Genital Herpes (Genital Uçuk) Nedir?

Genital Herpes veya genital uçuk olarak bilinen bu hastalığın sebebi Herpes Simpleks (HSV) olarak adlandırılan virüslerdir. HSV'nin ortaya çıkıp uçuk, yara ve lezyonlara sebep olması bireyin immün sistemi ile yakından ilişkilidir. Stress, enfeksiyon veya ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayanlarda, uçuk daha sık ve daha uzun süreli görülür.

28 Ağu 2018 — Son güncelleme:
Paylaş:
IMG_0937

Genital Herpes, cinsel organ etrafındaki uçuklara verilen isimdir. Erkek ve kadında cinsel organlarda görülen bir hastalıktır. Anüs ve kalça çevresinde de yerleşebilir. Bilinen kesin ve kalıcı tedavisi, henüz yoktur.

HSV-1 sıklıkla ağız çevresinde uçuk, kabarcıklar yapar. HSV-2 genital yaralar veya anüs etrafında lezyonlara sebep olur.

Herpes simplex virüs tipleri nelerdir?

Herpes Simplex Virüs’ün iki tipi genital lezyonlara yol açar: HSV-1 ve HSV-2

Herpes simplex virus tip-1 (HSV-1)

Herpes simplex virus tip-1 (HSV-1) Bu virüs çoğunlukla  dudaklarda, ağızda ve yüzde enfeksiyon şeklinde görülür. HSV’nin en sık görülen formudur ve bir çok insan çocukluğundan itibaren HSV-1 lezyonları geçirir.  HSV-1 sıklıkla ağız içinde yara, kabarcık veya göz enfeksiyonuna neden olur. Ayrıca beyin enfeksiyonuna (meningoensefalit) yol açabilir. Enfekte tükürük, salya ile temasla bulaşır. Erişkin hayatta, %30-90 kişide  antikor oluşur.  Sosyoekonomik seviyesi  düşük toplumlarda daha sıktır.

Herpes simplex virus tip-2 (HSV-2)

Herpes simplex virus tip-2 (HSV-2) Bu virüs genellikle cinsel ilişki ile bulaşır. Belirtiler genital bölgede ülser ve yara şeklindedir.  Ancak, HSV-2’li bazı kişilerde semptom görülmeyebilir.

Belirtiler

HSV-1 sıklıkla ağız çevresinde uçuk, kabarcıklar yapar.

HSV-2 genital yaralar veya anüs etrafında lezyonlara sebep olur. Erkek ve kadında cinsel organlarda görülen bir hastalıktır. Anüs ve kalça çevresinde de yerleşebilir. Bazen tamamen belirtisiz seyredebilir. Belirtililer virüsle temastan 2-20 gün sonra ortaya çıkar.

Hastalığın ilk belirtisi genellikle uçugun çıkacağı bölgede karıncalanma, kaşınma veya yanma hissidir. Daha sonra o bölge kızarır ve üzerinde çok sayıda vezikül denen içi su dolu kabarcık ortaya çıkar. Veziküller hızla açılır ve yaraya dönüşürler. Bu yaralar birbirleriyle birleşme eğiliminde ve çok ağrılıdırlar. Ayrıca hastalarda, ateş, halsizlik, kas ağrısı ve kasık lenf bezlerinde şişlik ve ağrı gibi belirtiler de görülebilir. Derideki yaralar 5-10 gün içinde kabuklanarak iyileşir.

Hastalıklı kişilerde bulunan yaralar ile doğrudan temas ve cinsel ilişki sonucunda ve doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilir.

Oral sekste ağız-genital bölge temasıyla Tip 1 ve Tip 2 çapraz enfeksiyonuna sebep olabilir.  Yani ağzınızdan genital herpesi , genital bölgenizden de oral herpesi alabilirsiniz.

Tanı

Hastalığın tanısı laboratuar testleriyle konulabildiği gibi genellikle doktor muayenesi yapılarak konulur.

Tedavi

Kesin tedavisi yoktur.

Herpes virüsünün en önemli özelliği, ilk enfeksiyondan sonra sinir düğümlerinde sessiz kalıp, zaman zaman yeniden aynı vücut bölgesinde tekrar ortaya çıkmasıdır. Hastalığın ne sıklıkta tekrarlayacağı, kişiye göre değişkenlik gösterir (bazen her ay, bazen yılda birkaç kez, bazen de birkaç yılda bir kez gibi).

Bu nedenle herpes virüsünden tamamıyla kurtulmak mümkün değildir.

Erken dönemde virüse etkili ilaçlarla belirtilerin daha çabuk iyileşmesi ve bulaştırıcılığın daha kısa sürmesi sağlanabilir. Genital herpes (uçuk) sorunu çok sık tekrarlayan kişiler için, birkaç yıl sürekli ilaç kullanmayı gerektiren tedaviler uygulanabilir.