Sinovac (Çin) mı Biontech (Alman) mi?

"Biontech aşısı mı Sinovac aşısı mı daha etkili?" Üretilme teknolojileri, saklanma koşulları ve olası yan etkileri neler? Hangi aşı nerelerde uygulanıyor. Hangi aşı daha etkilidir? COVID aşılarının farkları ve bilinmesi gerekenler neler?

25 Nis 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
Sinovac (Çin) mı Biontech (Alman) mi_HY_hekimimyanimda

Sinovac aşısı mı, Biontech aşısı mı daha etkili? Hangi aşıyı olmak istediğinize karar verirken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri derledik. Pfizer-BioNTech, Moderna ve Sinovac aşılarını karşılaştırdık.

Pfizer-BioNTech

ABD ilaç devi Pfizer ve Alman BioNTech tarafından geliştirilen COVID-19 aşısı, acil kullanım için ABD FDA tarafından onaylanan ilk COVID-19 aşısıdır.

Nasıl çalışır: Pfizer-BioNTech aşısı, mesajcı RNA (mRNA) teknolojisini kullanır. mRNA aşıları, hücrelerimize vücudumuzda bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir protein üretmeyi öğretir. Böylece vücudumuz virüs ile karşılaştığında daha hızlı savunma yanıtı oluşturur.

Bu, vücudumuza zayıflatılmış veya inaktive edilmiş bir mikrop yerleştiren geleneksel aşılardan farklıdır.

Depolama: Pfizer-BioNTech’in COVID-19 aşılarının eksi 70 santigrat derecede tutulması gerekiyor. Depolama zorlukları nedeniyle, bu aşı şimdilik hastanelerde uygulanabiliyor.

Etkinlik: %90 üzerinde etkilidir.

Piyasaya sürülme: İngiltere, 8 Aralık 2020 tarihinde bu aşıyı uygulayan ilk ülke oldu. ABD ise bundan yaklaşık 1 hafta sonra 16 Aralık’ta kullanıma başladı. Singapur, Kanada, Meksika ve Suudi Arabistan da Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının kullanımına izin verdi.

Mart 2021 itibariyle Pfizer-BioNTech aşısı ile aşılama başlamıştır.

Yan etkiler: Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Bunlar; 

gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Olası yan etki durumunda neler yapabileceğinizi öğrenmek için;

Kimlere önerilir: Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek kemoterapi benzeri ilaçlar kullanmayan, bağışıklık sistemi zayıf olamayan daha genç bireylerde Sinovac aşısına göre daha etkili olması nedeniyle tercih edilebilir. İleri yaşlardaki bireylerde ve özellikle bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalığa ya da ilaç kullanımına sahip kişilerde Sinovac aşısı daha az yan etki riski taşıması nedeniyle öncelikli olarak tercih edilebilir.

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilecek bazı hastalıklar:

  • Kanserler
  • Lösemi
  • Lenfoma
  • Kemik iliği veya karaciğer nakli gibi organ nakli olan tüm hastalar (immün sistemi baskılayan ilaç kullandıkları sürece)
  • Şiddetli kombine immün yetmezlik (SCID)
  • AIDS, HIV
  • Diyabet
  • Kemoterapi ilaçları alan hastlar
  • Sedef hastalığı, Multipl Skleroz, Lupus, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı ve Romatoid Artrit, Çölyak hastalığı gibi otoimmün hastalığı olanlar
  • Hashimoto Tiroiditi
  • Sjögren Sendromu
  • Myastenia Gravis
  • Pernisiyoz Anemi

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilecek bazı ilaçlar:

  • Kortikosteroidler (Prednisolon vs)
  • Tacrolimus (Prograf)
  • Siklosporin (Neoral)
  • Mychophenolate (Cellcept)
  • Evorolimus (Certican)
  • Rapamune (Sirolimus)

Bağışıklık sisteminizin zayıf olduğuna işaret eden bazı belirtiler:

  • Çok yüksek seviyede strese sahip olmak
  • Sık sık nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanmak
  • İshal, kabızlık veya kusma gibi rahatsızlıkları sıklıkla yaşamak
  • Sık sık enfeksiyona yakalanmak
  • Her zaman yorgun ve halsiz hissetmek

Pfizer-BioNTech, Sinovac ve Moderna aşılarının karşılaştırması tablodaki gibidir.

SinovacPfizer-BioNTechModerna
Nasıl çalışır?Öldürülen virüs partiküllerini kullanan inaktive edilmiş aşı teknolojisini kullanıyor.Aşı, hücrelerimize COVID-19’a neden olan virüs üzerinde bulunan proteine cevap üretmeyi öğretir.Aşı, hücrelerimize COVID-19’a neden olan virüs üzerinde bulunan proteine cevap üretmeyi öğretir.
Depolama2°C ile 8°C arasında standart aşı depolama yöntemiyle 3 yıla kadar depolanabilir.Sadece -70°C‘de depolanırDondurularak 30 gün, -20°C‘de ise 6 ay
Etkinlik%83,5 (Türkiye)%90+%90+

Sinovac

Sinovac Biotech tarafından geliştirilen aşı şu anda Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de 3. aşama klinik denemelerden geçiyor.

Nasıl çalışır: Sinovac’ın aşısı, vücudumuzu bir bağışıklık tepkisi üretmeye teşvik etmek için öldürülen virüs partiküllerini kullanan inaktive edilmiş aşı teknolojisini kullanır. Bu aşı grip aşısına benzer.

Depolama: Aşı, 2 ila 8 santigrat derece arasındaki normal buzdolabı sıcaklıklarında saklanabilir ve üç yıla kadar stabil kalabilir. Bu sayede sinovac bugün Aile Sağlığı Merkezlerimizde uygulanabilmektedir.

Etkinlik: Hacettepe Üniversitesince açıklanan Faz-3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5 hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak tespit edildi. (kaynak)

Piyasaya sürülme: Türkiye’de Ocak 2021 itibariyle Sinovac aşısı ile aşılama başlamıştır.

Kimlere önerilir: Sinovac aşısının etkinliği, ülkemizde uygulanmaya başlayan Pfizer-BioNTech aşısına nazaran yaklaşık %10 oranında daha düşüktür. Ancak geleneksel aşı üretme teknolojisiyle geliştirildiği için yan etki oluşturma riski de daha düşüktür. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa ya da bağışıklık sisteminizin zayıf olmasına neden olan bir hastalığınız varsa Sinovac aşısını tercih edebilirsiniz.

Daha genç ve bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen bir hastalığı olmayan bireylerde Sinovac aşısına göre yaklaşık %10 daha etkili olması nedeniyle Pfizer-BioNTech aşısı tercih edilebilir.

Moderna

Nasıl çalışır: Tıpkı Pfizer-BioNTech aşısı gibi, Moderna aşısı da mRNA teknolojisini kullanır.

Depolama: Dondurularak 30 gün, -20°C‘de ise 6 ay saklanır.

Etkinlik: %90 üzerinde etkilidir.

Piyasaya sürülme: Dünyada 16 Aralık 2020 itibariyle uygulanmaktadır. Türkiye’de henüz uygulanmamaktadır.

Kimlere önerilir: Pfizer-BioNTech aşısı ile benzer bir kitleye hitap etmektedir. Ancak henüz ülkemizde kullanımı başlamamıştır.