
Nimes %1 jel ve Nimes 100 mg tablet; etken madde olarak bir steroid yapıda olmayan antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) olan nimesulid içerir. İsminde Combo kelimesi olan Nimes Combo jel ve Nimes Combo tablet de nimesulid etken maddesine ek olarak bir kas gevşetii olan tiyokolşikosid içerir.
Nimesulid, genellikle kısa süreli ağrı tedavisinde kullanılır. Eklemlerde ve kaslarda ağrı hissini ve inflamasyonu (iltihaplanma) azaltan bir ilaçtır.
Nimes (nimesulid) şu durumların tedavisinde reçete edilebilir:
- Kas-iskelet sistemi ağrıları
- Burkulma, incinme ve gerilme
- Regl sancısı (adet ağrısı, dismenore)
- Bel ağrıları
- Dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit)
- Omurlar arası eklemlerin sertleşmesi ve hareket yeteneğinin azalması ile karakterize romatizmal bir hastalık (Ankilozan spondilit)
- Eklem iltihabı ile seyreden romatizmal hastalık (romatoid artrit)
- Eklem çevresindeki yumuşak dokunun iltihabi hastalıkları (bursit ve tendinit)
- Baş ağrısı
- Diş ağrısı
Doktorunuz kas ağrısı, kas spazmı veya kas kramplarının da eşlik ettiği rahatsızlıklarda ek olarak tiyokolşikosid de içeren Nimes Combo jeli veya Nimes Combo tableti kullanmanızı önerebilir.
Nimesulid içeren bu ilaçları oda sıcaklığında (20°C ile 25°C arasında) saklayın. Bu ilacı banyo ve tuvalet dolapları gibi nemli veya sıcak yerlerde saklamayın.
İçindekiler
Kimler kullanabilir?
Çoğu genç yetişkin Nimes kullanabilir.
65 yaş ve üstü kişiler, bu ilacı alırken artan mide sorunları ve böbrek yetmezliği riski altındadır.
Nimesulid bazı insanlar için uygun değildir. Aşağıdakilerden birine sahipseniz nimes kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:
- 65 yaşın üzerindeyseniz
- Kalbiniz, karaciğeriniz, böbrekleriniz, tansiyonunuz, kan dolaşımınız veya bağırsaklarınız ile ilgili herhangi bir probleminiz varsa
- Geçmişte nimesulid veya diğer ilaçlara karşı alerjik reaksiyon geçirdiyseniz
- Aspirin veya ibuprofen veya naproksen gibi diğer non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlara (NSAİİ’ler) karşı bir alerjiniz varsa
- NSAİİ aldıktan sonra astım (hırıltılı solunum), burun akıntısı, deride şişme (anjiyoödem) veya kızarıklık belirtileriniz oluştuysa
- Mide ülseri, mide veya bağırsakta kanama veya midenizde bir yara varsa veya daha önceden vardıysa
- Yüksek tansiyon hastasıysanız
- Crohn hastalığı veya ülseratif kolit varsa
- Kan pıhtılaşma bozukluğunuz varsa
- Lupus hastasıysanız
- Gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz ya da emziriyorsanız
Nasıl kullanılır?
Doktorunuz ağrınızın ve diğer belirtilerinizin şiddetine ve cinsine göre ilacın dozunu belirleyecektir. İlaç dozunuzu ve günde kaç kez almanız gerektiği konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
Dozunuzu düzenli aralıklarla alın. Örneğin, doktorunuz nimesulidi günde üç kez reçete ederse, her dozu sekiz saat arayla alın.
Nimes 100 mg 15 Tablet

Nimes tabletlerinizi her zaman bir yemekten veya atıştırmadan sonra veya bir bardak süt ile ya da başka bir sıvıyla birlikte alın. Bu sayede hazımsızlık gibi sindirim sistemi yan etkileri daha az görülebilir.
Bu ilaç günde bir, iki veya günde üç kez kullanılacak şekilde reçete edilebilir.
Kaç tablet ve günde kaç kez almanız gerektiği konusunda doktorunuzun veya eczacınızın tavsiyelerine uyun.
Ağızdan alınan bu ilaç, nimesulid etken maddesinin yan etki risklerini taşır.
Nimes Combo 100 mg/8 mg Tablet

Kas krampları, kas spazmı ve kas ağrılarının eşlik ettiği ağrı ve inflamasyon durumunda doktorunuz ek olarak her bir tabletinde 8 mg tiyokolşikosid içeren bu ilacı reçete edebilir.
Tiyokolşikosid bir kas gevşeticidir. Kas ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir.
Nimes Combo tabletlerinizi her zaman bir yemekten veya atıştırmadan sonra veya bir bardak süt ile ya da başka bir sıvıyla birlikte alın. Bu sayede hazımsızlık gibi sindirim sistemi yan etkileri daha az görülebilir.
Kaç tablet ve günde kaç kez almanız gerektiği konusunda doktorunuzun veya eczacınızın tavsiyelerine uyun.
Ağızdan alınan bu ilaç, nimesulid ve tiyokolşikosid etken maddelerinin yan etki risklerini taşır.
Nimes %1 Topikal Jel

Ağrı veya inflamasyon olan bölge ayak bileği, diz eklemi veya boyun gibi dar bir alan ise doktorunuz Nimes Tablet yutmanız yerine cilt üzerine uygulanan Nimes jeli önerebilir.
Cilt üzerine uygulanan jeller (ağızdan alınan ilaçlara göre) kana son derece az emilir. Mideye, bağırsaklara veya böbreklere ulaşması beklenmez. Daha düşük yan etki riski taşır.
- Jel sürmeden önce cildi temizlemek ilacın daha iyi emilmesine yardımcı olur.
- Jel tüpünü yavaşça sıkın.
- Jeli ağrılı veya şişmiş cilt bölgesinin üzerine ince bir tabaka halinde ve emilimine yardım etmek için hafifçe sürün. Daha sonra ellerinizi yıkayın.
Doktorunuz günde 2,3 veya 4 kez jel kullanmanızı önerebilir. Genellikle fazla jel kullanımına bağlı yan etki görülmez ancak herhangi bir yan etki yaşarsanız derhal doktorunuza danışın.
Nimes Combo Jel

Kas ağrılarının eşlik ettiği ağrı veya inflamasyon olan bölge baldır, kol, bel veya boyun gibi dar bir alan ise doktorunuz Nimes Combo Tablet yutmanız yerine cilt üzerine uygulanan Nimes Combo jeli önerebilir.
Cilt üzerine uygulanan jeller (ağızdan alınan ilaçlara göre) kana son derece az emilir. Mideye, bağırsaklara veya böbreklere ulaşması beklenmez. Daha düşük yan etki riski taşır.
- Jel sürmeden önce cildi temizlemek ilacın daha iyi emilmesine yardımcı olur.
- Jel tüpünü yavaşça sıkın.
- Jeli ağrılı veya şişmiş cilt bölgesinin üzerine ince bir tabaka halinde ve emilimine yardım etmek için hafifçe sürün. Daha sonra ellerinizi yıkayın.
Doktorunuz günde 2,3 veya 4 kez jel kullanmanızı önerebilir. Genellikle fazla jel kullanımına bağlı yan etki görülmez ancak herhangi bir yan etki yaşarsanız derhal doktorunuza danışın.
Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunun zamanı çok yaklaştıysa bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!
Çok fazla nimes veya nimes combo hap alırsanız, yaygın yan etkilerden bazılarını yaşama olasılığınız daha yüksektir. Derhal doktorunuzla iletişime geçin.
Yanlışlıkla çok fazla Nimes jel veya Nimes Combo jel kullanırsanız, size herhangi bir zarar vermesi beklenmez. Ancak çok fazla jel kullanırsanız ve herhangi bir yan etki yaşarsanız, hemen doktorunuza danışın.
Diğer ağrı kesicilerle birlikte alınması
Nimes (nimesulid), parasetamol ile kısa süre birlikte kullanıldığında genelde sorun oluşturmaz. Nimesulid, aspirin, ibuprofen ve naproksen steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ’ler) adı verilen ilaç grubuna aittir.
Nimesulidi diğer NSAİİ’lerle birlikte almak, mide ağrısı gibi yan etkiler yaşama riskinizi artırabilir. Bu nedenle nimesulid içeren bu ilaçalrı, aspirin, ibuprofen, naproksen, diklofenak veya diğer NSAİİ‘ler ile birlikte kullanmadan önce bir doktora danışın.
Birçok soğuk algınlığı ilacı bir NSAİİ olan ibuprofen içerir. Hem soğuk algınlığı ilacı hem de ağrı kesici olarak NSAİİ almak yan etki yaşama riskinizi arttırır.
Coldaway C, İbucold C ve Nurofen gibi ibuprofen içeren soğuk algınlığı ilaçları ile birlikte başka bir NSAİİ daha kullanmadan önce buna gerçekten ihtiyacınız olduğuna emin olun.
Yan etkiler
Tüm ilaçlar gibi Nimes ve Nimes Combo ilaçları da bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir.
Yaygın yan etkiler
Nimesulid içeren tabletlerin bazı yaygın yan etkileri:
- Mide ağrısı, gaz, şişkinlik veya iştahsızlık
- Baş dönmesi veya sersemlik hissi
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Hafif cilt kızarıklığı
Jel yan etkileri
Nimesulid içeren jellerin yan etkiye neden olma riskleri daha düşüktür. Çünkü bu formdaki ilaçlar mideye girmez ve kana çok az geçerler.
Yine de;
- çok fazla kullanıldığında
- geniş bir cilt yüzeyine jel uygulandığında
- yutulduklarında
tabletlere benzer yan etkilere neden olabilirler.
Yukarıdaki yan etiklere ek olarak, cilt üzerine uygulanan nimesulid içeren jeller aşağıdaki yan etkilere de neden olabilir:
- Jel uygulanan cilt bölgesinde kızarıklık gelişmesi
- Güneş ışığına normalden daha duyarlı olmak
- Egzema (cildin kuruması veya tahriş olması)
- Dermatit (cildin iltihaplanması veya kaşınması)
Tiyokolşikosid yan etkileri
Her bir adet Nimes Combo Tablet, 8 mg tiyokolşikosid (kas gevşetici) içerir ve tiyokolşikoside bağlı yan etkilere neden olabilir.
Tiyokolşikosid yüksek dozlarda kullanıldığında bazı hücrelerde hasara (anormal kromozom sayısına) neden olabilir. Bu durum hayvanlarda ve laboratuarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. İnsanlarda hücrelerde ortaya çıkabilen bu hasar kanser için risk faktörü oluşturur, doğmamış çocuğa zarar verebilir ve erkeklerde kısırlığa neden olabilir.
Bu nedenle bu ilaçları kullanırken doktorunuzun eczacınızın ya da ilacın kutusundan çıkan broşürün uyarılarına ve önerilerine sıkı bir şekilde uyunuz.
Tiyokolşikosid karaciğer sorunlarına neden olabilir. Aşağıdaki durumlar karaciğer sorunlarına işaret eder:
- Mide (karın) bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissi
- İştah kaybı
- Bulantı
- Kusma
- Ciltte veya göz aklarında sararma (sarılık)
- İdrarın normalden koyu renkte olması
- Kaşıntı ve bunların yanı sıra ateş ve yorgunluk (özellikle de daha önce sayılan belirtilerle birlikteyse)
Eğer, bu belirtilerden biri sizde ortaya çıkarsa derhal doktorunuza bildiriniz:
Eğer tedavi sırasında ishal ortaya çıkarsa Nimes Combo Tablet ile tedaviyi kesiniz.
Ciddi yan etkiler
Bu ciddi yan etkiler nadirdir ve 1000 kişide 1’den azında görülür. Aşağıdaki durumlarda hemen bir doktora danışın:
- Kızarık, kabarık, kaşıntılı veya şişmiş bir cilt görünümü varsa: Bunlar kurdeşen (ürtiker) veya ödem belirtileri olabilir
- Kusmuğunuzda veya kakanızda kan varsa: Bunlar mide veya bağırsaklarda kanama olduğunun belirtileridir
- Şiddetli hazımsızlık, mide yanması, midenizde ağrı veya ekşime, mide bulantısı veya kusma hissi ya da ishal varsa: Bunlar mide veya bağırsakta ülser veya iltihaplanma belirtileri olabilir
- Cildinizin veya gözlerinizin beyaz kısımlarının sararması: Bunlar karaciğer hasarının veya sarılığın belirtileri olabilir.
- Nefes darlığı, yorgunluk, ayak bileklerinde veya bacaklarınızda şişlik varsa: Bunlar kalp yetmezliğine işaret eden belirtilerdir.
- Göğüs ağrınız, nefes darlığınız, halsizlik veya baş dönmesi ya da şiddetli bir anksiyete hissiniz varsa: Bunlar kalp krizi belirtileri olabilir.
Ciddi alerjik reaksiyon
Nadir görülse de nimesulide karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. Ciddi alerjik reaksiyon durumunda zaman kaybetmeden bir acil servise başvurun!
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunlar nimesulidin tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın.
Yan etkileriyle nasıl baş edilir?
- Karın ağrısı, gaz çıkarma, şişkinlik veya iştahsızlık: Bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olan yiyecekleri (bezelye, mercimek, fasulye ve soğan gibi) yememeye çalışın. Daha küçük öğünler ile daha sık beslenin. Yavaş yiyip için. Hava yutmamaya çalışın. Gazlı içeceklerden uzak durun. Düzenli egzersiz yapın.
- Mide yanması, mide ekşimesi: Nimesulid içeren ilacı tokken, yemekle birlikte veya atıştırmalıkla birlikte veya hemen sonrasında alın. Acılı veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız da yardımcı olabilir.
- Kusma veya ishal: Bol bol su için. Normalden daha az işemek veya koyu renkli, ağır kokulu idrar yapmak gibi sıvı kaybı belirtileriniz varsa bir eczacı ile konuşun. Eczacı veya doktorla konuşmadan başka bir ilaç almayınız.
- Baş dönmesi: Nimesulid başınızı döndürürse, yaptığınız işi bırakın ve kendinizi daha iyi hissedene kadar oturun veya uzanın. Baş dönmesi hissediyorsanız, araç veya makine kullanmayın. Vücudunuz nimesulide alıştıkça, bu yan etkiler geçmelidir.
- Kurumuş, kızarık veya tahriş olmuş cilt: Etkilenen cilt bölgesini nemlendirmek için yumuşatıcı bir krem veya merhem kullanılabilir. Bir hafta içinde iyileşmezse veya endişeleniyorsanız, bir eczacı veya doktora danışın.
- Cilt kaşıntısı veya döküntüler: Eczaneden satın alabileceğiniz bir antihistaminik kullanmak yardımcı olabilir. Hangi tür antihistaminik ilacın size uygun olduğunu öğrenmek için eczacınıza danışın.
- Cildin güneş ışığına karşı daha hassas olması: Bulutlu günlerde bile parlak güneşten uzak durun ve yüksek faktörlü bir güneş kremi (SPF 15 veya üzeri) kullanın. Güneş lambası veya şezlong kullanmayın.
Gebelik ve emzirme
Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.
Gebelik
Gebeliğin erken dönemlerinde Nimesulid kullanmak ile düşük yapmak arasında bir ilişki olabilir. Bu nedenle eğer gebe kalmak istiyor ve bunun için çabalıyorsanız ya da gebe kalmayı planlıyorsanız nimesulid içeren Nimes tablet ve Nimes Combo tablet almayı bırakın. Kullandığınız başka ilaçlar var ise bir hekime danışın.
NSAİİ’ler gibi siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç kullanımı doğurganlığı (fertiliteyi) bozabilir ve hamile kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmamalıdır.
Gebe kalma güçlüğü olan veya kısırlık incelemeleri yapılan kadınlarda, nimesulid dahil olmak üzere NSAİİ ilaçların ne kadar gerekli olduğu yeniden değerlendirilmelidir.
Nimesulid (bir doktor tarafından reçete edilmediği sürece) gebelikte kullanımı önerilmez. Özellikle gebeliğin 30. haftası ve sonrasında kullanılmamalıdır.
Gebelik kategorisi:
- 1. ve 2. trimesterde C
- 3. trimesterde D’dir.
Nimesulid, almanın yararları ve olası zararları hakkında doktorunuza danışın. Kaç haftalık hamile olduğunuza ve ilacı alma nedeninize bağlı olarak doktorunuz sizin için güvenli başka tedaviler önerebilir.
Parasetamol genellikle hamile kadınlar için ilk tercih edilen ağrı kesici ilaçtır. Parasetamol içeren bazı ilaçlar:
Emzirme
Nimesulid, diğer NSAİİ’ler gibi anne sütüne az miktarda geçer. Dolayısıyla Nimesulid bebekte istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
İbuprofen emziren kadınlarda daha güvenlidir. Ancak;
- Bebeğiniz erken doğmuşsa
- Düşük doğum ağırlığına sahipse
- Bebeğinizin bir tıbbi sorunu varsa
emzirirken herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın.
Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar
Nimesulid ilacının etki mekanizmasına yani çalışma şekline müdahale eden bazı ilaçlar vardır. Şunları alıyorsanız doktorunuza danışın:
- Kan sulandırıcı ilaçlar: Varfarin, rivaroksaban, heparin, kumarin ve indandion sınıfı kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar gibi kanı incelten ilaçlar
- Lityum: Bipolar gibi bazı ruh sağlığı sorunlarını tedavi etmek için kullanılan lityum
- Metotreksat: kanser ve romatoid artrit gibi eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğuna neden olan kronik hastalıkların tedavisinde kullanılabilen bir ilaç
- Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ADE inhibitörleri, diüretikler, beta-blokörler ve anjiyotensin II antagonistleri gibi bazı ilaçlar
- Furosemid (ödem tedavisinde kullanılan ilaç)
- Siklosporin ve takrolimus (organ naklinde veya bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç)
Soru Cevap
Nimes (nimesulid), steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaçtır (NSAİİ). Vücutta iltihaplanma ve ağrıya neden olan hormonları azaltarak çalışır.
Nimesulide ek olarak bir kas gevşetici olan tiyokolşikosid içeren ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçtır.
Baş ağrısı, eklem ağrısı, migren, diş ağrısı, regl ağrısı gibi geçici ağrı durumlarında ve romatizmal eklem hastalıkları gibi kronik ağrı ve artrit tedavisinde kullanılabilir. Antienflamatuar etkisini gösterebilmesi için düzenli olarak kullanılması gerekir.
Nimes gibi NSAİİ ilaçların ağrı kesici, ateş düşürücü ve antienflamatuar etkileri vardır.
Nimes (nimesulid) dahil olmak üzere NSAİİ’ler gibi siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç kullanımı adet kesilmesine veya adet düzensizliğine neden olabilir. Cilt üzerine uygulanan jellerin bu duruma neden olması beklenmez.
Evet, içebilirsiniz. Ancak, Nimes (nimesulid) alırken alkol almak midenizi tahriş edebilir. Bu, mide veya bağırsaklarınızda ölümcül olabilen ülserlere veya kanamalara yol açabilir. Sigara içmek de bu sorunlara yakalanma riskinizi artırır.
Nimesulid bir antienflamatuar ilaçtır ancak doğrudan bakterilerle mücadele eden bir anti-biyotik değildir!