
Çocuklar için ibuprofen sıklıkla reçete edilebilen bir ilaçtır. Genellikle soğuk algınlığı semptomlarını tedavi etmek için, diş ağrısı ve baş ağrısı gibi ağrı durumlarını tedavi etmek için ve yüksek ateşin düşürülmesi için reçete edilir.
Tablet veya şurup olarak mevcuttur.
İbuprofen ayrıca eczanelerde fitil olarak da (yavaşça çocuğun poposuna itilen ilaç) mevcuttur. Fitiller, tabletleri veya şurubu yutmakta zorlanan veya çok hasta olan çocuklarda ağrıyı ve yüksek ateşi azaltmak için faydalıdır.
İbuprofen çocuklar için yaygın kullanıma sahip bir ağrı kesicidir. Burkulma veya başka travmalara bağlı oluşan ağrının tedavisinde de ibuprofen kullanılabilir.
İbuprofen, çocukluk çağı artriti (jüvenil romatoid artrit) gibi eklem ağrılarına neden olabilen rahatsızlıklarda da ağrı kesici olarak kullanılabilmektedir.
Aynı zamanda yüksek ateşi düşürmek için de kullanılabilir.
İçilebilir sıvı formda olan, ibuprofen içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar 3 aydan 12 yaşına kadar olan çocuklar için sunulmaktadır.
İbuprofen içeren birçok ilaç eczanelerden reçeteli veya reçetesiz olarak temin edilebilmektedir.
İçindekiler
Önemli Noktalar
- İbuprofen çoğunlukla 2 farklı dozda piyasaya sürülür. Çocuklar için kullanacağınız ibuprofenin dozuna dikkat etmelisiniz. Genel olarak çocuğunuzun kilosu kullanmanız gereken ibuprofen dozunu belirler bu nedenle talimatları dikkatlice yerine getirmelisiniz.
- Çocuğunuz hap olarak veya şurup olarak ibuprofen aldıktan yaklaşık 20 ila 30 dakika sonra daha iyi hissetmeye başlamalıdır. Fitillerin düzgün çalışması ise 60 dakikaya kadar sürebilir.
- Çocuğunuzun midesini rahatsız etmemesi için ibuprofen içeren ilaçları yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra çocuğunuz tokken vermek en iyisidir. Aç karnına vermeyin.
- Doktorunuz aksini söylemediği sürece, astımı varsa çocuğunuza ibuprofen vermeyin.
- Çocuğunuza doktor önerisi olmaksızın, birden fazla ilaçla birlikte ibuprofen vermemeye gayret edin. Örneğin ibuprofen içeren soğuk algınlığı şurubu ile ibuprofen içeren ateş düşürücü şurubu birlikte kullandığınız takdirde çocuğunuza üst limitin üzerinde ibuprofen vermiş olabilirsiniz.
- İbuprofen içeren şuruplar çok yaygın kullanılmaktadır. Lütfen ibuprofen içeren ilaçları çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz.
- İbuprofen etken maddesi Türkiye’de genel olarak Dolven, Pedifen, İbu-fort, İbufen ve Apireks markalarıyla bilinir.
Kimler kullanabilir?
Çocuklar ibuprofeni şu şekilde alabilir:
- Sıvı şurup – 3 aylıktan itibaren
- Tabletler (çözünür tabletler dahil) – 7 yaşından itibaren
- Granüller – 12 yaşından itibaren
Doktor tarafından reçete edilmediği sürece 3 aylıktan küçük bebeklere ibuprofen vermeyin.
Aşağıdaki durumlarda, çocuğunuza ibuprofen vermeden önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:
- Geçmişte ibuprofen veya başka ilaçlara karşı alerjik reaksiyon geliştiyse
- Astım rahatsızlığı varsa
- Karaciğer veya Böbrek rahatsızlığı varsa
- Kanama yaşama riskinin yüksek olduğu anlamına gelen herhangi bir sağlık sorunu varsa
- Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi iltihaplı bir bağırsak hastalığı varsa
- Küçük yaşlardaki bebekler – Küçük bebeklerde yeterli miktardan fazla dozda ilaç vermek istemeyiz.
Doktor tarafından önerilmedikçe su çiçeği için ibuprofen vermeyin – ciddi bir cilt reaksiyonuna neden olabilir.
Doz
İbuprofen çocuklarda kiloya göre doz hesabı yapılarak verilir. Bir seferde verilecek doz kiloya göre hesaplanır. İbuprofen genellikle günde 3 veya 4 kez verilir.
- 24 saatte 3 kez verecekseniz, dozlar arasında en az 6 saat bırakın.
- 24 saatte 4 kez verecekseniz, dozlar arasında en az 4 saat bırakın.
Günlük ibuprofen dozu:
- 12 yaşın altındaki çocuklar: Olağan günlük dozu bölünmüş dozlar halinde vücut ağırlığı başına 20-30mg/kg’dır.
- 12 yaş ve üzeri: Önerilen doz, bölünmüş dozlar halinde günde 1200-1800 mg’dır.
Ateş Düşürücü Asistanı, ibuprofen ve parasetamol içeren şurupların çocuğunuzun kilosuna göre doz hesabını yapar.
Ateş Düşürücü AsistanıYüksek ateşi düşürmek için ateş düşürücü asistanının önerilerini izleyebilirsiniz. Ağrı kesici olarak ibuprofen kullanacaksanız, standart doz ateş düşürücü dozu ile aynıdır.
İbuprofenin standart dozu yüksek ateşi düşürmek için veya ağrı kesici olarak kullanmak için aynıdır. Yani ateş düşürücü asistanının yüksek ateşi düşürmek için hesapladığı en yüksek ve en düşük doz aralığı ağrı kesici olarak da standart geçerli dozdur.
Doktor önerisi olmadan Çocuğunuza 24 saat içinde 4 dozdan fazla ibuprofen vermeyin. Dozlar arasında en az 4 saat bekleyin.
Ancak, çocuğunuzda çocukluk çağı romatizması olarak bilinen Juvenil Romatoit Artrit (JRA) ve Juvenil İdiyopatik Artrit de (JIA) gibi kronik bir rahatsızlığı varsa doktorunuz daha yüksek doza sahip yavaş salımlı iburofen ilaçları kullanmanızı önerebilir.
Çocuğunuzun yaşı küçükse, yaşıtlarına göre daha hafifse veya ağrısı geçmiyorsa ve ne kadar ibuprofen vereceğinizden emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışabilirsiniz. Her zaman doktorunuzun tavsiyesilerine öncelik vermelisiniz.
İbuprofen içeren şurup ve fitil gibi ilaçlar reçeteyle veya reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir.
Unuttuğunuz ibuprofen dozunu hatırladığınız anda veriniz. Ancak bir sonraki dozun zamanı yaklaşıyorsa, kaçırılan dozu atlayın ve bir sonraki dozunu her zamanki gibi verin. Kaçırdığınız ibuprofen dozunu telafi etmek için çift doz vermeyin!
Çocuğunuza yanlışlıkla fazladan 1 doz ibuprofen verirseniz, tekrar vermeden önce en az 12 saat bekleyin.
Eğer çocuğunuz yanlışlıkla 2 doz fazda ya da çok daha fazla ibuprofen aldıysa çocuğunuzun acil serviste tedaviye ihtiyacı olabilir. Hızlıca hastaneye gidin. Giderken ilacınızın kutusunu, içinde kalan ilaç miktarıyla ve ilacın broşürüyle birlikte yanınıza alın. Mümkünse ve son günlerde kullandığı başka ilaçlar varsa hastaneye giderken onları da yanınıza alın.
Nasıl kullanılır?
Çocuğunuza ibuprofeni tok olduklarında veya bir miktar süt veya başka bir besinle birlikte verin. Böylece mide ağrısı ve hazımsızlık gibi yan etki yaşama riskleri düşer.
Ancak ibuprofen şurubunu meyve suyu veya sütle karıştırmayın, çünkü bu karışım içeceği sonuna kadar içip bitirmezlerse doğru dozu alamayacaklar. Bunun yerine şurup öncesinde şurupla beraber ve şuruptan sonra yiyecek içecek vermeyi deneyebilirsiniz.
Şurup
Şişeyi en az 10 saniye iyice çalkalayın ve ilaçla birlikte gelen şırınga veya kaşık ölçeği kullanarak doğru miktarı ölçün.
Şırınganız veya kaşık ölçeğiniz yoksa eczacınızdan bir tane isteyin. Doğru miktarı ölçemeyeceğinden mutfak çay kaşığı veya tatlı kaşığı kullanmayın!
Çocuğunuz ibuprofen şurubun tadını beğenmiyorsa, şurubu verdikten hemen sonra ona bir bardak süt veya meyve suyu verebilirsiniz.
Tablet (hap)
Tabletler bir bardak su, süt veya meyve suyu ile yutulmalıdır.
Çocuğunuza, ağzını veya boğazını tahriş edebileceğinden onları çiğnememesini, kırmamasını, ezmemesini veya emmemesini söyleyin.
Çocuğunuza tableti çiğnememesini, kırmamasını, ezmemesini veya emmemesini söyleyin. Tabletin mideye ulaşmadan önce çözünmesi, çocuğunuzun ağzını veya boğazını tahriş edebilir.
Çözünür tabletler en az yarım bardak su içinde çözülmelidir. Tabletin tamamen çözüldüğünden emin olmak için karıştırın ve ardından içmesi için çocuğunuza verin.
Fitil
İbuprofen içeren fitiller, çocuğunuzun poposundan içeriye doğru yavaşça itilerek kullanılan ilaçlardır. İlacın içerisinden çıkan talimatlara bakın.
Parasetamol ile birlikte kullanmak
Parasetamol, çocuklara ibuprofen ile birlikte verilebilecek tek güvenli ağrı kesicidir. Ancak parasetamol ve ibuprofen’i aynı anda vermeyin.
Bu ilaçları her seferinde 1 kez vermeniz gerekir (çocuğunuzun doktoru veya hemşiresi size farklı talimatlar vermediği sürece).
Yüksek ateş için
Çocuğunuza ibuprofen verdiyseniz ve 1 saat sonra hala yüksek ateşe sahipse, ona parasetamol vermeyi deneyebilirsiniz.
Her iki ilacın da maksimum günlük dozundan fazlasını vermeyin.
Ne parasetamol ne de ibuprofen veya bunların dönüşümlü kullanımları size yardımcı olamıyorsa çocuğunuzu sağlık kuruluşuna götürün.
Doktor veya hemşire tavsiyesi olmadan, yüksek ateşi tedavi etmek için parasetamol ve ibuprofen arasında geçiş yapmayın. Daha fazla bilgi almak için doktorunuza veya eczacınıza danışın veya ilaç kutusundan çıkan broşüre bakın.
Ağrı için (diş çıkarma dahil)
Çocuğunuza ibuprofen verdiyseniz ve 2 saat sonra hala ağrısı varsa, parasetamol vermeyi deneyebilirsiniz.
Bu işe yararsa, bir seferde yalnızca 1 ilaç vererek parasetamol ve ibuprofen arasında geçiş yapmaya devam edin. Her ilacın zamanlaması çocuğunuzun ne kadar acı çektiğine bağlı olacaktır. Emin değilseniz, eczacınıza danışınız.
Her iki ilacın da maksimum günlük dozundan fazlasını vermeyin.
Ne parasetamol ne de ibuprofen veya bunların dönüşümlü kullanımları size yardımcı olamıyorsa çocuğunuzu sağlık kuruluşuna götürün. Ayrıca çocuğunuzun neden ağrısı olduğunu bilmiyorsanız onu doktora götürün.
Uyarı! Eğer çocuğunuzda astım veya su çiçeği var ise ibuprofen vermeyin.
16 yaşın altındaki bir çocuğa doktoru önermedikçe asla aspirin vermeyin.
İbuprofen içeren diğer ilaçlar
İburamin Zero gibi ibuprofen içeren soğuk algınlığı şurupları ve Dolven gibi ibuprofen içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar yaygın olarak kullanılmaktadır.
İbuprofen içeren soğuk algınlığı şurupları | İbuprofen içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar |
---|---|
Coldaway Plus Şurup | Apireks Pediyatrik Süspansiyon |
Coldfen Şurup | Bruprex Süspansiyon |
DroFlu Cold Plus Şurup | Brus Pediyatrik Süspansiyon |
İbucold Plus Şurup | Dolven Pediyatrik Şurup |
İburamin Cold Şurup | İbu-Fort Süspansiyon |
İburamin Zero Süspansiyon | İbuactive Pediatrik Şurup |
Pedifen Cold & Flu Şurup | İbufen Pediatrik Şurup |
Pedifen Pediyatrik Şurup |
İbuprofen içeren birden fazla ilacı aynı anda kullanmak ciddi doz ayarlaması yapmayı gerektirir. Eğer doktorunuz sizin için doz ayarlaması yapmadıysa birden fazla ibuprofen içeren ilacı aynı anda kullanmadan önce doz aşımı yapmadığınıza emin olun.
Nihayetinde, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları ve diğer birçok ilaçta ibuprofen etken maddesi bulunabilir.
Yan etkiler
İbuprofen yan etkilere neden olabilir. Yan etki riskini azaltmak için, çocuğunuza ihtiyacı olandan daha fazla ibuprofen vermemeye çalışın.
Bir yan etki konusunda endişeleniyorsanız veya olağandışı bir şey fark ederseniz, eczacınıza veya doktorunuza danışın.
Yaygın yan etkiler
100 çocuktan 1’inden fazlasında görülen yaygın ibuprofen yan etkileri şunlardır:
- Hazımsızlık
- Mide ekşimesi
- Mide bulantısı
- Kusma
İbuprofeni çocuğunuz tokken vererek bu yan etki risklerini azaltabilirsiniz.
Bu semptomlar devam ederse veya kötüleşirse, bağırsak veya midede tahriş belirtileri olabilir. Bu yan etkiler çocuğunuzu rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa doktorunuz veya eczacınızla konuşun.
Ciddi yan etkiler
Şu yan etkilerden herhangi birini çocuğunuzda fark ederseniz hemen doktorunuza danışın:
- şiddetli mide ağrıları çekiyorsa, kan kusuyorsa veya kakası koyu kırmızı renkte veya siyahsa – bunlar mide kanamsı (ülser) belirtileri olabilir.
- işeme problemleri yaşarsa veya çişlerinde kan varsa
- çocuğunuzun kulağında çınlama varsa (çocuğunuzun kulak çınlaması ve baş dönmesi olup olmadığını sorgulayın)
İbuprofen astımı olan bazı çocuklarda astımı daha da kötüleştirebilir, ancak bu nadirdir. Endişeniz varsa doktorunuza danışın.
Ciddi alerjik reaksiyon
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.