
Levosetirizin, alerji belirtilerini hafifleten bir antihistaminik ilaçtır. Levosetirizin, Setirizin‘in aktif (R) enansiyomeridir. Setirizinden 2 kat daha aktiftir. Ayrıca Setirizin’den daha düşük yan etki riskine sahiptir.
Şu durumların tedavisinde reçete edilebilir:
- Alerjik rinit (saman nezlesi, polen alerjisi)
- Ürtiker (kurdeşen)
- Böcek ısırması nedeniyle gelişen alerji
- Bazı gıda alerjileri
- Konjonktivit (kırmızı, kaşıntılı göz)
Ürtiker gibi bir cilt alerjisi nedeniyle Levosetirizin kullanıyorsanız ve tedavinin 3. gününde hala cildinizdeki kızarıklık veya kaşıntı geçmediyse doktorunuza danışın.
Levosetirizin içeren bazı ilaçlar:
Antihistaminikler genel olarak uyku hali yaparlar. Ancak Levosetirizin, uyku hali yapma riski diğer antihistaminiklerden daha düşüktür. “Uyku hali yapmaz” olarak bilinse de bazı insanlarda uyku hali yapabilir. Bu nedenle uyumadan önce bu ilacı almak ve bu ilacı aldıktan sonra bisiklet sürmek gibi dikkat gerektiren tehlikeli şeyler yapmamak daha akıllıcadır.
İçindekiler
Kimler kullanabilir?
Eczanelerden alınan Levosetirizin içeren haplar veya şuruplar genel olarak yetişkin ve 6 yaş üzerindeki çocuklar için uygundur.
Doktorunuz, 2 yaşından büyük çocuklarda cilt alerjisi veya alerjik rinit varsa Levosetirizin reçete edebilir.
Ancak bazı insanlar için uygun değildir. Aşağıdakilerden birine sahipseniz Levosetirizin kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:
- Geçmişte Levosetirizin, Setirizin veya diğer ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterdiyseniz
- Karaciğer veya böbrek yetmezliğiniz varsa
- Nöbet şiddetinin artmasına neden olabileceğinden, eğer epilepsi hastasıysanız veya başka bir nöbet yaşama riskiniz varsa
- İdrar yaparken zorluk çekiyorsanız
Yakın tarihte alerji testi yaptıracaksanız, Levosetirizin kullanmak alerji testinizin yanlış sonuç vermesine neden olabilir.
Nasıl ve ne zaman alınır?
Levosetirizin aç veya tok alınabilir. Bu ilacı alırken normal şekilde yiyip içebilirsiniz.
Haplar, genellikle her bir tablette 5 mg Levosetirizin içerirler. Yetişkinlerde genel olarak önerilen doz günlük 5 mg yani bir tablettir. Böbrek hastalığı olanlarda ilaç dozu genelde daha düşüktür.
Levosetirizin içeren hapları; daima bir bardak su, süt veya meyve suyu ile birlikte alınız. Onları bütün olarak yutun. Ezmeyin veya çiğnemeyin.
Çocuklarda Levosetirizin dozu için doktorunuz çocuğun kilosuna ve yaşına göre hesaplama yapacaktır. Genel olarak;
- 2-6 yaş: Günde bir kez 2,5 mg
- 6-12 yaş: Günde bir kez 5 mg
- 12 yaş ve üzeri: Günde bir kez 5 mg
Kronik ürtiker tedavisinde, doktorunuz ilaç dozunu günde 20 mg’a kadar artırabilir.
Levosetirizin içeren ilaçları her gün yaklaşık aynı saatlerde alın.
Bu alerji ilacını sadece alerji belirtileri yaşadığınız bir-iki gün almanız gerekebilir. Örneğin gitmiş olduğunuz piknikte böcek ısırması sonrası gelişen alerji durumunda kısa süreliğine ve geçici olarak Levosetirizin kullanmanız gerekebilir.
Bahar alerjisi (alerjik rinit) gibi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuz bahar mevsiminde düzenli olarak Levosetirizin kullanmanızı önerebilir.
Size veya çocuğunuza Levosetirizin reçete edildiyse, nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uyunuz.
Levosetirizin almayı unutursam?
Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunun zamanı çok yaklaştıysa bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!
Peki, çok fazla alırsam ne olur?
Levosetirizin genellikle çok güvenlidir. Yanlışlıkla fazla Levosetirizin kullanmanın size veya çocuğunuza zarar vermesi beklenmez.
Yanlışlıkla fazladan bir doz alırsanız, yaygın yan etkilerden bazılarını yaşama riskiniz artar. Herhangi bir yan etki yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Yan etkiler
Tüm ilaçlar gibi Levosetirizin de bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir.
Bu yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa doktorunuza veya eczacınıza danışın:
- Uykulu ve yorgun hissetmek
- Baş ağrısı
- Ağız kuruluğu
- Boğaz ağrısı
- Karın ağrısı
- Burun akıntısı
- Yüksek ateş
- Öksürük
- Kas ağrısı
- Bulantı
- Gerçekte olmayan şeyleri görmek veya duymak (hallüsinasyon)
- Depresyon
Ciddi alerjik reaksiyon
Nadir görülse de Levosetirizin ilacına karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. Ciddi alerjik reaksiyon (anafilaksi) durumunda zaman kaybetmeden bir acil servise başvurun!
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunlar Levosetirizin’in tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın veya doktorunuza danışın.
Yan etkileriyle nasıl baş edilir?
- Uykulu ve yorgun hissetmek: Alerji tedavisinde kullanılan birçok antihistaminik yan etki olarak uyku hali yapabilir. Bu yan etkiyi yaşarsanız doktorunuz ilacınızı, uyku hali yapma riski daha düşük olan başka bir ilaçla değiştirebilir.
- Baş ağrısı: Dinlenin. Su için. Derin nefes alın. Beyninize bol bol temiz oksijen gitmesi için hareket edin. Baş ağrısı için eczacınızdan bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Levosetirizin kullanmaya bağlı gelişen baş ağrısının bir hafta sonra geçmesi beklenir. Eğer bir haftadan uzun süren Levosetirizin kullanmanıza rağmen baş ağrınız hala geçmediyse doktorunuza danışın.
- Ağız kuruluğu: Şekersiz sakız çiğnemeyi deneyin. Sık sık ve az az su içmeyi deneyin.
Gebelik ve emzirme
Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.
Gebelik
Doktorunuz siz hamileyken Levosetirizin kullanmanızı reçete edebilir.
Levosetirizin gebelik kategorisi: B
Ancak, loratadin adı verilen başka bir antihistaminik, hamilelerde ilk tercihtir. Çünkü hamileler için güvenli olduğunu belirten daha fazla bilgi vardır.
Hamile insanların Levosetirizin kullanımı hakkında tatmin edici bir çalışma yapılmamıştır. Hayvan çalışmalarında ise hamile hayvanlara bu ilaç verilmiş ve yavrularında bu ilaca bağlı herhangi bir tıbbi sorun görülmemiştir.
Gebelik süresince Levosetirizin kullanmanın olası zararları hakkında çok az sayıda hamile kadın üzerinde araştırma yapıldığı için emin olmak mümkün değildir.
Emzirme
Levosetirizin genel olarak bebeğe zarar veremeyecek kadar düşük miktarda anne sütüne geçer. Genel olarak, bu alerji ilacı emziren annelere reçete edilebilir.
Ancak bebek erken doğduysa, düşük doğum ağırlığına sahipse ya da başka tıbbı durumları varsa doktorunuza danışın.
Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar
Bazı ilaçlar, Levosetirizin ile birlikte kullanıldığında, etkileşime girer, birbirini etkilerler ve yan etki yaşama riskinizi arttırırlar. Şunları alıyorsanız doktorunuza danışın:
- Midodrin, düşük kan basıncını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç
- Ritonavir, HIV enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan bir ilaç
- Teofilin, KOAH veya astım tedavisinde kullanılan bir ilaç
Ağız kuruluğu yapan, işemeyi zorlaştıran veya uyku haline neden olan diğer ilaçlarla birlikte Levosetirizin kullanmak bu yan etkilerin daha da şiddetlenmesine neden olabilir.
Soru Cevap
Polen, hayvan tüyü, ev tozu, akar veya böcek ısırıkları gibi alerjiniz olan bir şeyle temas ettiğinizde ya da alerjiniz olan bir besini tükettiğinizde vücudunuz histamin adı verilen bir kimyasal üretir.
Histamin genellikle yararlı bir maddedir, ancak alerjik bir reaksiyonda sulu ve kaşıntılı gözlere, akan ya da tıkalı buruna, hapşırmaya ve cilt döküntülerine neden olabilir.
Levosetirizin, histaminin bu etkilerini bloke eder ve bu istenmeyen belirtileri azaltır.
Levosetirizin alındıktan sonra etkisini bir saat içerisinde göstermeye başlar.
Önerilen dozlarda, uzun süre Levosetirizin kullanmanın henüz bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak bu alerji ilacını sadece ihtiyacınız olduğu sürece almak en iyisidir. Uzun bir süre boyunca düzenli olarak alırsanız, tedaviyi aniden bıraktığınızda hafif de olsa kaşıntıya neden olma olasılığı vardır. Uzun süredir her gün alıyorsanız, ilacınızı kesmeden önce doktorunuza danışın.
Alkol, bu ilacın neden olduğu uyuşukluğu artırabilir. Bu antihistaminik uyku hali yapabileceği için, bu ilacı alırken alkol kullanmamak en iyisidir.
Bu antihistaminik ilacı alırken parasetamol içeren (Parol, Minoset, Panadol gibi) ya da ibuprofen içeren (Advil, Brufen, Suprafen gibi) ağrı kesici ilaçlar birlikte alınabilir.
Bu alerji ilacının kombine hap ve acil kontrasepsiyon dahil olmak üzere hiçbir doğum kontrol yöntemini etkilemez.
Kaynak: