini düşünmesine neden olabilir.

Çocuğun ateşinin aşırı düşürülmesi ya da çok hızlı düşürülmesi, çocuğunuzun bünyesinin daha fazla ısı üretmesine neden olabilir.

Maalesef çocuğunuzun bünyesi, ateşi çok hızlı veya çok fazla düşüren şeyin siz mi yoksa yaklaşan bir kar fırtınası mı olduğunu bilmesi mümkün değil. Ateşin aşırı düşmesi, doğal olarak olumsuz hava koşullarındakine benzer olarak, ateşi yükseltme ihtiyacı doğurur. Bu da çocuğun ateşinin yeniden yükselmesi ve muhtemelen sizin tekrar panik olmanız anlamına gelir.

Bir başka hata da gerektiğinden fazla ilaç kulanmaktır. Çok yüksek doz ateş düşürücü ilaç kullanmak ateşi “çok fazla” düşürebilir. 

Doğru dozda ateş düşürücü kullanmak için ateş düşürücü asistanı ile kiloya göre doz hesabı yapabilirsiniz.

Ateş Düşürücü Asistanı

Uyarı

Bazı ebeveynler, ilaç kullandıklarında ateşli nöbetleri önleyebileceklerini umarlar. Ancak araştırmalar, ateş düşürücü ilaçların ateşli nöbetleri önleyemediğini gösteriyor. Ve bazen 38°C sıcaklıklarda bile ateşli nöbetler meydana gelir (3).

Some parents hope that they will be able to prevent febrile seizures with medication. But research suggests that fever-reducing medication can’t prevent febrile seizures. And febrile seizures sometimes occur even at temperatures of 38°C (3).

Yüksek ateşi düşürebilmek tüm sağlık sorunlarını çözmüş olmak anlamına gelmeyebilir. Bazı hastalıklar yüksek ateşe neden olmadan da gelişebilir.

Çocuğunuzun hasta olduğunu düşünürseniz lütfen bir hekime danışın. Daha fazla bilgi için: Sorumluluk Reddi