İmpetigo (Altın Rengi Kabuklanma)

İmpetigo, genellikle bebekleri ve küçük yaşlardaki çocukları etkiler. Yaygın ve oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur. Genellikle yüzde, özellikle burun ve ağız çevresinde, el ve ayaklarda kırmızımsı yaralar olarak görülür. Yaklaşık bir hafta içinde, yaralar patlar ve altın rengi kabuklanma oluşur.

04 Ara 2018 — Son güncelleme:
Paylaş:
impetigo nedir

İmpetigo – altın rengi kabuklanma şeklinde görülen yüzeysel cilt enfeksiyonudur. Yüz, boyun ve kol gibi açık cilt bölgelerinde daha sık görülür. Bu cilt hastalığından genellikle S.aureus sorumludur. Özellikle çocuklarda sık görülür.

Genellikle antibiyotik tedavisine başladıktan 24 saat sonrasında bulaşıcı özelliği hafifler. Antibiyotik tedavisinin ilk 24 saati geride kalana kadar impetigosu olan çocukların kreş veya okul gibi kalabalık ortamlardan uzak durmasında fayda var.

İmpetigo bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye veya ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla bulaşabilir. Çocukları bulaşıcı olmayana kadar okuldan veya kreşten uzak tutun.

İmpetigo nasıl görünür?

İmpetigonun temel belirtisi, burun ve ağız çevresinde görülen kırmızımsı yaralardır. Bu yaralar hızla yırtılır, birkaç gün sızar ve ardından altın (bal) rengi bir kabuk oluşur.

Okul çağı yaşlarında bir çocukta görülen altın rengi kabuklanmalar.
Okul çağı yaşlarında bir çocukta görülen altın rengi kabuklanmalar.

İmpetigo – altın rengi kabuklanma:

  1. Küçük kırmızı bir yara olarak başlar ve hızlıca büyür.
  2. İçi su toplar.
  3. Püstüler vezikül haline gelir. Patlar.
  4. Altın renginde kalınca bir deri tabakası görünür.
  5. Kırmızı-kahverengi bir kabuk oluşur.

İmpetigoya neden olan bakteriler genellikle ciltteki küçük bir kesik veya böcek ısırığı gibi cildin doku bütünlüğünün bozulduğu herhangi bir yoldan girebilir.

Son derece bulaşıcı olan bu yaralar:

  • Yara üzerine dokunma veya temas
  • Yaraya temas eden giysiler veya havlular

yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Kaşıntı ve ağrı genellikle hafiftir.

Kimler risk altında?

İmpetigo – altın rengi kabuklanma hangi durumlarda daha sık görülür?

  • En sık 2-5 yaş arası çocuklarda görülür.
  • Hijyen zaafiyeti
  • Havanın sıcak ve nemli olması
  • Deri bütünlüğünü bozan başka hastalıklar veya veya yaralar (su çiçeği, atopik dermatit, kontakt dermatit …)
  • Özellikle okul ve kreş gibi çok sayıda çocuğun olduğu ortamlarda bulaş nedeniyle

İmpetigo; okul, kreş veya çocuk bakım tesisleri gibi kalabalık ortamlardaki çocuklara ve ten tene temas içeren sporlarlara katılanlara kolayca bulaşabilir.

  • ÜSYE sonrası burun ve ağız çevresinde görülebilir.
  • Yeterli beslenememe (malnütrisyon)
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde, bağışıklık sistemini zayıflatan başka hastalıkların varlığında ya da bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar kullanımında impetigo gelişme olasılığı artar ve yayılması hızlanır.

Tedavi

Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle gelişen impetigoda tedavi antibakteriyel kremlerle yapılabilir. Mupirosin veya Fusidik asit içeren kremler kullanılabilir.

İmpetigo için antibiyotik kremler

  • Mupirosin (Bacoderm, Mupiderm, Bactroban…)
  • Fucidik asit (Fucidine, Stafine, Fusix derma…)

Çok geniş deri alanlarında impetigo gelişmişse ve hastanın ek başka rahatzılıkları varsa Sistemik antibiyotikler verilebilir. Sefaleksin gibi birinci kuşak sefalosporinler verilebilir.

İmpetigo lezyonlarında kabukları (krut: enfekte kuru deri) kaldırmak için ılık musluk suyu veya tuzlu su ile günde 3-4 defa yaralar ıslatılmalı ve üzerilerine antibiyotikli kremler sürülmelidir.

Büllöz İmpetigo

Büllöz İmpetigo

Büllöz impetigo, nadir görülen bir çeşitidir.

Basit kabuklanmalara nazaran deride kızarıklıkla birlikte içi daha fazla su dolu sarı kabarcıklar oluşur ve bu kabarcıklar irinleşerek kahverengi bir kan pıhtılaşması ile iyileşmeye başlar.

Kaşıntı, kızarıklık, kabuk tutan yaralar ve döküntüler görülebilir.

Soru Cevap

İmpetigo nedir?

İmpetigo, çok bulaşıcı ancak genellikle ciddi olmayan yüzeysel cilt enfeksiyonudur. Çoğunlukla bebeklerde ve küçük yaşlardaki çocuklarda görülür ancak yetişkinlerde de görülebilir. Temel belirtisi, burun ve ağız çevresinde görülen kırmızımsı yaralardır. Bu yaralar hızla yırtılır, birkaç gün sızar ve ardından altın (bal) rengi bir kabuk oluşur.

İmpetigo nasıl görünür?

Genellikle yüzde, özellikle burun ve ağız çevresinde, el ve ayaklarda kırmızımsı yaralar olarak görülür. Yaklaşık bir hafta içinde bu yaralar patlar ve altın rengi kabuklanma oluşur.

İmpetigo nasıl tedavi edilir?

İmpetigo genel olarak antibiyotik içeren kremlerle başarılı şekilde tedavi edilirler. Mupirosin içeren Bacoderm, Mupiderm ve Bactroban gibi kremler ya da Fusidik asit içeren Fucidine, Stafine ve Fusix derma gibi kremlerle ilk 24 saatte bulaşıcı özelliklerini kaybetmeleri ve toplam 7 ila 10 gün içerisinde tamamen iyileşmeleri beklenir.

Büllöz impetigo nedir?

Ağrılı, içi sıvı veya irin ile dolu yaralara neden olan ciddi ve daha nadir görülen bir impetigo formudur.

İmpetigo için hangi doktora gitmeliyim?

Altın rengi kabuklanma benzeri lezyonlarınız varsa aile hekiminize ya da cildiye(dermatoloji) hekimine gidebilirsiniz.


Kaynak:

  1. https://www.mayoclinic.org/
  2. https://www.nhs.uk/