Tip 2 Diyabet Nasıl Oluşur?

Pankreas, vücudun ihtiyacından daha az insülin ürettiğinde ve vücut hücreleri insülin hormonuna karşı duyarsızlaştığında tip 2 diyabet gelişir. Hücreler insüline yanıt vermediğinde buna insülin direnci denir. Kandaki şeker yeteri kadar hızlı şekilde hücrelere alınmıyordur. Kan şekeri seviyesi yüksektir.

06 Eyl 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
Tip 2 diyabet - şeker hastalığı - genel kapak - HekimimYanimda

Tip 2 diyabet (şeker hastalığı) nasıl oluşur? Tip 2 diyabet, vücudunuzun insülini doğru şekilde kullanmasını engelleyen yaşam boyu süren bir hastalıktır. Tip 2 diyabeti olan kişiler insülin direncine sahiptir. Tip 2 diyabet en yaygın diyabet çeşididir ve tüm diyabet hastalarının yaklaşık %90’ı tip 2 diyabet hastasıdır.

Tip 2 Diyabet, modern ve tembel çağın getirdiği önemli bir hastalıktır. Genel olarak şu iki unsur üzerinde gelişir:

  1. Besinlerle çok fazla kalori (şeker) alınması
  2. Alınan kalorilerin (şekerin) tüketilememesi

Tip 2 diyabet gelişmesine neden olan başka unsurlar da vardır.

Bedensel egzersizler kaslar yardımıyla kalori harcattırırken, zihinsel egzersizler nöronlar yardımıyla kalori harcattırır. Her ikisi de kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Hem zihinsel egzersizler hem de bedensel egzersizler tip 2 diyabet gelişmesinden koruyabilir veya tip 2 diyabet tedavisine destek olabilir.

1. Modern çağda adım adım nasıl “Tip 2 Diyabet” hastası olunur?

  1. Kullanılmayan kaslar zamanla zayıflar.
  2. Toplam kas kütlesi azalır.
  3. Kas kütlesinin azalmasıyla, kaslar daha az enerji tüketir hale gelir.
  4. Vücudun enerji ihtiyacı azalır. Metabolizma hızında göreceli düşüş görülür. Vücudun enerji (kalori) ihtiyacı azalmıştır.
  5. Yeme/içmelerle vücuda alınan besinler sindirilir ancak bu besinlerin içerdikleri kaloriler harcanamaz. Yağlanma artar. Şişmanlık!
  6. Kanda dolaşan şeker harcanamadığı zaman uzun süre kan şeker seviyesi yüksek kalır. Buna yüksek şeker (kalori) tüketimi de dahil olursa (çikolata, pasta, tatlı, ekmek, unlu mamüllerin fazla tüketilmesi gibi…) kadaki şeker miktarı “çok fazla” artar.
  7. Yüksek kan şeker seviyesini indirmek için pankreas daha fazla insülin hormonu salgılamak zorunda kalır.
  8. Kanda düşürülmeyi bekleyen yüksek miktarda şeker ve yüksek kan şekerini düşürmeye çalışan yüksek miktarda insülin hormonu dolaşır.
  9. İnsülin hormonu seviyesi arttıkça hücrelerimiz bu hormona duyarsız hale gelir.
  10. İnsülin hormonunun var olmasına rağmen kan şekerini düşürememesine neden olan bu hücrelerin duyarsızlığına “insülin direnci”denir. İnsülin direnci: Hücrelerin; “bıktık kan şekerinin yüksek olmasından ve sürekli insülin hormonuna maruz kalmaktan” demeleri gibi bişeydir.
  11. Kanda yüksek miktarda şeker ve yüksek miktarda insülin hormonu vardır. Ancak insülin direnci gelişmiştir artık. Artık Tip 2 Diyabet hastasısınız.
Tip 2 diyabet nasıl oluşur? Tip 2 diyabet gelişmesinde iki önemli unsur hareketsizlik ve fazla şeker(kalori) tüketmektir.
Tip 2 diyabet nasıl oluşur? Tip 2 diyabet gelişmesinde iki önemli unsur hareketsizlik ve fazla şeker(kalori) tüketmektir.

2. Besinlerden alınan şekerin kana geçişi ve insülin direnci

  1. Tıka basa yemek yediniz veya küçük bir domates yediniz ya da tatlı, çikolata yediniz… sonuç olarak yediğiniz ve içtiğiniz besinler midede sindirilir.
  2. Büyük ölçüde sindirilmiş besinler bağırsaklara geçer. Bağırsaklarda sindirim tamamlanır. Şeker, aminoasit ve yağlar emilmeye hazıdır artık.
  3. Bağırsaklardaki şeker emilerek kana geçer.
  4. Kandaki şeker seviyesi yükselir. Ne kadar çok yüksek kalorili şeyler yerseniz kan şekeri seviyeniz o kadar çok yükselir.
  5. Kandaki yüksek şeker seviyesi sonucu pankreastan insülin hormonu sentezlenir.
  6. İnsülin hormonu kandaki şekerin, hücrelerin içerisine alınmasını sağlar.
  7. Böylece kandaki şeker seviyesi normal seviyesine iner.
  8. İnsülin hormonu sentezlenmesine rağmen, yani kanda yeteri kadar insülin hormonu olmasına rağmen, insülin hormonu direnci nedeniyle kan şekerinin düşürülememesine ve kan şekeri seviyesinin yüksek kalmasına tip 2 diyabet denir.

Vücutta insülin hormonu olmasına rağmen kan şekerinin düşürülememesine insülin direnci denir. Çoğunlukla obezlerde görülsede, insülin direnci zayıf kişilerde de görülebilir.

Pankreastan salgılanan insülin hormonu kan şekeri seviyesinin düşürülmesini sağlar.
Pankreastan salgılanan insülin hormonu kan şekeri seviyesinin düşürülmesini sağlar.

3. Tip 2 diyabette kan şekeri neden yüksek kalır?

Pankreastan insülin adında bir hormon salgılanır. Bu insülin hormonunun görevi kanda fazlaca şeker olduğu durumlarda kandaki şekerin hücrelere girişini arttırmaktır. Böylece kanda şeker oranı düşer.

Hücrelere giren şeker, kalp, kas ve böbrek dokusu gibi enerji ihtiyacı olan hücrelerde yakıt olarak kullanılır. Yağ dokusunda hücrelere giren fazla şeker ise yağa dönüştürülür ve depolanır. Şişmanlamanın nedenidir fazla şekerin depolanması.

Tip 2 diyabeti olan insanlarda, pankreas insülin hormonu üretir, ancak kalp, kas ve böbrek gibi vücut dokularındaki hücreler insülin hormonuna direnç geliştirdiği için kandaki şekeri hücre içerisine yeteri kadar alamaz. Bu durumda kandaki şeker seviyesi normal seviyesine indirilemez ve yüksek kalır.

Kandaki şeker seviyesinin insülin hormonuna rağmen yüksek kalmasına Tip 2 Diyabet denir.

Tip 2 diyabet gelişmesinde iki önemli unsur hareketsizlik ve fazla şeker(kalori) tüketmek dedik. Ancak tip 2 diyabet gelişme riskini etkileyen unsurları öğrenmek için:


Kaynak: