
Hastalığa neden olabilecek mikrop bulaştıktan sonra o mikrobun hastalık oluşturabilmesi için geçen süre kuluçka süresidir. Peki, koronavirüsün kuluçka süresi ne kadardır?
Kuluçka (inkübasyon; incubation) süresi nedir?
Bir virüs veya bakteri gibi hastalığa neden olan mikroplar insan bedenine ilk bulaştığı anda hastalık belirtileri oluşturamazlar. Virüs veya bakteri gibi hastalığa neden olacak mikropların ilk bulaştığında hastalık oluşturabilecek kadar çoğalmaları gerekir.
Mikroplar zamanla çoğalır. Kişide hastalık belirtileri oluşmaya başlar. Mikrobun bulaştıktan sonra hastalık belirtileri oluşturacak kadar çoğalması için geçen süre inkübasyon süresi yani kuluçka süresidir.
Koronavirüs kuluçka süresi
Koronavirüs kuluçka süresi, alınan mikrop miktarı, yaşınız, bağışıklık sisteminizin ne kadar güçlü olduğu ve ek hastalıklarınıza bağlıdır. Koronavirüs kuluçka süresi:
- Eğer mikroplar, hastalık oluşturabilecek sayıya ulaşamazsa hastalık başlamaz.
- Eğer hastalık oluşturabilecek çok fazla mikrop çok hızlı alınmışsa hastalık çok hızlı başlar. Yani kuluçka süresi kısalır.
- Eğer hastalık oluşturacak mikrop çok az alınmışsa hastalık ya hiç başlamaz ya da daha geç başlar. Yani kuluçka süresi uzar.
- Eğer bağışıklık sistemi güçlüyse kuluçka süresi uzar.
- Eğer bağışıklık sistemi zayıfsa kuluçka süresi kısalır ve hastalık daha hızlı başlayabilir.
- Alkol kullanmak, sigara içmekveya bazı kronik hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatarak kuluçka süresinin kısalmasına neden olabilir.
CDC: Korona virüs belirtileri
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)’e göre: Korona virüse maruz kaldıktan 2-14 gün sonra belirtiler ortaya çıkabilir. (1)
Aşağıdaki belirtileri olan kişilerde COVID-19 olabilir:
- Ateş veya titreme
- Öksürük
- Nefes darlığı veya nefes almada güçlük
- Yorgunluk
- Kas veya vücut ağrıları
- Baş ağrısı
- Yeni başlayan tat alma veya koku alma hislerinde kaybolma
- Boğaz ağrısı
- Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
- Mide bulantısı ya da kusma
- İshal
Eğer bu belirtilere sahipseniz SABİM 184 Whatsapp Danışma Hattı‘nı kullanarak bilgi alabilirsiniz.
YORUM YAP