Corona Virüs: Evde Tedavi ve Karantina

Eğer COVID-19 belirtilerine sahipseniz, COVID-19 testiniz pozitif çıktı ancak kendinizi idare edebilecek durumdaysanız veya COVID-19 ile enfekte olan biriyle aynı evi paylaşıyorsanız bu yazımız sizin için kurtarıcı olabilir. Peki evde COVID-19 tedavisine nasıl hazırlık yapabiliriz?

Corona Virüs için Hazırlık Tedavi ve Karantina - HekimimYanimda.com

Corona virüs tedavisi özetle; grip benzeri hastalıklara neden olan diğer virüslerin tedavisi gibidir. Ancak COVID-19, yaşlılarda ve ek hastalığı olanlarda öldürücü olabilmektedir.

Yeni corona virüs (COVID-19) bir pandemi ve eninde sonunda hemen herkesi etkileyecek. Hasta sayısı oldukça artacak. Hastaneler dolup taşacak. Durumu kritik hastalar, elbette imkanların müsade ettiği ölçüde hastanelerde tedavisini görecek.

İyi haber şu ki Çin’de COVID-19 olanların yaklaşık yüzde 80’i sadece hafif ila orta şiddette semptomlar yaşadı. (1)

Bu da demek oluyor ki durumu kritik hastalar hastanede tedavi göreceğine göre belirtileri daha hafif, daha genç, daha sağlıklı kişilerin hafif belirtileriyle evde başa çıkması gerekecek. Evde iyileşebilecek hastalar evlerine gönderilecek. Hatta belki belirtileriniz o kadar hafif olacak ki hastaneye dahi gitmeyeceksiniz ve hastalığı farkında olmadan evinizde atlatacaksınız.

Eğer yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi corona virüs belirtilerine sahipseniz, test sonucunu beklemeden, ilk adım olarak kendinizi ve evinizi karantina altına almanız gerekir.

Corona virüsü (COVID-19) ile başa çıkma önerileri

Karantina süresi boyunca alışverişe çıkma ihtiyacınız minimum olmalı. Evinizde bazı ilaçlar, dezenfektanlar, uzun süre saklayabileceğiniz gıdalar ve bazı besin takviyelerinin bulunması önemli.

En az 2 hafta mümkünse 1 ay yetecek kadar, gıda tedariki yapın. Yiyecek malzemelerinizi planlarken, pirinç, bulgur, makarna, konserve veya kuru fasulye, kırmızı mercimek, kuru meyve, çorba, turşu ve dondurulmuş veya kurutulmuş sebzeler gibi iyi saklanacak ve besleyici yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

Taze meyve ve sebzeler de sağlık ve şifa için önemlidir.

Temizlik için gerekli tuvalet kağıdı, kolonya, maske, eldiven gibi ihtiyaçlarınızı stoklayın.

Evcil hayvanınız varsa onunda yaklaşık bir aylık ihtiyaçlarını stok yapmanızda fayda var.

Temel ihtiyaçlar listesi

Kendi temel ihtiyaçlar listenizi hazırlayın ve zor durumlarda hızlıca temin etmenin yollarını belirleyin.

Temiz Su

Temel ihtiyaçların en başında içme suyu gelir.

Grip benzeri tüm hastalıklarda semptomatik yani semptomun düzeltilmesini sağlayan tedaviler verilir ve vücudun kendi bağışıklık sistemiyle virüsleri yenmesi beklenir.

COVID-19 viral bir enfeksiyondur ve çoğu viral enfeksiyon gibi, tedavinin temel aşaması vücudun ihtiyaçlarının doğru karşılanması ve rahatlatılmasıdır.

Ateş, öksürük, ishal ve kusma gibi COVID-19 belirtileri vücuttan sıvı kaybını kolayca arttırabilir. Dehidratasyona neden olabilir.

Bu nedenle COVID-19 pozitifseniz yeteri kadar su içtiğinizden emin olun. Özellikle yüksek ateşiniz varsa terleme ile su kaybı artacağından bol su için.

Yeteri kadar sıvı tüketiyor olmak, mukozaların (ağız ve burun içi gibi yumuşak dokular) korunmasına yardımcı olur. Yeteri kadar sıvı almamak ise mukozaların daha kuru olmasına neden olur. Kuru mukozaların tahrişi, hasar görmesi daha kolaydır.

Bol sıvı tüketmek, öksürürken, hapşırırken ve hatta sadece nefes alırken burun gelişebilecek mukoza tahrişini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca mukozalardaki nem, hasarlı mukoza membranlarının iyileşmesine yardımcı olur, böylece vücudu olası diğer mikroplardan korur.

Mümkünse 15 gün yetecek kadar suyu evinizde bulundurun. COVID-19 hastasının yatağının yakınında kendine özel su sürahisi veya su şişesi bulunmalı.

Eğer ishaliniz varsa içmeniz gereken su miktarı da artar. İshali olan birinin, şekersiz sıvıları bol tüketmesinde fayda var. Ancak şekerli sıvılar, örneğin meyve suları, içerisindeki şekerin ozmotik etkisi nedeniyle bağırsaklardan sıvı atılımını arttırabilir. Eğer ishal durumu gelirse;

Temiz hava

Kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmeye başlamak farkında olmadan havasız kalmaya neden olabilir. Evinizi mutlaka havalandırın. Tüm odaların havalandığından emin olun. Üşüseniz bile!

Ağrı kesici ve Ateş düşürücü ilaçlar

COVID-19 nedeniyle gelişen ağrı ve yüksek ateş durumunda kullanılabilecek en güzel ilaç parasetamol içeren ilaçlardır.

Parasetamol aç veya tok alınabilir. Ateşiniz 38.5 üzerine çıkmadan ateş düşürmek için ilaç almayın.

Yetişkinler için evinizde Parol Tablet, Minoset Tablet ve Panadol Tablet gibi parasetamol içeren ilaçlar bulundurabilirsiniz. Bu ilaçlar birbirinin eşdeğeridir. Her bir tablette 500 mg parasetamol vardır.

Yetişkinler için aralarında en az 4 saat olacak şekilde bir veya iki tane 500mg parasetamol alabilirler. Doktor önerisi olmaksızın, yetişkinlerin bir günde toplam 2 gram’dan (yani 4 adet 500 mg tabletten) fazla parasetamol almaları önerilmez.

Mümkün olduğu kadar bir günde 4 tableti aşmayın ve çift tablet yutmayın. Eğer, parasetamole karşı herhangi bir rahatsızlığınız varsa ne kadar kullanabileceğinizi doktorunuz belirlemelidir.

Çocuklarınız için ise; Parol şurup, Parol Plus şurup, Calpol şurup, Calpol 6 Plus şurup, Tylol şurup, Minoset Şurup… gibi parasetamol içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar bulundurabilirsiniz.

Çocuğunuza kilosuna göre kaç ölçek şurup verebileceğinizi Ateş Düşürücü Asistanı‘mız ile hesaplayabilirsiniz. Çocuklarınız için kullanabileceğiniz güvenilir ateş düşürücüler için;

Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak ibuprofen sıkça kullanılan bir diğer ilaçtır. Ancak, COVID-19 dahil akciğerleri tutan hastalıklarda ibuprofen yerine parasetamol tercih etmek daha güvenlidir.

İyileşmek için dinlenmek ve yüksek ateş ve öksürük dahil COVID-19 belirtilerini kontrol altında tutmak en iyisidir.

Öksürük ilaçları

COVID-19 olan birçok kişide şiddetli öksürük görülmektedir. Öksürüğe bağlı oluşabilecek zararları hafifletmek için öncelikle ılık/sıcak bitki çayları gibi sıvılarla boğazınızı nemli ve sıcak tutun. Mukozalarınızı koruyun.

Doktorunuz sizin için öksürük şurubu reçete edebilir. Corona virüs pandemisi nedeniyle hastanelere gitmek istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda eczacınız size öksürük şurupları konusunda yardımcı olacaktır. Butamirat Sitrat gebelik kategorisi B olan güvenilir bir öksürük ilacı etkin maddesidir.

Eğer balgam şikayetiniz var ise asetilsistein veya erdostein içeren balgam ilaçları kullanabilirsiniz. Her ikisinin de gebelik kategorisi B’dir ve güvenilir ilaç etkin maddeleridir.

Butamirat Sitrat içeren bazı öksürük ilaçları: BUTAMCOD, CODACTİV, KREVAL, NOTUSS, SİNECOD, TAMİRAL

Asetilsistein içeren bazı balgam ilaçları: ASİST, EXTAL, MUCOVİT, MUCONEX, NAC

Erdostein içeren bazı balgam ilaçları: EVOSTEN, ERDOSTİN, ENZEVİN

Akciğer hastalığı olanlar hazırlıklı olmalı!

Astım, KOAH, pnömoni (zatürre), bronşit veya başka bir solunum rahatsızlığınız varsa, rutin solunum ilaçlarınızı almaya devam etmeniz önemlidir. Ayrıca olası solunum krizlerinde hızlıca kullanabileceğiniz ve daha rahat nefes almanızı sağlayacak kısa etkili beta agonist ilaçlara sahip olmalısınız.

Kısa etkili beta agonistler:

Portatif, elde tutulan bir inhaler veya bir nebülizör kullanılarak alınabilir, böylece bir yüz maskesi veya bir ağızlık içinden inhale edilebilirler.

Bazı kısa etkili beta agonistleri şunlardır:

  • Albuterol: Salbutam, Ventolin, Ventosal, ProAir HFA, Ventolin HFA
  • Levalbuterol: Lebusal, Levodose, Xopenex

Akciğer dışı kronik hastalığı olanlar

Diyabet, kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi rahatsızlıklara sahip olmanız COVID-19’a bağlı ciddi komplikasyon gelişmesine neden olabilir.

Eğer kronik bir hastalığınız varsa, dört hafta yetecek kadar ilacınızın hazır olması önemlidir.

Lütfen kronik hastalığı olan yaşlı eş, dost ve akrabalarınıza yardımcı olun!

Çinko

Çinko, koronavirüs belirtilerini azaltmak için kullanılması en çok önerilen takviyelerden biridir.

Şu anda çinko takviyelerinin insanlarda COVID-19’u önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini gösteren doğrudan bir kanıt olmamasına rağmen, çinkonun antiviral özelliklere sahip olduğu ve hücrelerde koronavirüslerin replikasyonunu inhibe ettiği laboratuvar incelemesinde gösterildi. (2)

Eczanelerden çinko takviyesi temin edebilirsiniz. Günlük 80-100 miligram çinko kullanmak corona virüsten korunma ve semptomları daha hafif geçirme konusunda bağışıklık sisteminize yardımcı olacaktır.

C vitamini

C vitamini, bağışıklık hücrelerimizin güçlenmesine yardımcı olan önemli bir antioksidandır.

Taze sebze ve meyvelerden günlük 1 ila 3 gram arasında C vitamini almaya çalışın.

Doğru şekilde vitamin tüketin. C vitamini ve B vitamini suda çözünen ve fazla tüketildiğinde idrar ile atılan vitaminlerdir. Bol bol vitamin tüketmek için, satın aldığınız meyveleri kısa sürede tüketip bitirmeyin. Az az ve mümkün olduğunca fazla gün meyve tüketin.

Eğer doğal gıdalarla yeteri kadar C vitamini alamayacağınızı düşünüyorsanız, günlük 500mg C vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Beslenme önerileri

Bağışıklık sisteminize destek olacak antioksidanlardan zengin gıdalar virüslerin neden oldukları dahil hastalıklardan daha az zararla kurtulmanıza yardım ederler.

Bağışıklık sisteminize destek olacak daha fazla öneri için.

Zerdeçal, balık yağı takviyeleri ve karanfil ağrı hissini azaltabilecek doğal takviyelerdir.

Hafif bir COVID-19 vakanız olduğundan şüpheleniyorsanız, vücut sıcaklığınızı günde iki kez kontrol etmek için bir termometreye ihtiyacınız olacaktır.

Termometre

Hafif bir COVID-19 vakanız olduğundan şüpheleniyorsanız, vücut sıcaklığınızı günde iki kez kontrol etmek için bir termometreye ihtiyacınız olacaktır.

Yüksek ateş ve öksürük gibi COVID-19 belirtileriniz başladıktan sonra;

  • En az 7 gün sürecek şekilde kendiniz karantinaya almalısınız.
  • Yüksek ateş, öksürük ve nefes almakta güçlük gibi COVID-19 belirtileriniz düzelinceye kadar karantina altında kalmalısınız.
  • Ateş düşürücü veya öksürük ilaçları dahil olmak üzere, ilaç kullanmamanıza rağmen 3 gün boyunca yüksek ateş ve öksürük gibi COVID-19 belirtileri yaşamazsanız iyileştiğinizi varsayarak kişisel karantinanıza son verebilirsiniz. Günde iki kere ateşinizi ölçmeyi unutmayın.
  • Kişisel karantinanıza son verdikten sonra diğer herkesin uyduğu genel tedbir kurallarına uymaya devam edin.

Ev temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri

Eldiven, sabun, kolonya, el dezenfektanı, yüzey temizleme ürünleri, bezler ve süngerler, COVID-19’un evinizde yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Evinizde bir kişi kişisel karantinaya girdiğinde diğer kişileri korumak için bu ürünlere ihtiyacınız olacaktır.

Ekstra çarşaf, havlu ve pijama

Hasta olduğunuzda, temas ettiğiniz tüm yüzeylere virüs bulaştırabilirsiniz. Sert yüzeyler dezenfekte edilebilir.

Ancak kıyafetler, çarşaflar ve havlular güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Onları çamaşır makinasını çalıştırma vakti gelene kadar bir poşete koyup ağzını bağlamak isteyebilirsiniz.

Corona virüsün 70 derece sıcaklıkta 5 dakika boyunca hayatta kalabildiğine dair veriler vardır. Bu nedenle, eğer hastalık belirtileriniz varsa çamaşır makinanızı en az 60 derece sıcaklıkta ve en az 1 saat çalışacak şekilde programlamanızda fayda vardır.

Kendini izole edecek bir yer

Hastaysanız, mümkün olduğunca diğer insanlardan uzak, tek ve ayrı bir odada kalmanız gerekir. İdeal olanı, kendi banyosu olan ayrı bir oda saçmektir.

İlk yardım seti

Siz karantina altındayken yaşayabileceğini ufak tefek yaralanmara karşı elinizin altında malzeme bulundurmak önemlidir.

Oyunlar, filmler, kitaplar ve diğer eğlence seçenekleri

Öz-izolasyon sırasında zihinsel sağlığınıza da dikkat etmeniz önemlidir. Moralinizi yüksek tutacak ve eğlenmenize yardımcı olacak çözümler geliştirin.

Karantina altında spor yapmak

Bütün dünya COVID-19 pandemisi ile mücadele etmek için evine kapanmış durumda. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak dinç olmak için evde spor yapma önerilerimiz:

Gıda ve zaruri ihtiyaç teminine devam edebilmek

Acil durumlarda arayabileceğiniz yakınlarınızın bir listesini çıkarın.

Yiyecek ve zaruri alışveriş ihtiyacınızın temini için bir plan oluşturun.

Motorlu kurye ile gıda temin etmek ve market alışverişi yapmak bir çözümdür.

Ancak böyle bir imkanınız yoksa sizinle aynı evde yaşamayan, sağlıklı ve genç bir yakınınız sizin için alışveriş yapmalı ve alışveriş poşetlerini kapınıza bırakmalı evinizden içeriye girmemeli ve asla temasınız olmamalıdır. Aynı şekilde sizde yakınlarınıza yardım etmelisiniz!

Eğer böyle bir yakınınızda yok ise, evinizdeki en genç ve en sağlıklı durumdaki kişi (mümkünse cerrahi yüz maskesi takarak ve mümkünse eldiven giyerek) alışverişe çıkmalı ve hiç kimseye temas etmemelidir. Alışveriş esnasında ürünleri dokunarak seçmemeli mümkünse mağaza içinde bile durmamalı, satıcıya ürün listesi verip kendisi için hazırlanmış poşeti alıp ödemeyi yapıp evine dönmelidir.

Eğer bu işlemi de yapacak genç ve sağlıklı biri yoksa zaruri ihtiyaçlarınız için polisi arayın. Bu hastalık bulaştırarak birilenin ölmesine neden olmaktan iyidir.

Son Söz

Koronavirüs ve evde tedavi sürecinde, sağlık bakanlığının size gönderdiği ilaçlar hakkında bilgi almak için 184’ü arayabilirsiniz.

İyi beslenmeyi, güzel uyumayı ve bol temiz havayı evinizden eksik etmeyin. Yetişkinler koronavirüs tedavisi sürecinde veya koronavirüsten korunmak amacıyla:

  • Desiferol tablet (günde 1 tablet),
  • Devit ampül, Tera ampül (haftada 1 ampül),
  • Devit damla, Tera damla, (günde 15-20 damla)
  • Coledan damla (günde 3-4 damla)

gibi D vitamini ilaçları bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve virüslerle savaşmanıza yardım eder. Bu ilaçları eczacınızdan talep edebilirsiniz.

  • Zinco Kapsül (günde 1 veya 2 adet)
  • Zinco Fort şurup (günde 2 veya 3 ölçek)

gibi çinko ilaçları da bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve virüslerle savaşmanıza yardım eder. Bu ilaçları da eczacınızdan talep edebilirsiniz.

Bu konulardaki tüm yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıya yazabilirsiniz. En kısa sürede cevap vereceğim. Sağlıcakla kalın

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

“Corona Virüs: Evde Tedavi ve Karantina” için 26 cevap

  1. Sayın TUĞBA DURUKAN, kendinizi ne kadar iyi izole edebilirseniz, evinizde diğer üyelere koronavirüs bulaşma riski o kadar azalır. Örneğin farklı kanepede oturmak varken aynı kanepede oturmamaya çalışın. Farklı masalarda veya farklı zamanlarda yemek yemek varken kalabalık aile ortamında yemek yememeye çalışın. Bu karantina ve geçici bir durum. Daha fazla üzülmemek için bir müddet sabırlı olmanızda fayda var.

    Testiniz ne zaman tekrar negatife döner? Bunun cevabı bağışıklık sisteminizin ne kadar güçlü olduğunda. Ne kadar sağlıklıysanız, bağışıklık sisteminiz virüslerle olan savaşını o kadar çabuk kazanır. İyi beslenin, iyi uyuyun, bol oksijen alın ve spor yapmayı ihmal etmeyin. Bağışıklık Sisteminizi Zirveye Taşıyın yazımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  2. Benim testim pozitif çıktı eşiminki negatif çıktı sağlık bakanlığından aradıklarında evde çift maske ve eldiven takmami söylediler 3 çocuğum var kendimi odaya kapatmami söylemediler sizce kendimi odaya kapamalimiyim test yaptirmadan önce beraber duruyorduk evde. bugün 4.günüm kaç gün sonra negatife döner acaba

  3. Sn Turusan, Merhaba,

    “Kendimde koronavirüs başladığını hissediyorum, çalışmak zorundayım, izole olamıyorum, testin pozitifleştiğini ne zaman anlarım? Ona göre test verip iş görememezlik raporu alarak izole olabileyim”

    demek istediğinizi anlıyorum. Eğer doğru anladıysam;

    Öncelikle şunu söylemeliyim, ekonomik nedenlerden dolayı iş görememezlik raporuna ihtiyacınız var ise, korona testiniz pozitif gelmeden bu raporu alamazsınız. Yani hedefiniz izin alıp izole olmak ise çok beklemeden test yaptırabilirsiniz. İş görememezlik raporu ve izin hakkınız hakkında 184’ü arayabilirsiniz.

    Eğer rapora ihtiyacınız yok haliniz vaktiniz yerindeyse, basit bir grip hastasıyken hastane önünde korona testi vermek için beklerken koronavirüs kapmanızı istemem. Eğer belirtileriniz şiddetliyse elbette test yaptırın.

    Ancak, eminim ki, burnunuz önceki yıllarda da akmıştır.

  4. Merhaba yazınız için teşekkürler baş agrım burun akintim ve hafif hazlsizligim var gibi bir yorum okudum ve test yaptırmazdim demissiniz bendede aynı belirtiler var ama çalışıyorum izole olmak sorun daha önce test verdim negatif geldi yani kaç gün de eğer pozitifse ağırlaşır yada ne zaman vermeliyim test

  5. Bende sağlıkcıydım (laborant)bu bilgiler çok ilgimi çekti.Değerli bilgiler ve kıymetli cevabınız için çok teşekkür ederim hocam.

  6. Hocam birde kaçınılması gereken yiyecekler varmı coronalı hastalarda?pilav,makarna gibilerinden sakınmalımı?(ayrıca kronik hastalık yoksa)

    • Pilav ve makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının glisemik indeksi yüksektir. Yani bu yiyecekler yenildeğinde bir süre kanda oldukça yüksek seviyelerde glikoz dolaşır.

      Kırmızı et, baklagil, balık veya sebze tüketildiğinde ise daha kısa süre ya da daha düşük seviyede kan şekeri vardır.

      Sağlıklı insan beslenmesinde, kan şekeri seviyesi belli bir seviyede olmalı, artmamalı, azalmamalıdır.

      Pirinç, makarna, somun ekmeği gibi gıdalar, bisküviler ile glikoz şurubu gibi gıdalara eklenen yan ürünler tüketildiğinde, kanda daha uzun süre daha çok şeker dolaşmasına neden olur. Bunu anladığımızı varsayıyorum.

      Hücrelerimiz yani bize ait olan yapılar belli miktar enerji depoladığı için kanda stabil seviyede şeker olması en ideal olanıdır. Hücrelerde depolanan enerji azaldıkça yavaş yavaş bu depo tekrar oluşturulur.

      Hücrelerin optimum sürede kandan azaltamayacağı kadar çok şeker tüketmemek gerekir.

      Kanda aşırı şeker olması bu şekere ulaşan bakterilerin ve virüslerin ya da kanser hücrelerinin çoğalma hızını arttırabilir.

      Yani bizim sağlıklı hücrelerimize lazım olandan fazla şeker bize zarar verecek mikropların artışını hızlandırabilir. Çünkü bize zarar verecek hücrelerin ya da mikroplarında çoğalıp güçlenmesi için enerjiye ihtiyacı vardır.

      Benzer bir durum folik asitte de vardır. DNA ve RNA yapımında kullanılan folik asit bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için son derece önemlidir.

      Ancak aşırı folik asit, kanser hücrelerinin daha hızlı çoğalmasına olanak sağlar. Çünkü kanser hücreleri daha hızlı çoğalmak için folik asite ihtiyaç duyarlar.

      Şeker hastalarının yani kanda daha fazla şeker seviyesi olan hastaların bakterilere karşı daha savunmasız olma ve yaralarının daha geç iyileşme nedenlerinden biri budur.

      Sonuç olarak;
      Sağlıklı yaşamanın en önemli adımlarından biri fazla karbonhidrat tüketmekten uzak durmaktır. Koronavirüs özelinde bir söyleme gerek yok.

      Sağlıklı olmak sağlıklı yaşamak için korbonhidrat içeriği daha düşük, glisemik indeksi daha düşük besinler tercih edilmelidir.

      Beslenme ve diyet bölümümüzden güzel birçok bilgi edinebilirsiniz.

  7. Evdeyim hem coronayim ama markete gitmem gerekli ne yapabilirim… Corona bittiğinden nasıl emin olabilirim

    • Merhaba, markete siz gitmemelisiniz!! Bir yakınınızdan rica edin. Gerekli ihtiyaçların listesini verin. Tedarik etsin. Sizin kapınıza bıraksın. O kapınızın önünden ayrıldığında ürünleri içeriye alın. Koronavirüs nedeniyle karantina gereken bu süreç, dostluğun ve komşuluğun yerine getirilmesi gereken önemli bir süreçtir.

    • Sadece burun akıntım, baş ağrım, hafif halsizliğim olsaydı ben kendime test yaptırtmazdım.

      Çünkü bu kadar hafif semptomlarla, korona test sonucum pozitif çıksa dahi bana eve git denecek.

      Evde tedavinin temelini bağışıklık sistemini güçlendirmek yattığına göre, hafif burun akıntısı, baş ağrısı, hafif halsizlik gibi durumlarda diğer insanlarla teması azaltmayı bol bol taze sebze ve meyve tüketmeyi tercih ederim.

      Genç yaştaki, kronik hastalığı olmayan ve semptomları hafif olan herkese de bunu tavsiye ederim.

      Ancak, ileri yaştaki, kronik hastalığı olan veya başka rahatsızlıkları olan insanları her ihtimale karşı test ve takip etmelerinde fayda vardır.

    • D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Viral nedenlerle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının hasta geçirilen süresini kısaltır. Bunlar araştırmalarla ortaya konmuştur.

      Koronavirüs ailesinden yeni tanımlanan bir virüs olan COVID19 dan korunmak için D vitamini takviyesi almak gayet akıllıca ve yerinde bir hareket. Özellikle güneşli günlerin azaldığı kış mevsiminde günlük 500 ile 2000 IU arası dozda D vitamini takviyesi destek amaçlı kullanılabilir.

      D vitamini eksikliği var ise, bu kişi, daha yüksek dozda D vitamini alarak tedavi olmalıdır.

  8. Sırt ağrısı Corona belirtisi olabilir mi? Yüksek ateş öksürük gibi semptomlar yok ama sırtımda şiddetli bir ağrı var bunun için hastaneye gitmeli miyim?

    • Korona hastalarının yaklaşık %80’inde yüksek ateş ve öksürük görülmüyor.

      Bu nedenle, yüksek ateş veya öksürüğünüz olmasa dahi! Korona hastası olabilirsiniz.

      Ancak sırt ağrısı, kötü geçirilen gece uykusu ve yetersiz dinlenme dahil birçok sebeple gelişebilir.

      Ufak tefek her semptomda karalar bağlayıp korona virüs endişesine girmenin kimseye faydası yok.

      Korona şüpheniz varsa, ciddi belirtileriniz yoksa, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek şekilde beslenin ve yaşayın. Belirtilerinizin şiddeti artarsa test yaptırabilirsiniz.

    • Testi pozitif çıkanlar hastaneye ACİL MECBURİYET OLMADIKÇA GİTMEMELİ!!

      Korona testi pozitif olanlar ise acil bir sağlık durumunda 112’yi arayarak acil sağlık problemlerini belirtmeli. Bu esnada korona testinin pozitif olduğunu hatırlatmalıdır.

    • İlaçlarını sağlık bakanlığı filyasyon ekibinin belirttiği şekimde kullanmalı. D vitamini ve çinko gibi takviyeler kullanmalı. Ve yazımızdaki diğer önerilerimize dikkat etmelidir.

    • Teması azaltmak. Karantinaya geçmek. Bu esnada iyi beslenmek. Bol oksijen almak. Ve zamanı en verimli şekilde geçirmek.

  9. Koronavirüs evde tedavi görüyorum. sağlık bakanlığının gönderdiği ilaçları kullanalımmı?

    • Sağlık bakanlığının korona testiniz pozitif çıktıktan sonra size kullanmanız için gönderdiği ilaçları kullanmanızda fayda var. Söz konusu ilaçlar hakkındaki tüm sorularınızı 184 korona danışma hattına sorabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir