Tip 2 Diyabet Komplikasyonları

Kan şekeri kontrolünün sağlanamaması, kısa veya uzun dönemde sağlık sorunları oluşturur. Diyabet kan damarlarıyla birlikte sinirlerin de hasar görmesine neden olabilir. Diyabetin neden olduğu hasarlara diyabet komplikasyonları denir. Diyabet komplikasyonları, hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabetli bireylerde görülebilir.

15 Eyl 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
Tip 2 diyabet - şeker hastalığı - genel kapak - HekimimYanimda

Tip 2 diyabet komplikasyonları, uzun süre devam eden diyabet hastalığı nedeniyle ve genellikle yavaş yavaş gelişen önemli sağlık sorunlarıdır.

  • Şeker hastalığınızın süresi uzadıkça (yıllar içerisinde)
  • Kan şekeri seviyeniz kontrolsüzce yüksek kaldığında

şeker hastalığının sağlık problemlerine yani komplikasyonlara neden olma riski artar.

Sonunda, diyabet komplikasyonları engelleyici veya hayatı tehdit edici olabilir. Diyabet nedeniyle gelişebilecek komplikasyonlar nelerdir?

Kalp-damar hastalıkları

Diyabet, çeşitli kardiyovasküler sorunların riskini önemli ölçüde artırır. İşte diyabet hastalarında görülme ihtimalinin daha fazla olduğu bazı kalp-damar hastalıkları

  • Anjina: Koroner arter hastalığının neden olduğu göğüs ağrısı
  • Kalp krizi
  • Ateroskleroz: Atardamarların tıkanması
  • İnme (felç)

Şeker hastalığınız varsa, kalp rahatsızlığı veya felç geçirme riskiniz daha yüksektir.

Diyabet Komplikasyonları
Tip 1 ve tip 2 diyabet komplikasyonları

Sinir hasarı (nöropati)

Aşırı şeker, özellikle bacaklarınızda sinirlerinizi besleyen küçük kan damarlarının (kılcal damarların) duvarlarına zarar verebilir. Bu

  • karıncalanma, uyuşukluk, yanma neden olabilir
  • genellikle parmak uçlarında başlayan ağrılara neden olabilir
  • parmaklardan başlayarak yavaş yavaş yukarı doğru yayılan bir ağrı nedeni olabilir.

Nöropati gelişen sinirin görevleriyle ilgili sağlık problemleri yaşanır. Diyabet nedeniyle gelişen nöropati tedavi edilmezse, etkilenen uzuvlardaki tüm hisleri kaybedebilirsiniz.

Sindirim ile ilgili sinirlerin zarar görmesi durumunda mide bulantısı, kusma, ishal veya kabızlık ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Erkekler için erektil disfonksiyona neden olabilir.

Böbrek hasarı (nefropati)

Böbrekler, kanınızdaki atıkları filtreleyen milyonlarca küçük kan damarı kümesini (glomerul) içerir. Glomerüller, kandaki atıkların süzülerek idrara dönüştürülmesini ve vücuttan atılmasını sağlarlar.

Glomerüllerdeki olası hasarlar; protein, şeker, demir, bakır gibi atılmaması gereken şeylerin atılmasına neden olabilir.

Diyabet bu hassas filtreleme sistemine zarar verebilir. Ciddi hasar böbrek yetmezliğine veya geri dönüşümsüz son dönem böbrek hastalığına neden olabilir.

Hasarın boyutları arttığında diyaliz veya böbrek nakli gerekebilir. Diyabete bağlı böbrek hasarı (nefropati) geri dönüşü olmayan son dönem böbrek hastalığına neden olabilir.

Göz hasarı (retinopati)

Diyabet, retinanın kan damarlarına zarar verebilir. Diyabetik retinopati denen bu durum ilerlemesi halinde körlüğe neden olabilir.

Diyabet ayrıca, katarakt ve glokom gibi diğer göz hastalıklarının riskini de arttırır. Katarakt ve glokom tedavi edilmediğinden körlük nedeni olabilen önemli göz hastalıklarıdır.

Diyabetik ayak

Diyabet, ayaklardaki kan damarlarına da zarar verebilir. Ayaklarda sinir hasarı görülebilir. Ayaklara kan akışını sağlayan damarlarda hasar olması, çeşitli ayak komplikasyonları riskini artırır.

Tedavi edilmezse, kesikler ve kabarcıklar genellikle kötü iyileşen ciddi enfeksiyonlar geliştirebilir. Bu enfeksiyonlar çok ilerlerse enfekte kısmın cerrahi olarak tamamen çıkarılması (amputasyon) gerekebilir.

Cilt problemleri

Diyabet sizi bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar da dahil olmak üzere cilt sorunlarına karşı daha duyarlı hale getirebilir.

İşitme problemleri

İşitme sorunları diyabetli kişilerde daha yaygındır.

Alzheimer hastalığı (demans)

Tip 2 diyabet, alzheimer hastalığı gibi demans riskini artırabilir.

Kan şekeri kontrolünüz ne kadar zayıfsa, risk o kadar yüksektir.

Tip 2 diyabet ile demans riski arasındaki ilişki ile ilgili teoriler olsa da, henüz hiçbiri kanıtlanmamıştır.

Depresyon

Depresyon belirtileri tip 1 ve tip 2 diyabetli kişilerde yaygındır. Diyabet hastaları kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmalıdırlar. Ancak depresyon, diyabet yönetimini etkileyebilir.