Loceryl Tırnak Cilası Seti Nasıl Kullanılır?

Mantarının tırnağınızda hastalık oluşturması da tamamen tedavi edilmesi de uzun sürer. Çünkü tırnaklar son derece serttir. Doğru ve sabırlı Loceryl tırnak cilası kullanımıyla, tırnağın sağlıklı kısmının korunması ve hastalıklı tırnak ucunun düzenli olarak kesilip atılması sonucu tırnak tamamen iyileşebilir. Bu iyileşme tırnağın uzama hızına bağlıdır.

31 Ara 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
loceryl tırnak cilası seti - HekimimYanimda

Loceryl tırnak cilası, tırnak mantarlarının tedavisinde kullanılır. Tırnak mantarlarına genelde ayak mantarı (tinea pedis) eşlik eder.

Loceryl tırnak cilası, her 100 ml solüsyonda 5 g amorolfin baza eşdeğer 5.574 g amorolfin hidroklorür içerir.

Loceryl, haftada bir veya iki kez etkilenen tırnaklara uygulanmalıdır. Tırnak tamamen yenilenene kadar ve etkilenmiş tırnak yüzeyleri iyileşene kadar tedavi kesintisiz olarak sürdürülmelidir.

Tedavi süresi genelde el tırnakları için 6 ay ve ayak tırnakları için 9 aydır (tedavi süresi esas olarak enfeksiyonun ciddiyetine ve lokalizasyonuna, tırnağın büyüme hızına bağlıdır.)

Tırnak cilası setinizi nasıl kullanacağınız konusunda doktorunuzdan veya eczacınızdan bilgi alabilirsiniz. Doktorunuz farklı şekilde önermediği müddetçe loceryl tırnak cilası seti şu şekilde kullanılabilir.

A) Tırnak cilası kullanım sıklığı

Başka bir şekilde önerilmedikçe;

1. İlk bir ay:

Gün aşırı cilalama ile toplam 15 kez cilalanacak (Tırnak cilası bir gün kullanılıcak ertesi gün kullanılmayacak). 

Haftada 1 kez alkollü mendil ile temizlenip törpülenecek.

Toplamda: 15 kez cilalama ve 4 kez alkollü mendil ile temizleyip, törpüleme yapılacak.

2. İkinci bir ay:

Haftada 2 kez cilalama ile toplam 8 kez cilalanacak.

Haftada 1 kez alkollü mendil ile temizlenip törpülenecek.

Toplamda: 8 kez cilalama 4 kez alkollü mendil ile temizleyip, törpüleme yapılacak.

3. Üçüncü ay ve sonrasında:

Haftada 1 kez cilalanacak, toplam 4 kez cilalanacak ve toplam 4 kez alkollü mendil ile temizlenip törpülenecek. Cilalama işlemleri temizlenip törpülenmeden hemen sonra yapılacak.

Mantar hastalıkları nemli ve havasız ortamlarda daha hızlı çoğalırlar. Mantar hastalığı olan bir tırnağın terli veya nemli olması ya da suda beklemesi mantar enfeksiyonunu şiddetlendirebilir. Tırnağınızın kuru kalması, ayağınızın terlememesi, tırnaklarınızın bol bol hava alması ve tırnak törpüleme ve inceltme işleminizi tırnağınız kuruyken yapmanız tırnak mantarından daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir.

B) Tırnak cilası kullanım aşamaları

Adım 1:

Tırnak cilası setini ilk kez sürmeden önce hastalık nedeniyle şekil değişikliği olan tırnak, bir makas veya tırnak pensi ile mümkün olduğu kadar kısa kesilir.

Adım 2:

Tırnak, törpü ile sağlam olan bölgeye kadar törpülenir. Hastalıklı tırnak tabakası incelmiş olur.

Not: Tırnak törpülenirken törpüyü daima el ve ayak tırnaklarının kökünden, tırnak ucuna doğru hareket ettirmek gerekir.

Böylece mantar hastalığı olan tırnak, hacim olarak küçültülmüş, hastalık azaltılmış olur.

Kesilerek kısaltılan ve törpülenerek inceltilen hasta tırnağın yüzeyinin pürüzlü hale geldiğinden emin olun. Sonra alkollü mendil ile bu tırnağı silin. Tırnak yüzeyi pütür pütür olduğunda cila içerisindeki ilacın emilme gücü artar.

Alkollü mendil ile törpüleme sonrası tırnağı silerek sonraki adıma geçebilirsiniz. Alkollü mendil aynı zamanda cilayı çıkartmak için de kullanabilir.

Adım 3:

Tırnak küçültüldü, inceltildi ve hastalıklı alan azaltıldı. Şimdi tırnak cilasınıhastalıklı tırnak üzerin birkaç fırça darbesi ile ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz. Bunun için fırçayı sadece bir kere cila şişesine batırmak ve fırçanın emdiği cilayı tırnak üzerinde olabildiğince geniş alana sürmek yeterlidir.

Not: Hastalıklı her bir tırnak için ayrı ayrı fırçayı cilaya batırmak gerekmez. Mantar hastalığının tedavisi için kalın bir cilalama işlemi yerine düzgün ve tırnağın tüm yüzeyine yayılan cilalama işlemi yeterlidir.

Adım 4:

İlk günaşırı uygulanan cila, haftada bir kez alkollü mendil ile silinir ve tırnak temizlenir. Ayrıca hastalıklı tırnak, ila alkollü mendil ile temizlendikten sonra törpüyle tekrar törpülenmelidir. Ardından tırnağa tekrar cila vurmak gerekecek!

Adım 5:

Tedavi süresince bazı cilalamalardan sonra cila tabakası bozulursa, sadece cilanın açıldığı bölgelere fırça ile tırnak cilası sürmek yeterli olacaktır.

C) Mantar hastalıkları için öneriler

  • Mantar hastalıkları bulaşıcıdır. Kişiden kişiye temas ile bulaşabilir. Aynı şekilde vücudun bir yerinden bir başka yerine kaşıma vb şekilde hastalık taşınabilir. Örneğin; ayak mantarı olan hasta, ayağını kaşıdıktan sonra eliyle sakalını okşarsa, hastalığı sakalına bulaştırabilir. Bu sebeple yüzeysel mantar enfeksiyonu olan hastanının vücudunun başka nerelerinde mantar rahatsızlığı olabileceği sorgulanmalıdır.
  • Ayakkabılarınızın havalanabildiğinden emin olun. Tırnak mantarı, nemli ortamlarda ve terli ayaklarda hızla şiddetlenir. İyi havalanan ve bol bol oksijen alan ayakkabıları tercih edin. Mümkünse terlik giyin. Terliğinizi başkalarıyla paylaşmayın.
  • Ev içerisinde ortak banyo terliği, ev terliği, havlu gibi nesneler yüzeysel mantar enfeksiyonlarının bulaşını arttıracağı için nem oranı yüksek eşyaların ortak kullanılmamasına dikkat etmek önemlidir. Banyo terliğinin kurumasını sağlamak ve havluların sık değişimi bu hastalıktan koruyucudur.