Gynoferon Depo 80/0.35 mg

Gynoferon Depo, demir ve folik asit içerir. İçerisindeki demir sayesinde demir eksikliğini tedavi eder. Düşük doz folik asit ise gebe ve emziren kadınların artan folik asit ihtiyacını karşılayabilir. Genellikle gebelere ve emziren kadınlara önerilen bu ilaç demir eksikliğinin neden olduğu halsizlik ve yorgunluğu tedavi edebilir. Bulantı hissi, hazımsızlık ve kaka renginin koyulaşması yaygın yan etkileridir.

30 Nis 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
Gynoferon Depo_HY_hekimimyanimda

Gynoferon, özellikle gebelik ve emzirme dönemlerindeki demir eksikliğinin önlenmesi ve tedavisi için geliştirilmiştir. Emziren annelerde ve gebelerde artan folik asit ihtiyacını ve demir ihtiyacını karşılamak için reçete edilebilmektedir.

Kendimizi dinç hissetmemiz ve sağlıklı olmamız için, her bir hücremizin yeterli oksijen ve besini alması gerekir. Oksijen kırmızı kan hücreleri ile taşınır. Kırmızı kan hücrelerinde demiri taşıyan yapıya hemoglobin (Hb) denir. Kan tahlilinde Hb (hemoglobin) değeriniz düşük ise bu sizde anemi olduğuna işaret eder.

Demir elementinin eksikliği sonucunda hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi düşer. Bu durumda kas hücreleri dahil olmak üzere hücreler yeterli oksijeni alamaz. Halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği ve zor uyanma gibi belirtilere neden olur. 

Anemilerin nedeni her zaman demir eksikliği değildir. Kırmızı kan hücrelerinin yapısının bozulduğu ve hemoglobin yapısının bozulduğu durumlarda da anemi gelişir. Orak hücreli anemi ve talesemiler gibi.

Gynoferon depo 80 mg tablet veya draje, vücudun demir ihtiyacını karşılayarak demir eksikliğinin neden olduğu halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği ve zor uyanma gibi belirtileri tedavi edebilir. Folik asit ise hücrelerde DNA ve RNA yapımında görevlidir.

Gynoferon Depo içinde ne var?

Gynoferon depo 80 mg tablet veya draje, adındaki bu ilaçlar demir (II) sülfat (Ferrous sulfate) ve 350 mikrogram folik asit içerir. Her bir tableti 80 mg demire eşdeğerdir.

Demir

Gynoferon ilacının temel özelliklerini demir elementi belirler.

  • Aç karnına alındığında en iyi sonucu verir.
  • Çoğu insan 1 hafta Gynoferon aldıktan sonra kendini daha iyi hisseder, ancak tam olarak etkili olması 4 haftayı bulabilir.
  • En yaygın yan etkileri hazımsızlık, mide bulantısı ve ishaldir.

Folik asit

Her bir Gynoferon depo draje veya tablette 350 mikrogram folik asit bulunmaktadır. Bu miktar bir gebenin günlük ek folik asit ihtiyacını neredeyse karşılar.

Gebelik öncesi yeterli folik asit alımı fetusu;

  • nöral tüp defekti, 
  • düşük doğum ağırlığı ve 
  • plasentanın erken ayrılmasına

karşı koruyucu olduğundan, gebelik planlayan kadınlara gebelik öncesi dönemden başlayarak, diyete ek olarak 400 mcg/gün folik asit desteği verilmesi ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca da bu desteğin devam ettirilmesi önerilmektedir. (Türkiye Beslenme Rehberi-TÜBER, 2015)

Kimler kullanabilir?

Gynoferon Depo, bir doktor veya eczacı önerisiyle yetişkinlerde kullanılabilir. Çocuklarda kullanmadan önce bir doktora danışın. Ayrıca Gynoferon Depo herkes için uygun bir ilaç olmayabilir.

Sizin için güvenli olduğundan emin olmak için, aşağıdaki durumlarda Gynoferon Depo tablet veya draje kullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:

  • Geçmişte demir içeren herhangi bir ilaca veya başka herhangi bir ilaca karşı alerjik reaksiyon geçirdiyseniz
  • Anemi (kansızlık) hastalığınızın nedeni demir eksikliği değil ise
  • Mide ülseri veya iltihaplı bağırsak hastalığı gibi diğer mide veya bağırsak problemleriniz varsa
  • Tekrarlayan kan nakilleri aldıysanız
  • İdrarınızda kan olduğunu farkettiyseniz
  • Hemokromatozis veya hemosideroz gibi demir seviyenizi etkileyen başka rahatsızlıklarınız varsa
  • Orak hücreli anemi veya talasemi gibi kırmızı kan hücrelerinizi etkileyen bir durumunuz varsa

Nasıl ve ne zaman alınmalı?

Gynoferon, aç karnına aldığınızda en iyi sonucu verir. Yemekten 30 dakika önce veya yemekten 2 saat sonra alabilirsiniz. Ancak midenizi rahatsız ederse, yemekle birlikte veya yemeklerden hemen sonra alabilirsiniz.

Doktorunuz (veya bir eczacı), portakal suyu veya bir C vitamini takviyesi ile Gynoferon ilacınızı aynı anda almanızı tavsiye edebilir. C vitamini bağırsaklardan demir emilimini arttırabilir. Böylece 1 tablet içerisindeki 80 mg demirin daha büyük oranından faydalanmış olursunuz.

Benzer şekilde Gynoferon ilacınızı çay ve kahve gibi içeceklerle birlikte almamanızı da önerebilir. Çay ve kahve bağırsaklardan demir emilini azaltabilir. Bu 1 tablet içerisindeki 80 mg demirin daha küçük oranından faydalanmanıza neden olur.

Ayrıca Gynoferon ilacınızı süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum yönünden zengin besinlerle birlikte almamanızı da önerebilir. Kalsiyum ile demir bağırsaklarda birlikte bulunduğunda, demirin emilimi azalabilir. Bu 1 tablet içerisindeki 80 mg demirin daha küçük oranından faydalanmanıza neden olur.

Size veya çocuğunuza Gynoferon reçete edildiyse, bunu nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uyun.

Bir eczaneden Gynoferon Depo satın alırsanız, eczacınıza soru sormaktan çekinmeyin ve ilacın kutusundan çıkan talimatlara uyun.

Ne kadar süre ilaç kullanacağım?

Çoğu insan yaklaşık 1 hafta sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar, ancak ilacın tam olarak etkili olması 4 haftayı bulabilir. Demir depolarının dolması için ise ilaç daha uzun süre kullanılmaya devem edilebilir.

Anemi durumunuza ve kan değerlerinize göre 1 ay ila 6 ay arasında demir ilacı kullanmanız gerekebilir. İlacınızı doktorunuzun önerdiği süre kadar kullanmalısınız.

Doktorunuz, vücudunuzun demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için genellikle 3 ila 6 ay sonrasına kadar almaya devam etmenizi tavsiye edebilir.

Eğer demir eksikliği yaşamanız yüksek ise düzenli olarak demir içeren ilaçlar almanız gerekebilir.

Uzun süre almak güvenli midir?

Doktorunuzun sorun olmadığını söylediği ve herhangi bir yan etkiniz olmadığı sürece, ihtiyacınız doğrultusunda Demir (II) sülfat almanız güvenlidir.

Aşırı dozu ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği için Gynoferon ilacınızı çocukların ulaşamayacağı şekilde muhafaza edin!

Eğer doktorunuz çocuğunuza Gynoferon reçete ettiyse, doktorunuzun önerdiği dozda -elbette- kullanabilirsiniz.

Ne kadar alacağım?

Gynoferon Depo 80/0.35 mg tablet genellikle günde 1 adet olacak şekilde kullanılır. Şiddetli demir eksikliği anemisi durumunda doktorunuz daha yüksek dozda kullanmanızı önerebilir.

Eğer bir dozu almayı unutrsanız, eğer çok geç kalmadıysanız hemen alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunuz yaklaştıysa çift doz almayın ve unuttuğunuz dozu atlayın.

Gebelik ve emzirme

Demir ve folik asit içeren içeren Gynoferon, genellikle gebe ve emziren kadınların kullanımına uygundur.

Gebelik

Gebelik sırasında Gynoferon almak genellikle güvenlidir. Gebelik kategorisi: A’dır.

Hamileyseniz ve demir takviyeleri alıyorsanız, kabız olmanız veya hemoroid sorunu yaşamanız daha yüksek ihtimaldir. Eğer gebelikte kabızlık veya hemoroid sorunu olan bir gebeyseniz bununla baş etmenin en iyi yolu konusunda doktorunuz size tavsiyelerde bulunabilir.

Emzirme

Gynoferon kullanırken bebek emzirmek genellikle güvenlidir.

Bununla birlikte, ilacın bir kısmı anne sütünüze geçebilir. Bu küçük miktarlardadır ve bebeğinize zarar verme olasılığı düşüktür.

Yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi, Gynoferon bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir.

Çoğu insan yan etki yaşamaz veya hafif yan etkiler yaşar.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Çok fazla demir içeren ilaç veya takviye almak kusmaya, mide ağrısına veya ishale neden olabilir.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa eczacınıza veya doktorunuza danışın:

  • Bulantı veya kusma
  • Mide rahatsızlığı, hazımsızlık
  • Mide ekşimesi
  • İştah kaybı
  • Kabızlık
  • İshal
  • Koyu renkli veya siyah renkli kaka

Ciddi alerjik reaksiyon

Nadir durumlarda, Gynoferon içerisinde bulunan ferröz sulfata karşı ciddi bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) olması mümkündür.

Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:

– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa

Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunlar Gynoferon 80/0.35 mg draje ya da tabletin tüm yan etkileri değildir. Tam liste için ilaç paketinizin içindeki broşüre bakın.

Yan etkilerle nasıl baş edilir?

Bulantı veya kusma, mide rahatsızlığı, hazımsızlık ya da mide ekşimesi gibi yan etkiler: Gynoferon ilacınızı yemeklerle birlikte almayı deneyin. Daha az baharat ve daha az asitli gıda tüketin. Daha fazla sebze, meyve ve tahıl tercih edin. Eğer kusmanız varsa, sıvı kaybına bağlı gelişebilecek olumsuz durumlardan korunmak için sık sık va az az su için. Koyu renkli idrar yapmak, normalden daha az idrar yapmak veya yoğun kokulu idrar yapmak sıvı kaybına işaret eder.

İştahsızlık: Acıktığınızı hissettiğinizde beslenin. Yardımcı oluyorsa, normalden daha sık daha küçük öğünler yiyin. Acıktığınızda atıştırın. Kuru meyve ve kuruyemiş gibi kalorisi ve proteini yüksek besleyici atıştırmalıklar tüketin.

Kabızlık: Bol bol su için. Taze meyve, sebze ve tahıl gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin. Daha düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Günlük yürüyüşe veya koşuya gitmeyi deneyin. Bu işe yaramazsa, bir eczacı veya doktorla konuşun. 

İshalSıvı kaybını (dehidrasyon) önlemek için bol miktarda su tüketin. Koyu renkli idrar yapmak, normalden daha az idrar yapmak veya yoğun kokulu idrar yapmak sıvı kaybına işaret eder. Eczacı veya doktorla konuşmadan ishali tedavi etmek için başka bir ilaç almayınız.

Koyu renkli veya siyah renkli kaka yapmak: Bu, demir içeren ilaçlar alındığında sıklıkla yaşanan bir durumdur. Yaygındır ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak, dışkınız siyah ve yapışkan görünüyorsa, üzerinde kırmızı çizgiler varsa veya başka herhangi bir şekilde kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora danışın.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanmak

Gynoferon içerisindeki etken madde olan demir (II) sülfatın nasıl çalıştığını etkileyebilecek bazı ilaçlar vardır.

Demir (II) sülfat, diğer ilaçların çalışma şeklini de etkileyebilir. Diğer ilacınız ile Gynoferon arasına boşluk bırakmak iyi bir fikirdir. Bu boşluğun ne kadar olması gerektiği konusunda bir doktor veya eczacıya danışın.

Gynoferon almaya başlamadan önce, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız bir eczacıya veya doktora danışın:

  • Demir, kalsiyum, magnezyum veya çinko içeren takviyeler veya multivitaminler veya halihazırda demir enjeksiyonları alıyorsanız
  • Antiasit ve hazımsızlık ilaçları alıyorsanız (genelde mide koruyucu olarak bilinirler)
  • Oksitetrasiklin, doksisiklin veya siprofloksasin gibi antibiyotikler
  • Bistegravir veya dolutegravir gibi HIV enfeksiyonu için kullanılan antiviraller
  • Magnezyum hidroksit ve magnezya sütü gibi magnezyum içeren müshiller
  • Alendronik asit ve risedronat gibi osteoporozu (kemik erimesi) tedavi etmek veya önlemek için kullanılan ilaçlar (bifosfonatlar)
  • Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan levodopa, karbidopa veya entakapon gibi ilaçlar
  • Kolesterolü düşürmek için kullanılan bir ilaç olan kolestiramin
  • Kandaki trombositleri artırmak için kullanılan bir ilaç olan eltrombopag
  • Yetersiz tiroid tedavisinde kullanılan bir ilaç olan levotiroksin
  • Organ nakli sonrası kullanılan bir ilaç olan mikofenolat
  • Yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan metildopa
  • Artrit tedavisinde kullanılan bir ilaç olan penisilamin
  • Wilson hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan trientin

Demir, kalsiyum, magnezyum veya çinko içeren herhangi bir takviye veya ilaç alırsanız bir eczacıya veya doktora danışın. Demir (II) sülfat, çinkonun olması gerektiği gibi çalışmasını durdurabilir.

Demir (II) sülfat ile birlikte herhangi bir bitkisel ilaç veya takviye almadan önce bir eczacı veya doktora danışın. Bazı vitamin ve mineral takviyeleri zaten demir içeriyor olabilir.

Soru Cevap

Gynoferon nedir ne işe yarar?

Gynoferon içerisinde bulunan demir (II) sülfat bir tür demirdir. Vücudunuzda oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücrelerini üretebilmek için demire ihtiyaç vardır. Vücudunuzda yeterince demir olmadığında demir eksikliği anemisi gelişebilir. Ek olarak folik asit içeren Gynoferon, özellikle gebe ve emziren kadınlarda artan folik asit ihtiyacını karşılayabilir.

Gynoferon kilo aldırır mı?

Gynoferon, kilo almanıza neden olacak yüksek kalorili bir ilaç değildir. Bu ilacın yalnız başına kilo almanıza veya kilo vermenize neden olması beklenmez. Ancak halsizliğiniz ve bitkinliğinizi tedavi ettiğinde, daha iyi hissettiğinizde, kendinizi daha fazla yemek yemeye verirseniz dolaylı olarak kilo almanıza neden olabilir.

Bana daha fazla enerji verecek mi?

Eğer vücudunuzda yeterli miktarda demir yoksa enerji eksikliği hissedersiniz. Yeterli demire sahip olmamak, kanınızın vücudunuzda yeterli oksijeni taşıyamayacağı anlamına gelir. Bu durum yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur. Gynoferon, ihtiyacınız olan demiri sağlayarak daha enerjik olmanızı sağlayabilir. Yorgun hissediyorsanız, ancak demir eksikliği anemisi teşhisi konmadıysa, Gynoferon almadan önce bir doktor veya eczacı ile konuşmanız önemlidir. Enerjinizin düşük olmasının birçok nedeni olabilir.

Gynoferon aç mı tok mu içilir?

Gynoferon, aç içildiğinde en iyi sonucu verir. Yemekten 30 dakika önce veya yemekten 2 saat sonra alabilirsiniz. Ancak midenizi rahatsız ederse, yemekle birlikte veya yemeklerden hemen sonra alabilirsiniz.

Gynoferon ve Gyno Ferro Sanol arasındaki fark nedir?

Gyno Ferro Sanol her bir hapta 150 mcg daha fazla folik asit, 20 mg daha fazla demir içerir. Buna ek olarak Gyno Ferro Sanol her bir tabletinde 2.5µg B12 vitamini içerken Gynoferon ilacında B vitamini bulunmaz.

Oroferon ile Gynoferon arasındaki fark nedir?

Aynı ilaç firmasına ait bu iki demir eksikliği ilacının tek farkı, Gynoferon ilacının ek olarak 350 mcg folik asit içermesidir.

Gynoferon adet keser mi?

Gynoferon ilacının adet kesmesi veya regl periyodunuzu etkilemesi beklenmez.