Yeni Corona Virüs için Maske Ne Kadar Koruyucudur?

Normal bir yüz maskesi, viral partikülleri dışarıda tutmak için tasarlanmamıştır, bu nedenle yeni corona virüs enfeksiyonuna karşı önemli bir koruma sağlama olasılığı düşüktür.

11 Mar 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
koronavirüs - COVID-19 korona Corona virus - hekimimyanimda.com

Yeni corona virüs için maske ne kadar koruyucudur? Ne zaman takılmalıdır? Kimler takmalıdır? N95 maske nedir?

1. Maske ne kadar koruyucudur?

Yeni corona virüs, hapşırma ve öksürme sonucu oluşan damlacık yoluyla veya dpğrudan virüse temas ile bulaşabilmektedir. Maskenin nefes alma esnasında ağız ve burundan hava girerken virüsün girmemesini sağlarsa fayda sağlayabilir.

Nefes aldığınız esnada burnunuzun kenarlarından, çenenizin altında veya maskenin etrafında açık olan her yerden küçücük dahi olsa tıpkı bir elektriklü süpürgenin tozu çektiği gibi havayı ve havadaki virüsler dahil partikülleri vakumlayarak çekeriz.

Yani sıradan maskeler havadaki oldukça küçük ebatlardaki virüsleri durdurmak için asla yeterli değildir. Havadaki virüsleri durdurmak için sertifikalı maskeler kullanılabilir. Ama şöyle bir sorun var! Gerekli mi?

Yüz maskeleri; havada duran ve ağız ve burun yoluyla kendi solunum sistemimize geçebilecek virüslerden korunmak için mi takılıyor? Yüz maskelerinden çok çok daha koruyucu çok daha basit bir korunma yöntemi şudur:

  • Öksüren aksıran veya hapşıran insanlardan uzak durun. Mümkünse en az 2 metreden fazla yaklaşmayın.
  • Diğer taraftan, öksüren aksıran veya hapşıran insanlar ağızlarını kesinlikle bir mendil ile kapatmalıdır. Böylece damlacıklar mendilde kalacak virüsler havaya yayılmayacaktır.

2. Kimler maske takmalıdır?

Özellikle hasta insanlarla yakın temasta olmak zorunda olan sağlık çalışanları ve öksüren/hapşıran/aksıran hastalar maske takmalıdır.

Özellikle yeni tip corona virüs şüphesi olanlar ve yakınları da maske takabilir. Ancak daha önemlisi, yeni tip corona virüs şüphesi olanlar kesinlikle kalabalık ortamlara girmemeli, toplumdan mimkün olduğu kadar uzak durmalıdır.

3. Ne zaman maske takılmalıdır?

Güncel: Şu an Türkiye’de doktoru önermedikçe sağlıklı kişilerin korunması için maske takmasına gerek yoktur. (11.03.2020)

Grip ve nezle benzeri öksüren/hapşıran/aksıran hastalar, başkalarına bulaştırmamak için kağıt mendil taşıyabilir. Maske takabilir. En önemlisi gerekmedikçe kalabalık ortamlarda bulunmamalılardır.

Yeni corona virüs ile enfekte olan vakalar arttığında, riskli gruptaki kişiler önlem olarak maske takmayı düşünülebilirler. (11.03.2020)

Corona virüs için bazı riskli gruplar:

Bu gruptakiler hastalıktan korunma önerilerine daha fazla dikkat etmelidir.

  • 65 yaş üzeri olmak
  • Astımkronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşit, zatürre, akciğer kanseri gibi mevcut akciğer hastalıkjlarına sahip olmak. Özellikle nefes almaya yardımcı olması için bir ventilatör cihazına ihtiyacı olanlar.
  • Hipertansiyon veya başka kronik kalp hastalığına sahip olmak
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı immünsüpresif ilaç kullanıyor olmak. HIV/AIDS hastaları, organ nakli yapılmış hastalar, kemoterapi veya uzun süreli steroid kullanan hastalar daha büyük risk altındadır.

Gebeler, gebelik şüphesi olanlar ve 2 yaşından küçük çocuğu olan anne ve anne adaylarının da hastalıktan korunma önerilerine daha fazla dikkat etmeleri önemlidir.

3. N95 maske

N95 maskeleri, doğru şekilde giyilirlerse yeni corona virüsüne karşı koruma sağlayabilir, ancak bu maskelerin uygunluk testinden geçirilmesi gerekir.

Diğer taraftan yüz ve kemik yapısı farklı olan insanlarda N95 maske bile yeterli olmayabilir. Sakalı olan insanlarda da aynı şekilde koruyucu etkisi düşer. Burada maskenin gözenekleri kadar, maskenin ergonomik olarak yüze oturması da önemlidir.

N95 maskelerinin zun süre düzgün bir şekilde takılması zordur.

Bu maskeler, enfeksiyon kapma riski en yüksek olan sağlık çalışanları ve doğrudan corona virüs tanısı konmuş hastaların yakınları için ayrılmalıdır.