
Ketober gargara; boğaz ağrısı, boğazdaki basit enfeksiyonlar, ağız içi yara gibi durumlarda kullanılabilen bir ilaçtır.
Ketober gargara ve Ketober sprey, steroid yapıda olmayan (non-steroidal), yangı önleyici ve ağrı kesici bir ilaç olan ketoprofen lizinat içermektedir.
Her iki ilaç da ağız içi ve boğaz mukozasında iltihap ve ağrıya neden olan diş eti iltihabı, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı ve farenjit gibi durumlarda etkilidir. Sadece kullanım şekilleri ve ilaç dozları farklıdır.
Ketober, Tantum Verde, Maximus, Majezik, Andorex, Farhex gibi antiseptik boğaz ilaçları gargara ve sprey formunda bulunurlar. Yutulmazlar. Genel etkileri:
- Ağız ve boğaz mukozasında iltihap ve ağrıyla seyreden gingivit, stomatit, farenjit, tonsilit ve ağız içi yaralarda tedaviye yardımcıdır.
- Yutma fonksiyonunun rahatlatılmasını sağlar.
- Diş eti rahatsızlıklarında semptom giderici olarak, periodontal girişimlerden sonra diş hekimi reçetesiyle kullanılırlar.
İçindekiler
Ketober gargara
Ketober %1.6 gargara: Ağız ve boğaz iç yüzeyine gargara yapılarak kullanılır. Yutulmamalıdır.

Bir ölçek (10 ml) gargara solüsyonu 100 ml suda seyreltilir, 20-30 saniye ağızda çalkalama ve/veya gargara yapıldıktan sonra kalan kısım dışarı atılır; yutulmaz.
Etkin madde: Her 1 ml çözelti; 16 mg ketoprofen lizinat (10 mg ketoprofene eşdeğer) içerir.
Ağızda gargara yapılıp, yutulmaz. Yutulmadığı için ciddi yan etkiler yapması beklenmez. Yutulmadığı için, yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur. Aç tok veya gece gündüz gibi kullanım farklılıkları yoktur. Yutulmadığı ve kana geçmediği için diğer tıbbi ürünlerle bilinen ya da beklenen bir etkileşimi yoktur.
Ketober Gargara; içinde plastik conta bulunan pilfer-proof PP kapaklı, amber renkli cam şişelerde (Tip III) pazarlanmaktadır.
Her bir karton kutu; 150 ml çözelti içeren 1 adet şişe ve 1 adet 10 ml’ye işaretli ölçü kabı içermektedir.
Ketober sprey
Ketober %0.16 sprey: Bu sprey içerisindeki her 1 ml çözelti; 1 mg ketoprofene eşdeğer 1,6 mg ketoprofen lizinat içerir.

Günde 3 defa kullanılabilir. Boğazda veya ağız içinde iltihap ya da aft olan bölgeyi hedef alın, sprey başlığına basarak birkaç kez püskürtün. Yutulmamalıdır.
Nasıl kullanılır?
- Yemekten sonra ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayınız. İlacı ağzınızda yaklaşık 20-30 saniye kadar çalkalayıp, daha sonra tükürünüz. yutmayınız. Uygulamadan sonra dişlerinizi fırçalamayınız, bir şey yeyip, içmemeye özen gösteriniz.
- İlacı uyguladıktan sonra ağzınızda hoş olmayan bir tat oluşabilir. Bu tadı yok etmek için ağzınızı bir başka sıvı ya da su ile çalkalamayınız. Bu durum ilacın etkinliğini azaltır.
Ketoprofen nedir?
Ketoprofen: Nonsteroid antiinflamatuvar ilaç (NSAİİ) grubuna dahil analjezik, antiinflamatuvar ve antipiretik bir ilaçtır. Ağrı hissini azaltır. Ateşi düşürür. İnflamasyonu azaltır.
Arveles, Profenid, Dex-forte, Dexday, Dexmol, Dexofen, Elektra, Artrocol, Deksalgin, Fastjel ve Ketober etken madde olarak ketoprofen içeren ilaçlardan bazılarıdır.
Ketober ne için kullanılır?
- Ağız ve boğaz mukozasında iltihap (enflamasyon) ve ağrıyla seyreden diş eti iltihabı (gingivit), ağız içi iltihabı (stomatit), boğaz iltihabı (farenjit), bademcik iltihabı (tonsilit) ve pamukçuklarda (aftöz lezyonlar)
- Ağız ve boğazda mikroorganizmaların üremesinin durdurulması, yutma işlevinin rahatlatılması ve diş eti rahatsızlıklarında belirti giderici olarak
- Diş hekimliğinde işlemlerden sonra kullanılır.
Bademcik iltihabı, farenjit (akut tonsillofarenjit)
Uyarılar
- Ketober Gargara: Ketoprofen, gargara esnasında ağız içi mukozasından emilerek kana geçebilir ama bu oran çok çok düşüktür.
- Ketober Sprey: Ketoprofen, boğaz spreyi olarak kullanıldığında ağız içi mukozasından emilerek kana geçebilir ama bu oran çok çok düşüktür. Sprey formundaki Ketober, gargara formun 10’da biri kadar ketoprofen içerir.
Bu nedenle, Ketober gargara veya spreyin; hastanın kullandığı diğer ilaç veya gıda takviyeleri ile etkileşime girmesi veya organlar üzerinde sistemik yan etki oluşturması beklenmez.
Yutmayınız.
Ketober gargara ya da spreyi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ!
- Ketoprofen veya Ketober ilacının bileşiminde yer alan maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlıysanız
- Steroid yapıda olmayan yangı giderici diğer ilaçların kullanımında astım, ürtiker veya rinit gibi allerjik reaksiyonlarınız tespit edildiyse
Ketober ilaçlarının içeriğinde bulunan metil paraben ciddi alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.