
Hipermetrop genellikle aileseldir ve doğumdan itibaren bulunur. Hipermetrop nedir?
Uzaktaki nesneleri rahatlıkla görebildiğiniz ancak yakınınızdaki nesneleri bulanık gördüğünüz bir hastalıktır. Hipermetrop dereceniz odaklanma yeteneğinizi etkiler. Hipermetrop dereceniz arttıkça yakınınızdaki cisimleri görmekte zorlanırsınız.
Hipermetrop, göz küreniz normalden kısa olduğunda veya korneanız çok az kavisli olduğunda meydana gelir.
Miyop hastalığının tam tersi olan hipermetropi, tıpkı miyop gibi gözlük veya kontak lenslerle kolayca düzeltilebilir. Diğer bir tedavi seçeneği ise cerrahidir.
İçindekiler
Hipermetropi belirtileri
- Yakındaki nesneler bulanık görülebilir.
- Yakındaki nesneleri net bir şekilde görebilmek için şaşı bakmanız gerekebilir.
- Göz yorgunluğu, gözlerde yanma ve göz çevresinde ağrı hissi olabilir.
- Okuma, yazma, bilgisayar çalışması ya da çizim gibi yakın görevlerde bulunduktan sonra genel göz rahatsızlığı ya da baş ağrısı hissedebilirsiniz.
Doktora ne zaman görünmeliyim?
Hipermetrop dereceniz veya yakını bulanık görme şikayetleriniz yapmak istediğiniz işleri yapmanıza engel oluyorsa ya da eğlence amaçlı yaptığınız şeylerden tat almanıza engel oluyorsa bir göz doktoruna başvurmalısınız.
- Yakındaki şeyleri görmekte zorlanıyorsanız,
- Yakındaki şeyleri bulanık görüyorsanız,
- Net görememeniz işinizi yapmanıza engel teşkil ediyorsa,
- Kitap veya gazete gibi kağıtların ya da elektronik cihazların üzerindeki yazıları net olarak okuyamıyorsanız,
- Okuma esnasında göz ağrılarınız oluşuyorsa,
Görüş alanınızın kalitesinin düşmesi uzun zamanda gelişebileceğinden farketmek kolay olmayabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla hiç bir şikayetiniz olmasa dahi göz kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.
1. Yetişkinler
Eğer glokom gibi bazı göz hastalıkları riskiniz yüksekse, 40 yaşından başlayarak her iki yılda bir genişletilmiş göz muayenesi yaptırın.
Gözlük veya kontak lens kullanmıyorsanız, göz ve görme problemi hisstmiyorsanız ve glokom gibi göz hastalıklarına yakalanma riskiniz çok düşükse, aşağıdaki aralıklarla göz muayenesi yapın:
- 40 yaşınıza geldiğinizde kontrol amaçlı göz muayenesi yaptırın.
- 40 ila 54 yaş arasındaki her iki ila dört yılda bir kez göz kontrolü yaptırın
- 55-64 yaş arası her bir ila üç yılda bir göz kontrolü yaptırın
- 65 yaştan itibaren her bir ila iki yılda bir göz kontolü yaptırın.
Gözlük veya kontak lens takıyorsanız veya diyabet gibi gözleri etkileyen bir sağlık durumunuz varsa, muhtemelen gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekir. Randevularınızı ne sıklıkta planlamanız gerektiğini göz doktorunuza sorun. Ancak, görüşünüzle ilgili herhangi bir sorun fark ederseniz, yakın zamanda bir göz muayenesinde olsanız bile, göz doktorunuzla en kısa sürede bir randevu alın.
Bulanık görme, gözlük veya kontakt lens derecenizde değişikliğe gidilmesine neden olabilir ya da bir başka hastalığın habercisi olabilir.
2. Çocuklar ve gençler
Çocukların göz hastalıkları açısından taranmaları ve vizyonlarını aşağıdaki yaşlarda ve aralıklarda bir çocuk doktoru, göz doktoru, optometrist veya başka bir eğitimli tarayıcı tarafından test ettirmeleri gerekir.
- 0-3 aylık bebeklere “Çocuk İzlem Protokolleri” kapsamında Aile Hekimlerince göz ve görme taraması yapılmalıdır. Bir üst merkeze sevk edilen bebek ve çocuklara ise göz hastalıkları uzmanları tarafından uygulanır
- 36-48 aylık çocuklara Aile Sağlığı Merkezlerinde, Aile Hekimi tarafından kırmızı refle testi yapılması ve Aile Sağlığı Çalışanlarınca “Lea Sembol Testi” ile ilgili ailelere eğitim verilmesi, Aile Sağlığı Çalışanlarınca, annesinin kucağında, tek göz kapatılarak, 3 metre mesafeden “Lea Sembol Testi” ile görme keskinliği testinin yapılması uygundur. Teste uyum göstermeyen çocuklar, aileleri tarafından evde Lea Sembol Testi çalıştırılarak tekrar test için 1 hafta içinde Aile Sağlığı Merkezlerine çağrılmaları gerekir.
- İlköğretim 1. sınıf çocuklara Aile Sağlığı Merkezlerinde, Aile Hekimi tarafından kırmızı refle testi yapılması ve Aile Sağlığı Çalışanlarınca “Lea Sembol Testi” ile ilgili ailelere eğitim verilmesi, Aile Sağlığı Çalışanlarınca, tek göz kapatılarak, 3 metre mesafeden “Lea Sembol Testi” ile görme keskinliği testinin yapılması uygundur. Teste uyum göstermeyen çocuklar, aileleri tarafından evde Lea Sembol Testi çalıştırılarak tekrar test için 1 hafta içinde Aile Sağlığı Merkezlerine çağrılmaları gerekir.
Kaynak: mayoclinic.org