
Panadol (500 mg parasetamol) tablet, baş ağrısı, regl dönemlerinde görülen ağrı, diş ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı, romatizma ağrısı veya soğuk algınlığındaki ağrı durumlarının tedavisinde etkilidir. Yüksek ateşi düşürücü etki de gösterir.
İçindekiler
Panadol tablet nedir?
Panadol 500 mg tablet, her bir tablette 500 mg parasetamol içeren ağrı kesici (analjezik) ve ateş düşürücü (antipiretik) etki gösteren bir ilaçtır. (1)
- Ateş düşürür: Hipotalamustaki termoregülasyon merkezi üzerindeki etkisi ile antipiretik (ateş düşürücü) etki gösterir.
- Ağrı kesicidir: Parasetamolün beyinde ve omurilikte prostaglandin üretimini azaltarak ağrıyı hafiflettiği düşünülmektedir. Prostaglandinler, vücut tarafından yaralanma ve bazı hastalıklara yanıt olarak üretilir.
Parasetamol, vücuda alındıktan sonra, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilerini 15-30 dakika içerisinde göstermeye başlar. Parasetamolün en yüksek etkisini göstermesi bir saat kadar sürebilir.
Parasetamol, vücuda hızlı ve düzenli olarak dağılır. Parasetamolün ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi 3-4 saat sürer.
Nasıl kullanılır?
İlacı bol suyla bütün olarak çiğnemeden yutun. Aç veya tok kullanılabilir ancak, tokken içildiğinde etkisi azalabilir.
Besinler parasetamolün bağırsaktan emilimini azaltabilir.
Gerektiğinde önerilen dozda kullanın.
Yetişkinlerde
12 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde tavsiye edilen Panadol Tablet kullanım dozu, gerektiğinde:
- Her 4-6 saatte bir 1 veya 2 tablettir (500 mg -1000 mg ‘dır).
- Maksimum günlük toplam doz 6 tablettir (3000 mg’dır).
- Uzun süreli ve günlük 4 gr ve üzeri parasetamol (8 tablet Panadol) kullanımının ciddi yan etkileri vardır. (1)
Parasetamol ile birlikte kafein almak ağrı hissini daha hızlı hafifletebilir.
Bitter çikolata, siyah çay veya kahvede bulunan kafein, parasetamolün baş ağrısını hafifletme yeteneğini güçlendirebilir. Ancak fazla kafein herkes için uygun olmayabilir.
Parasetamol + kafein, yüksek kaliteli üç çalışmada plasebo ile karşılaştırıldığında, gerilim tipi baş ağrısı için plaseboya üstün geldiği görüldü. (3)
Alkol kullanan kişiler, günlük 4 adet Panadol Tablet’ten fazla kullanmamaya dikkat etmelidir. Vücuda alkol alındığında, hem alkolün hem de parasetamolün oluşturacağı toplam toksik etki nedeniyle, günlük alınan toplam parasetamol dozunun 2000 mg’ı (4 adet Panadol Tablet) aşmaması gerekir.
14 gün boyunca 4 g/gün parasetamol alan sağlıklı yetişkin gönüllülerin %39’unda alanin aminotransferaz (ALT) anlamlı şekilde yükselmiştir. (2)
Çocuklarda
6-12 yaş arası çocuklarda doktor önerisiyle kullanılması tavsiye edilen Panadol Tablet kullanım dozu gerektiğinde:
- Her 4-6 saatte bir yarım tablet veya 1 tablet (250 mg – 500 mg’dır).
- Maksimum günlük doz 4 tablettir (2000mg’dır).
- Çocuklarda 4 saatten daha sık aralarla ve 24 saatte toplam 4 dozdan daha fazla verilmemelidir.
12 yaşından küçük çocuklarda; Parol Şurup, Calpol Şurup, Minoset Şurup, Parol Plus Şurup, Calpol 6 Plus Şurup, Tylol 6 Plus Şurup gibi parasetamol etken maddesi içeren şuruplar kullanılabilir.
Parasetamol içeren ağrı kesici ateş düşürücü şuruplar
12 yaşından küçük çocuklarda parasetamol verilirken kilogram başına 10-15mg parasetamol olacak şekilde doz hesaplanmalıdır. (4) Bu hesabı Ateş Düşürücü Asistanı ile hızlıca yapabilirsiniz.
Ateş Düşürücü AsistanıHamilelik ve emzirme
Gebelik
Parasetamol gebelik kategorisi: B’dir. Panadol hamilelikte doktor önerisiyle kullanılabilir.
Parasetamol, gebelik boyunca ateş düşürücü (antipiretik) veya ağrı kesici (analjezik) tedavi için ilk tercihtir. Parasetamol, hamileliğin tüm evrelerinde yüksek sıcaklığı düşürmek ve ağrıyı gidermek için rutin olarak kullanılmıştır. Doğmamış bebek üzerinde zararlı etkileri olduğuna dair net bir kanıt yoktur. (5)
Ancak hamilelik sırasında kullanılan her ilaçta olduğu gibi, Panadol Tableti de mümkün olan en az süreyle ve mümkün olan en az dozda kullanın.
Panadol Tablet, hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışılarak düşük dozlarda güvenle kullanılabilir.
Vermidon Tablet, Parol Plus Tablet, Minoset Plus Tablet gibi; parasetamol ve kafeini birleştiren tabletlerin gebelerde kullanılması tavsiye edilmez. Yüksek kafein seviyeleri, bebeklerin düşük doğum ağırlıklı doğmasına neden olabilir ve bu da bebeklerin daha sonraki yaşamlarında sağlık sorunları riskini artırabilir.
Çok fazla kafein düşüklere neden olabilir. Çay, kahve, kola ve bitter çikolata gibi besinlerde bulunan kafeinin gebelik üzerinde etkileri hakkında daha fazla bilgi alın.
Emzirme
Emzirme döneminde parasetamol, önerilen dozlarda kullanılabilinir. Parasetamol anne sütüne bir miktar geçer ancak, bu miktarın bebeğe zarar verme ihtimali oldukça düşüktür. (6)
Panadol Tableti emzirme döneminde doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.
Uyarılar
Tüm dünyada, ucuz fiyatı ve kolay temin edilmesi nedeniyle artan reçetesiz parasetamol satışı ve kullanımı nedeniyle karaciğer zehirlenmesi vakalarında artış görülmektedir. (1)
Parasetamol yan etki riski düşük bir ilaçtır, ancak hala bir ilaçtır! Katlanabildiğiniz ağrılarda, ilaç kullanmamak hala en sağlıklı yöntemdir.
Hafif baş ağrılarında bol bol oksijen almak ve bol bol su içmek ile kan dolaşımınızı hızlandıracak hafif tempoda egzersiz beyninize ulaşan temiz oksijen miktarını arttırarak baş ağrınızı hafifletebilir.
Parasetamol, tüm dünyada çocukların yaşadığı ağrı ve ateşin tedavisinde, gebelerde ve emzirenlerde ağrı tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçtır.
Önerilen dozda kullanıldığında genellikle, güvenli ve etkili olarak kabul edilir.
Ancak, parasetamolün yan etki ihtimali düşük bir ilaç olmasına güvenilerek ve reçetesiz olarak temin edilerek yapılan fazla parasetamol kullanımı, parasetamol doz aşımına neden olabilmekte ve karaciğer enzimlerinin (ALT, AST) anlamlı şekilde yükselmesine neden olabilmektedir. (2)
Panadol Tableti, ağrı tedavisinde 10 günden uzun süre (çocuklarda 5 gün), yüksek ateş tedavisinde ise 3 günden uzun süre kullanmanız gerekiyorsa doktorunuza danışın.
Ürün paketindeki tüm talimatları izleyin. Herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.
Yan etkiler
Parasetamol, doğru dozlarda kullanıldığında nadiren yan etkilere neden olur. Ancak parasetamol alerjisi ciddi bir durumdur ve acil olarak müdahale edilmesi gerekir. Vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Parasetamol zehirlenmesi, çok fazla parasetamol almaktan kaynaklanır. Parasetamol, karaciğerde metabolize olur. Karaciğer, parasetamolü işler ve onu farklı bir maddeye dönüştürür. Çok fazla parasetamol alırsanız, karaciğeriniz bu maddeden çok daha fazla üretir. Ve çok fazla olduğunda, bu madde karaciğerinize zarar verebilir.
Karaciğerin hasar gördüğüne işaret eden bazı belirtiler:
- Cildinizin veya gözlerinizin beyaz kısmının sararması (sarılık)
- Karnınızın sağ üst bölgesinde ağrı
- Yorgunluk
- Mide bulantısı ya da kusma
- İştah kaybı
- Normalden daha fazla terleme
- Soluk ten rengi
- Olağandışı morarma veya kanama
- İdrar renginde koyulaşma
Sonrasında böbreklerden süzülerek vücuttan idrar yoluyla atılır. Parasetamol dozunun yaklaşık %85’i 24 saat içinde idrarda serbest ve konjuge parasetamol olarak atılır. Bu nedenle, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olanlar; Parol tablet, Minoset tablet, Panadol Tablet, Parol Plus Şurup, Calpol 6 Plus Şurup, A-ferin Forte Tablet … gibi parasetamol içeren ilaçlar kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
Hangi hastalıklarda tehlikeli olabilir?
- Parasetamol veya ilacın içeriğindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılık (alerji)
- Anemi (kansızlık)
- Akciğer hastalığı, astım, bronşiolit
- Karaciğer veya böbrek sorunları
- Gilbert sendromu (Karaciğer enzimlerinde yükselme ve geçici sarılık)
- 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği
Bu hastalıklardan bir veya birkaçına sahipseniz parasetamol kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Hangi ilaçlarla birlikte tehlikeli olabilir?
Parasetamol kullanmadan önce kullandığınız reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar hakkında lütfen doktorunuza veya eczacınıza bilgi veriniz. İlaçların birbirleriyle etkileşimleri yan etki riskini artırabilir ve ilaçların etkinliğini azaltabilir.
- Mide boşalmasını geciktiren ilaçlar (Propantelin vb.)
- Mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar (Metoklopramid gibi)
- Karaciğer enzimlerini uyaran ilaçlar (Bazı uyku ve epilepsi ilaçları gibi)
- Antibiyotik olarak kullanılan kloramfenikol
- Varfarin ve kumarin türevi antikoagülanlar (kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar)
- Zidovudin HIV enfekiyonlarının (AIDS) tedavi ve önlenmesinde kullanılan bir ilaç)
- Domperidon (bulantı-kusma tedavisinde kullanılır)
- Sarı kantaron (St John’s Wort / Hypericum perforatum) içerikli ilaçlar
- Kolestiramin içerikli ilaçlar (yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır)
- Tropisetron ve granisetron içerikli ilaçlar (radyoterapi ve/veya kemoterapi alan hastalarda bulantı ve kusmanın önlenmesi amacıyla kullanılır).
Eşdeğerleri
Aşağıdaki ilaçlar, her bir tabletinde 500 mg parasetamol içeren eşdeğer ilaçlardır.
Soru Cevap
Doktorunuz aksini önermedikçe günde toplam 6 taneden fazla Panadol (500 mg parasetamol) tablet içmemelisiniz.
Panadol 500 mg tablet şiddetli ağrı durumunda yetişkinler tarafından bir defada 2 tane (çift) içilebilir. Migren gibi şiddetli baş ağrılarının tedavisinde önerilen parasetamol dozu 1 gram parasetamol yani 2 adet Panadol tablettir. Ancak bir tane Panadol tablet içip yeterli gelmediğinde bir saat sonra ikinci Panadol tableti içmeyi tercih etmek gün sonunda daha az Panadol tablet tüketmenize yardımcı olabilir.
Panadol tablet, aç veya tok kullanılabilir ancak, aç alınması önerilir. Bu ilaç tokken içildiğinde etkisi azalabilir. Besinler parasetamolün bağırsaktan emilimini azaltabilir.
Parasetamol içeren Panadol tablet, ateş düşürücü etki gösterir.
Parasetamol içeren Panadol tablet, hafif ve orta şiddetteki adet ağrısına ve regl sancısına iyi gelebilir. Şiddetli akut ağrılarda çift alınabilir. Standart günlük maksimum dozu günde 6 tablettir.
Emzirme döneminde Panadol tablet (parasetamol), önerilen dozlarda kullanılabilinir. Parasetamol anne sütüne bir miktar geçer ancak, bu miktarın bebeğe zarar verme ihtimali oldukça düşüktür. (6)
Parasetamol içeren Panadol tablet, hafif ve orta şiddetteki diş ağrısına iyi gelebilir. Şiddetli akut ağrılarda çift alınabilir. Standart günlük maksimum dozu günde 6 tablettir.
Parasetamol içeren Panadol tabletin adet gecikmesine neden olması, regl periyodlarınızı etkilemesi veya doğurganlık potansiyelinizi etkilemesi beklenmez.
YORUM YAP