Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarınıza her gün 1 kere büyük tuvalet yapma alışkanlığı edindirmelisiniz. Bu bir çocuğa ağız ve diş temizliği yapmayı öğretmek gibi önemlidir. Beslenme alışkanlıklarından dolayı kabızlık problemi yaşayan çocukta, öncelikle beslenme şekli düzenlenmelidir.

15 Ara 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
çocuklarda kabızlık

Çocuklarda kabızlık nedir? Üç günde bir ile günde üç kere arası yapılan dışkılama normal kabul edilir. Genel olarak şu durumlar kabızlık olarak tanımlanır:

  • Dışkılama sıklığının az olması, haftada 2 kere veya daha az dışkılama,
  • Dışkının zorlanarak çıkarılması
  • Katı/sert dışkı oluşturma
  • Az miktarda dışkılama

Çocuklarda kabızlık neden olur?

Tuvalet eğitimini alamaması, yanlış beslenme ve bazı hastalıklar çocuklarda kabızlık oluşmasının ana nedenleridir. Çocuklarda kabızlığa neden olan bazı durumlar şöyledir:

  • Yeteri kadar su tüketmemek
  • Büyük tuvaleti yapmayı ertelemek
  • Tuvalete gitme konusunda psikolojik sorunlar
  • Fazla inek sütü tüketilmesi
  • Kabızlık riskini arttıran bazı besinler; kepeksiz ekmek, muz, makarna, pirinç lapası, pilav, fazla süt tüketimi, fast food yiyecekler
  • Makat ya da bağırsak çevresindeki sinir sistemine ait anormallikler

Çocukların makatında oluşan çatlaklar veya çocuklardaki çeşitli hormon bozuklukları da çocuklarda kabızlık oluşmasına neden olabilmektedir.

Beslenme alışkanlıklarından dolayı kabızlık problemi yaşayan çocukta öncelikle beslenme şekli düzenlenmelidir. Kabızlığa iyi gelen lif içeriği en yüksek besinler kabızlığa çözüm olabilir.

Kabız olan çocuk nasıl beslenmeli?

Kabızlık problemi olan ancak başka sağlık problemi olmayan çocuklarda önce beslenme alışkanlıklarına müdehale edilmelidir.

  • Bol bol su içmeli
  • Tuvalete gitme alışkanlığı edinmeli (önerilen her sabah kahvaltı sonrası 1 kere)
  • İnek sütü yerine keçi sütü tercih edilmeli
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdarlı veya kepekli ekmekler tercih edilmeli
  • Pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.
  • Mercimek, barbunya, bezelye, pırasa, ıspanak, elma, armut, bulgur, yulaf, kuru kayısı gibi lif oranı yüksek posalı gıdalar bağırsaklarınızı rahatlatacaktır.
  • Ev yapımı yoğurt, doğal yoğurt, kefir, yoğurt çorbası gibi gıdalar veya probiyotik yoğurtlar çocuğun sindirim sistemine yararlı olacaktır.
  • Asitli içecekler, kahve ve siyah çay gibi içecekler çocuklara içirilmemelidir.
  • Hareket ve egzersiz bağırsak hareketliliğine katkı sağlayacaktır. Çocuğunuzun hareket ederek oyun oynayabileceği alanlar oluşturun.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Bir besin kabızlığa nasıl iyi gelir? Kabızlık dışkının sert, katı ve susuz olmasıdır. Bu durumun aksine, kendisi bağırsaklarda duran, emilmeyen ve bol bol su tutan besinler dışkının yumuşak kıvamda kalmasını sağlar.

  • Mercimek, barbunya, bezelye, pırasa, ıspanak, elma, armut, bulgur, yulaf, kuru kayısı gibi lif oranı yüksek posalı gıdalar
  • Ev yapımı yoğurt, doğal yoğurt, kefir, yoğurt çorbası gibi gıdalar veya probiyotik yoğurtlar

Besinlerdeki lif içeriği, su tutar. Bağırsaklardan emilmez. Bağırsakların içerisinde daha fazla su bulunmasını sağlayarak kabızlığı önler. Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasına yardımcı olarak çocuklarda kabızlık şikayetleri dahil birçok bağırsak hastalığından korur.

Çocuklar için büyük tuvalet yapma alışkanlığı ve eğitimi nasıl olmalı?

Çocuğuma nasıl bir büyük tuvalet yapma alışkanlığı vermeliyim?

Çocuklarınıza her gün 1 kere büyük tuvalet yapma alışkanlığı edindirmelisiniz. Bu bir çocuğa ağız ve diş temizliği yapmayı öğretmek gibi önemlidir. Kabızlıktan korunmak için her gün bir kere herhangi bir öğün yemeğinden sonra dışkılamayı alışkanlık haline getirmek kabızlığa karşı oldukça koruyucudur.

Çocuğuma neden her sabah kahvaltıdan sonra büyük tuvalet yapma alışkanlığı kazandırmalıyım?

Özellikle her sabah kahvaltıdan 20-30 dakika sonra yapılan büyük tuvalet alışkanlığı bağırsaklarınızın sağlığı için oldukça koruyucu olacaktır. Bütün gece boş duran midenin sabah kahvaltısı ile çalışmaya daha hızlı bir başlangıç sağladığı kabul edilir.

Kabız olan çocuk hangi doktora götürülmeli?

Kabızlık ile birlikte, karın ağrısı, kusma, ateş idrar yaparken yanma veya öksürük gibi ek sağlık problemi olan çocukları aile hekiminize götürebilirsiniz.

Sık sık kabız olan ancak başka sağlık problemi olmayan çocuğunuzu uzman çocuk doktoruna götürebilirsiniz.

Ateş düşürücüye rağmen inmeyen ateş, fışkırır tarzda kusma, makattan (popodan) kan gelmesi, çocuğun cildinde morarma, nefes alamama gibi şikayetleriniz varsa çocuğunuzu gecikmeden çocuk acil servisine götürmelisiniz.

Çocuklarda kabızlık için kullanılabilecek ilaçlar nelerdir?

Kısa süreli ve nadiren kabız olan çocukta öncelikle beslenme alışkınlıkları değiştirilmeli ve çocuğa tuvalet alışkanlığı öğretilmelidir.

Nadiren kabız olan ancak beslenme alışkanlığı ile iyileşemeyecek durumdaki çocuklara doktorunuz: Duphalac, Osmolak, Lactulac gibi kabızlık şurupları, Movicol gibi saşe ilaçlar reçete edebilir.

Kabızlık şikayetleri çok şiddetli olan çocuklarda veya ağız yoluyla ilaç alamayan çocuklara doktorunuz: Libalaks veya Sabalaks gibi lavman ilaçlar reçete edebilir.

Kabızlık Rehberi:
1. Kabızlık (konstipasyon)
2. Gebelikte kabızlık
3. Çocuklarda Kabızlık
4. Bebeklerde Kabızlık
5. Kabızlığı gastrokolik refleks ve doğru tuvalet alışkanlığı ile yenin
6. Lif içeriği en yüksek besinler