
Tırnak Cilası Seti: tırnakta mantar enfeksiyonu olan hastaların önemli bir ilacıdır.
Mantar enfeksiyonu olan şekli bozulmuş, kalın ve sararmış tırnaklar, mantar hastalıklarının vücuda yayılması için depo (hastalık kaynağı, rezervuar) görevi görür.
Tırnakta bekleyen mantarlar uygun sıcaklıkta ve nemli ayaklarda ayak mantarına neden olur. Daha sonra ayakların kaşınmasıyla ellere bulaşır. Ele bulaşan mantar ise vücudun başka yerlerine bulaşabilir. Bu sebeple mantar enfeksiyonu olan tırnakların tedavisi önemlidir.
Tırnak Mantarı Nedir?

Tırnakta başlayan mantar enfeksiyonu ile tırnakta sarımtırak-kahverengi bir renk değişikliği başlar. Daha sonra renk değişimi bütün tırnağı kaplayabilir.
Tırnak altında keratin tabakasında kalınlaşma görülür. Artık rengi değişmiş ve daha kalın bir tırnak haline gelmiştir. Tırnağın şekli bozlulmuştur ve simetrisini, doğal şeklini kaybedebilir. Bu tırnak kolay kırılabilir, opaklaşabilir ve tırnak makasıyla kesmek artık zorlaşmıştır.
Tırnak Mantarı Tedavisi
Tırnak serttir. Bu nedenle cilt üzerine uygulanan kremler, merhemler tırnağın sert dokusuna etki etmekte yetersiz kalır.
Tırnak kan damarı içermez. Bu nedenle ağızdan alınan haplarla tırnak mantarının tedavisi zordur. Üstelik oldukça uzun süre mantar ilaçları yutmak uzun vadede karaciğeri yorar. Yan etki riski vardır.
Bu nedenle tırnak mantarında ideal tedavi tırnak cilasıdır.
Mantar enfeksiyonu yeni başlamış tırnakta tedavinin hedefi, mevcut tırnağın iyileşmesini sağlamaktır.
Mantar hastalıkları nemli ve havasız ortamlarda daha hızlı çoğalırlar. Mantar hastalığı olan bir tırnağın terli veya nemli olması ya da suda beklemesi mantar enfeksiyonunu şiddetlendirebilir. Tırnağınızın kuru kalması, ayağınızın terlememesi, tırnaklarınızın bol bol hava alması ve tırnak törpüleme ve inceltme işleminizi tırnağınız kuruyken yapmanız tırnak mantarından daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Tırnaktaki enfeksiyon ilerlemiş ve tırnakta şekil bozuklukları ve kalınlaşmalar başlamışsa artık bu tırnağın tedavisindeki temel hedef, tırnaktaki hastalıklı kısımlardan yeni çıkan tırnağa mantar enfeksiyonunun bulaşmasını engellemektir. İlerlemiş enfeksiyonlarda tırnak ucundan hastalık köke doğru ilerler. Kök kısmından sağlıklı tırnak üretilir ve hastalıklı kısım dışa doğru uzar.
Doğru ve sabırlı ilaç kullanımıyla, sağlıklı kısmın korunması ve hastalıklı tırnak ucunun düzenli olarak kesilip atılması sonucu tırnak tamamen iyileşebilir. Bu iyileşme tırnağın uzama hızına bağlıdır. El parmağındaki tırnaklar 8-10 ay kadar sürede yenilenirken ayak parmağındaki tırnakların yenilenmesi 18 ayı bulabilir.
Tırnak oldukça serttir ve yüzeysel mantar enfeksiyonları için kullanılan kremler sert tırnak dokusuna invaze olup tırnaktaki hastalığa pek etki edemezler. Topikal antifungaller, tırnak cilası şeklinde uygulandığında etkinlikleri artar. Tırnak cilası sürüldükten sonra taşıyıcılar buharlaşırlar, tırnak üzerinde ilacın etken maddesi oklüzif bir örtü gibi tırnağı kaplar. Bu durumda ilacın difüzyonunu ve etkinliğini arttırır.
Tırnak cilası seti, sert tırnak dokusuna daha iyi invaze olur ve mantar enfeksiyonlarına daha etkilidirler. Opilox, Siroksil, Loceryl, Razole, Miclast ve Nibulen gibi tırnak cilası setleri tırnak mantarları için üretilmiştir.
Tırnak mantarı tedavisi;
- düzenli ilaç kullanımı
- doktor kontrolü
- sabırlı ve azimli olmayı gerektirir.
Tırnak cilası seti örnekleri
TIRNAK CİLASI SETİ NASIL KULLANILIR?
Mantar tedaviniz için tırnak cilası setinizi nasıl kullanacağınız konusunda doktorunuzdan veya eczacınızdan bilgi alabilirsiniz.
A) Kullanım sıklığı:
Başka bir şekilde önerilmedikçe;
1- İlk bir ay:
Gün aşırı cilalama ile toplam 15 kez cilalanacak (Tırnak cilası bir gün kullanılıcak ertesi gün kullanılmayacak).
Haftada 1 kez alkollü mendil ile temizlenip törpülenecek.
Toplamda: 15 kez cilalama ve 4 kez alkollü mendil ile temizleyip, törpüleme yapılacak.
2- İkinci bir ay:
Haftada 2 kez cilalama ile toplam 8 kez cilalanacak.
Haftada 1 kez alkollü mendil ile temizlenip törpülenecek.
Toplamda: 8 kez cilalama 4 kez alkollü mendil ile temizleyip, törpüleme yapılacak.
3- Üçüncü ay ve sonrasında:
Haftada 1 kez cilalanacak, toplam 4 kez cilalanacak ve toplam 4 kez alkollü mendil ile temizlenip törpülenecek. Cilalama işlemleri temizlenip törpülenmeden hemen sonra yapılacak.
B) Kullanım şekli:
Adım 1:
Tırnak cilası setini ilk kez sürmeden önce hastalık nedeniyle şekil değişikliği olan tırnak, bir makas veya tırnak pensi ile mümkün olduğu kadar kısa kesilir.
Adım 2:
Tırnak, törpü ile sağlam olan bölgeye kadar törpülenir. Hastalıklı tırnak tabakası incelmiş olur.
Not: Tırnak törpülenirken törpüyü daima el ve ayak tırnaklarının kökünden, tırnak ucuna doğru hareket ettirmek gerekir.
Böylece mantar hastalığı olan tırnak, hacim olarak küçültülmüş, hastalık azaltılmış olur.
Kesilerek kısaltılan ve törpülenerek inceltilen hasta tırnağın yüzeyinin pürüzlü hale geldiğinden emin olun. Sonra alkollü mendil ile bu tırnağı silin. Tırnak yüzeyi pütür pütür olduğunda cila içerisindeki ilacın emilme gücü artar.
Alkollü mendil ile törpüleme sonrası tırnağı silerek sonraki adıma geçebilirsiniz. Alkollü mendil aynı zamanda cilayı çıkartmak için de kullanabilir.
Adım 3:
Tırnak küçültüldü, inceltildi ve hastalıklı alan azaltıldı. Şimdi tırnak cilasınıhastalıklı tırnak üzerin birkaç fırça darbesi ile ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz. Bunun için fırçayı sadece bir kere cila şişesine batırmak ve fırçanın emdiği cilayı tırnak üzerinde olabildiğince geniş alana sürmek yeterlidir.
Not: Hastalıklı her bir tırnak için ayrı ayrı fırçayı cilaya batırmak gerekmez. Mantar hastalığının tedavisi için kalın bir cilalama işlemi yerine düzgün ve tırnağın tüm yüzeyine yayılan cilalama işlemi yeterlidir.
Kesilerek kısaltılan ve törpülenerek inceltilen hasta tırnağın yüzeyinin pürüzlü hale geldiğinden emin olun. Sonra alkollü mendil ile bu tırnağı silin.
Böylece mantar hastalığı olan tırnak, hacim olarak küçültülmüş, hastalık azaltılmış olur.
Alkollü mendil ile törpüleme sonrası tırnağı silerek sonraki adıma geçebilirsiniz. Alkollü mendil aynı zamanda cilayı çıkartmak için de kullanabilir.
Adım 4:
İlk günaşırı uygulanan cila, haftada bir kez alkollü mendil ile silinir ve tırnak temizlenir. Ayrıca hastalıklı tırnak, ila alkollü mendil ile temizlendikten sonra törpüyle tekrar törpülenmelidir. Ardından tırnağa tekrar cila vurmak gerekecek!
Adım 5:
Tedavi süresince bazı cilalamalardan sonra cila tabakası bozulursa, sadece cilanın açıldığı bölgelere fırça ile tırnak cilası sürmek yeterli olacaktır.
Tırnak mantarları ve ayak mantarları genelde birlikte görülür. Mantar hastalıkları genelde bulaşıcıdır. Diğer mantar hastalıkları için:
Yüzeyel mantar enfeksiyonları (Dermatofitozlar – Tinea)
Yüzeyel mantar enfeksiyonları klinik olarak enfeksiyonunun görüldüğü yerlere göre;
- Ayakta görülen mantar enfeksiyonu: Tinea pedis
- Tırnaklarda görülen mantar enfeksiyonu: Onikomikoz veya Tinea ungium
- Elde görülen mantar enfeksiyonu: Tinea manum
- Vücutta görülen mantar enfeksiyonları: Tinea corporis
- Başta, saçlı deride görülen mantar enfeksiyonu: Tinea capitis
- Sakallı bölgede görülen mantar enfeksiyonu: Tinea barbae
- Kasıkta görülen mantar enfeksiyonu: Tinea inguinalis
- Steroid kullananlarda görülebilen, Tinea inkognito
şeklinde sınıflandırılabilmektedir.
Merhaba tırnağımı kestim cilayı sadece sağlam kalan tırnak üzerine mi sürmem gerekiyor yoksa tırnağın altında kalan ete de sürmeli miyim?
Tırnak cilası, tırnak üzerine uygulanır. Tırnak cilasını hasta olan ve sağlam olan tırnak üzerine uygulayınız. Tırnak cilası cilt üzerine sürülmemelidir. Eğer parmak aralarınızda, topuğunuzda ya da ayağınızdaki herhangi bir cilt kısmında mantar varsa, cilt için krem veya sprey kullanabilirsiniz. Tırnak cilası sadece tırnağa uygulanır.
Merhabalar, tırnak cilasına başladım bende. Ciladan kaç dakika sonra alkollü mendil ile silinecek ve kaç dakika duracak?
Tırnak cilası ile uygulanan tedavide an hedefler törpü ile tırnağın inceltilmesi ve tırnak dokusunun pürüzlü hale getirilmesidir. Pütür pütür görünüm kazanan tırnak cilayı artık daha güzel emebilecektir. Alkollü mendil ise sadece temizlik amaçlı olarak kutuya dahil ediliyor. Tedavinizin bir parçası alkollü mendil değil. Törpülenince ortaya çıkan tırnak tozlarını veya elinizi alkollü mendil ile tabiki ne zaman isterseniz temizleyebilirsiniz. Cilalamadan önce sürebilirsiniz. Alkollü mendil bittiğinde evinizdeki ıslak mendili temizlik için kullanmaya devam edebilirsiniz.
Merhaba bende tırnak mantarı var cila kullanıyorum ama tırnağım düştü şu an tırnaksızım cilayı nereye süreceğim
Tırnağınızın düşmesi öncelikle sizi korkutmasın. Yeni bir tırnağınız yakında uzamaya başlar. Ancak tırnağınızın düşmesi sizi tedavinin tamamlandığı yanılgısına düşürmesin. Cildinizde mantar hastalığı devam ediyorsa yeni ve taze çıkacak tırnağınıza da bulaşabilir. Yeni çıkacak tırnağınızın mantar hastalığından etkilenmemesi için tedavi almanızda fayda var. Cilt üzerindeki mantar hastalığının tedavisinde kremler kullanılabilmektedir. Doktorunuz sizin için yeni bir tedavi önerebilir.
Merhabalar dr bey bu tırnak cilalarının hangisini önerirsiniz bana siroksil yazmış eczacı opilox vermiş fark varmıdır arasında teşekkürler
Siroksil, Opilox ve Nibulen tırnak cilası setleri 80mg/g siklopiroks etken maddesine sahip eşdeğer ilaçlardır. Eşdeğer ilaçların etki gücünün aynı olduğu kabul edilir.
Tırnak cilası olan tırnağa su ile temas edilirse cila bozulur mu? Duştan sonra tekrar cilalamak gerekir mi?
Tırnak ilaç ile cilalandıktan sonra tırnağın ilacı emmesi ve ilacın tırnaktaki mantarlara etki edebilmesi için bir süre cilaladığınız tırnağı yıkamayın ve silmeyin. Tırnağınızın ciladaki ilacı emmesi için en azından 30 dk ila bir saat arasında bir süre tırnağınız üzerinde ilacın beklemesinde fayda vardır.
Polat hocam ağzınıza yüreğinize sağlık çok teşekkürler bilgilendirmeler için allah razı olsun
geçmiş olsun