
Genital siğil hastalığına sebep olan etken Human Papilloma olarak adlandırılan virüstür (HPV). Virüsün önemli bulaşma yolları doğrudan temas ve cinsel ilişkidir. Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir.
HPV cinsel temas dışında da bulaşabilmektedir. En sık yaşanan bulaşma şekli cinsel temasdır. Ancak kişinin vücudunda farklı bölgelerde bulunan siğil ya da siğillere doğrudan temas yoluyla da bulaşabilmektedir.
HPV bulaştıktan sonra yıllarca kişinin vücudunda sessiz kalabilmektedir. HPV bulunan herkeste genital siğil görülmeyebilir. Aslında birçok kişide HPV savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilmektedir.
İçindekiler
Genital siğil ne zaman ortaya çıkar?
HPV ile bulaşma sonrasında lezyonun görülme süresi 3 hafta ile 24 ay arasındadır. Genital siğil görülme süresini etkileyen faktörler:
- Kişinin bağışıklık sistemi
- Yüksek riskli HPV tipi (200 üzerinde HPV tipi bilinmektedir)
- Uzun süreli siğil varlığı
- Başka enfeksiyon varlığı
- Yaş
HPV görülme sıklığı nedir?
HPV enfeksiyonlarının neredeyse yarısına 15-24 yaşları arasında rastlanmaktadır. Kadınlarda en sık 20-24 yaş, erkeklerde ise 25-29 yaşları arasında daha sık görülmektedir.
İleri yaşlarda görülme sıklığı azalan genital siğil yetmiş yaş üzeri kadınlarda %5 oranında ortaya çıkmaktadır.
Genital siğil nasıl görünür?
Virüs erkekte penis üzerine, kadında ise dış genital organlara ve rahim ağzına yerleşir.
İlk olarak deriden kabarık, ağrısız sınırları belirgin, küçük çaplı lezyonlar şeklinde ortaya çıkar.
Genellikle semptom vermezler ancak kaşıntıya sebep olabilirler. Bunlar, uzun yıllar boyunca kalıcı olabilir ve zaman içinde karnabahar görünümünü alabilirler.

Tanı
Tanı siğillerin, görünüme bakılarak konulur. Virüs bulaşmış olan kadınlarda hastanın genel durumu da dikkate alınarak 6 ayda bir rahim ağzı kanseri açısından incelenmelidir.
Tedavi
Hastalığın etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Dondurma veya yakma denilen işlemler ile siğiller ortadan kaldırılsa bile sonuçlar pek yüz güldürücü değildir; hastalık tekrarlayabilir.
Genital siğilin etkili bir tedavisi olmamasına rağmen, doktor muayenesi ile kolaylıkla tanınması bu hastalığa sahip kişilerin cinsel yolla bulaşan hastalık ve kondom kullanımı açısından bilgilendirmelerini gerektirmektedir.
Kansere yol açar mı?
Dış genital organlarda ortaya çıkan siğillerin bulaşıcılık ve estetik görünüm dışında bir zararı olmamakla birlikte, rahim ağzına yerleşen virüs, rahim ağzı kanserine neden olması açısından önem taşır. Rahim ağzı kanserlerinin %80-95’inin bu virüs ile ilişkili olduğu bilinmektedir.Rahim ağzı kanserlerine sıklıkla sebep olan tipler HPV’nin yüksek riskli tipleridir (sıklıkla HPV16-18).
HPV’den korunmak için neler yapılmalıdır?
- HPV’den korunmak için en önemli basamak aşı uygulamasıdır.
- Sünnet olma
- Prezervatif kullanımı
HPV aşısı nedir?
Aşıda HPV 16 ve 18’e karşı antijen vardır ki bu iki tip rahim ağzı kanserlerinin %70-80’inden sorumludur. Aşılar içerisinde bulundurdukları bu iki HPV tipine karşı %100 korurlar. Dörtlü aşıda ayrıca siğillerin %90’ından sorumlu olan HPV 6 ve 11’e karşı %100 koruma da söz konusudur. Aşı yapılsa da diğer tiplerle (200 üzerinde HPV tipi vardır) kanser gelişebileceğinden Pap smear taramasına devam edilmelidir.
Mümkünse seksüel ilişki öncesi olmak üzere 11-12 yaş kız ve erkek çocukları; ancak seksüel ilişki söz konusu olsa da 9-26 yaş kızlara ve kadınlara HPV testi yapılmaksızın üç doz kas içerisine (kol veya kalçadan) aşı yapılabilir. Ayrıca 43 yaşa kadar kadınlarda yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir.
Gebelerde HPV aşısı yapılır mı?
Gebelerde HPV aşısına başlanmamalıdır. İlk doz yapıldıktan sonra gebe kalındıysa gebelik sonrası sıfırdan başlanmalıdır. İki doz yapıldıktan sonra gebelik söz konusu ise üçüncü doz emzirme döneminde doğumdan sonraki 6. haftadan itibaren güvenle yapılabilir. Emzirme döneminde güvenle yapılabilir.

HPV aşısının yan etkileri nelerdir?
HPV aşıları canlı veya ölü virus bulundurmadığından yan etki olarak HPV enfeksiyonu, HPV ilişkili kanser veya ölüme neden olamaları beklenmez.
Sadece aşı yerine bağlı kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi tüm aşılarda var olan basit yan etkileri görülebilir.