
Panocer, midenin ürettiği asit miktarını azaltan Proton pompa inhibitor (PPİ) türü bir ilaçtır. Hazımsızlık, mide ekşimesi, mide yanması, gastrit ve gastroözofageal-reflü hastalığı (GÖRH) için kullanılabilir. Panocer 40 mg ayrıca mide ülserlerini önlemek ve tedavi etmek için de kullanılabilmektedir.
- Genellikle sabah 1 kez kullanılır.
- Şiddetli hastalıklarda doktorunuz sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere kullanmanızı önerebilir.
- Baş ağrısı, ishal ve mide ağrısı görülme ihtimali en yüksek yan etiler arasındadır. İlacı almayı bıraktığınızda bu yan etkiler hafifleme ve kaybolma eğilimindedir.
- Eğer bu ilacı reçetesiz aldıysanız ve 2 hafta kullanmanıza rağmen iyileşmediyseniz, kullanmaya devam etmeden önce doktorunuza danışın.
Pankreas veya bağırsakta Zollinger-Ellison sendromu adı verilen bir tümörün neden olduğu nadir bir hastalık için de kullanılabilmektedir.
İçindekiler
Kimler kullanabilir?
Panocer yetişkinler ve 12 yaş ve üstü çocuklar tarafından kullanılabilir. Genellikle hamilelik sırasında önerilmez.
Bu ilacın sizin için güvenli olup olmadığından emin olmak için, doktorunuza danışmanız gereken bazı durumlar:
- Geçmişte pantoprazol içeren mide koruyucu ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterdiyseniz.
- Karaciğeriniz ile ilgili herhangi bir problem varsa
- Yakın tarihte endoskopi yaptıracaksanız
- B12 vitamini eksikliği: Uzun süre (yıllarca) mide koruyucu (PPİ) kullanmak B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.
- Osteoporoz (kemik erimesi): Uzun süre (yıllarca) mide koruyucu (PPİ) kullanmak kırık riskini artabilir. Osteoporoz hastalarında kemik kırılması riski daha da yüksektir.
- Magnezyum eksikliği: Uzun süre (aylarca) mide koruyucu (PPİ) kullanmak, magnezyum eksikliğine neden olabilir. Magnezyum eksikliği olan kişilerde magnezyum takviyesi gerekebilir.
Endoskopi yaptırmak için randevu aldıysanız, endoskopik işleminizden birkaç hafta önce Panocer almayı bırakıp bırakmayacağınızı doktorunuza sorun. Bunun nedeni, bu ilaç içerisindeki etken madde olan pantoprazolün yapılacak endoskopi sırasında görülebilecek bazı problemleri gizleyebilmesidir.
Nasıl kullanılır?
Genellikle sabahları bir tane kullanılır.
Günde iki kez kullanmanız önerilirse, sabah 1 doz ve akşam 1 doz kullanabilirsiniz.
Yemekten bir saat önce Panocer almak en iyisidir. Tabletleri bir bardak su ile yutunuz.
Panocer dozu
Her enterik kaplı tablet 20 mg veya 40 mg pantoprazol içerir.
Panocer, doktorunuzun önerdiği miktarda kullanılmalıdır. Panocer kullanım miktarı genellikle şöyledir:
Hastalık | Önerilen Panocer dozu (günde) |
---|---|
hazımsızlık (dispepsi) | 10 mg ila 20 mg |
gastroözofageal-reflü hastalığı | 20 mg ila 40 mg |
reflü özofajitinin önlenmesinde | 20 mg |
mide ülseri | 20 mg ila 40 mg |
on iki parmak bağırsağı ülserinde | 40 mg |
Zollinger-Ellison sendromu | 80 mg ila 160 mg |
Dozlar çocuklar, yaşlılar ve karaciğer problemi olan kişiler için genellikle daha düşüktür.
İlaç dozum artacak mı veya azalacak mı?
Doktorunuz yeterli gelmediğinde Panocer dozunu arttırabilir. Bu ilacı kullanma nedeninize bağlı olarak, doktorunuz ilk bir iki ay daha yüksek dozda Panocer 40 mg kullanmanızı önerirken sonrasında bu dozu düşürebilir.
Ne kadar süre Panocer alacağım?
2 hafta boyunca Panocer kullandıktan sonra belirtileriniz hafiflemediyse ve kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız doktorunuza danışın.
Özellikle doktorunuza danışmadan (eczacınıza danışarak) Panocer 40 mg kullanmaya başladıysanız ve yeterli iyileşme sağlanamadıysa, doktorunuz belirtilerinizin neden kaynaklandığını bulmak için testler isteyebilir.
Hastalığınıza bağlı olarak sadece birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen sürede Panocer kullanmanız gerekebilir. Bazen daha uzun süre, hatta yıllarca kullanmanız gerekebilir.
Bazı insanların her gün Panocer kullanması gerekmez ve sadece semptomları olduğunda Panocer 40 mg kullanırlar.
Daha iyi hissettiğinizde (genellikle birkaç gün veya hafta sonra), Panocer kullanmayı bırakabilirsiniz. Panocer’i bu şekilde kullanmak herkes için uygun değildir. Sizin için en iyi olanı doktorunuzla tartışın.
Panocer ilacımı almayı unutursam ne olur?
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Günde 1 kez Panocer alıyorsanız: Panocer ilacınızı mümkün olduğu kadar 24 saatlik ara ile her gün aynı saatte kullanmaya gayret edin. Eğer bir kerelik ilacınızı unutursanız:
- İlacınızı almayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa zamanda kullanmayı unuttuğunuz dozu alın.
- Ancak rutin olarak Panocer 40 mg kullandığınız saatin üzerinden 12 saatten fazla zaman geçtiyse, diğer bir ifade ile bir sonraki mide koruyucu kullanmanız gereken ilaç vaktine 12 saatten az zaman kaldıysa bir kerelik kullanmayı unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.
Günde 2 kez Panocer alıyorsanız: Panocer ilacınızı mümkün olduğu kadar 12 saatlik ara ile her gün aynı saatlerde kullanmaya gayret edin. Eğer bir kerelik ilacınızı unutursanız:
- İlacınızı kullanmayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa zamanda kullanmayı unuttuğunuz dozu alın.
- Ancak rutin Panocer 40 mg kullandığınız saatin üzerinden 8 saatten fazla zaman geçtiyse, diğer bir ifade ile bir sonraki mide koruyucu kullanmanız gereken ilaç vaktine 4 saatten az zaman kaldıysa bir kerelik kullanmayı unuttuğunuz dozu ilaç dozunu atlayın.
Çok fazla Panocer alırsam ne olur?
Kazayla 1 veya 2 ekstra doz almanın herhangi bir soruna neden olması çok düşük bir ihtimaldir. Bununla birlikte, çok fazla Panocer aldıysanız ve şu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza danışmalısınız:
- Kızarmış cilt
- Terleme
- Kalp atışının hızlanması
- Uykulu hissetmek
- Bulanık görme
- Şaşkınlık veya sinirlilik hali
Yan etkiler
Panocer kullanan insanların çoğunda herhangi bir yan etki gelişmez.
Ancak Panocer kullanımına bağlı bir yan etki gelişirse genellikle hafiftir ve bu ilacı kullanmayı bıraktığınızda genellikle bu yan etkiler kendiliğinden kaybolur.
Proton pompa inhibitörü kullanan hastalarda magnezyum eksikliği gelişebilir. Eğer uzun süre mide koruyucu ilaç kullanıyorsanız ve kronik yorgunluk, halsizlik ve sık sık kramp sorunları yaşıyorsanız bu durumu doktorunuza bildirin.
Uzun süreli proton pompa inhibitörü kullanan hastalarda B12 vitamini eksikliği gelişebilir. Bu durumun nedeni azalan mide asiditesine bağlı olarak B12 vitamininin emilememesidir. Eğer uzun süreli (genellikle 1 yıldan fazla) mide koruyucu kullanıyorsanız ve yorgunluk, halsizlik, kabızlık, karıncalanma, uyuşma ve hafızanın zayıflaması gibi B12 vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza danışın.
Sık görülen yan etkileri
Yaygın yan etkiler, 100 kişiden 1’inde görülebilir. Aşağıdakiler dahil sizi rahatsız eden bir yan etki yaşarsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.
- Baş ağrısı
- İshal
- Bulantı veya kusma
- Karın ağrısı
- Kabızlık
- Gaz çıkarma
Olası ciddi yan etkiler
Ciddi yan etkiler nadirdir ve 1000 kişiden 1’inde görülür. Aşağıdaki durumlarda hemen bir doktora başvurun:
- Kollarınız, yanaklarınız ve burnunuz gibi vücudunuzun güneşe maruz kalan kısımlarında kırmızı deri döküntüsü ile birlikte eklem ağrısı – bunlar subakut kutanöz lupus eritematozus adı verilen nadir bir durumun belirtileri olabilir. Uzun zamandır Panocer kullanıyor olsanız bile bu yan etki görülebilir.
- Ciltte sarama, idrar renginin koyulaşması ve halsizlik – bunlar karaciğer problemlerinin belirtileri olabilir.
Ciddi alerjik reaksiyon
Nadir durumlarda, Panocer’e karşı ciddi bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) gelişmesi mümkündür.
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunlar Panocer’in neden olabileceği tüm yan etkiler değildir. Daha fazla bilgi için Panocer içeren ilacınızın içerisinden çıkan prospektüs bakabilirsiniz.
Yan etkilerle nasıl başa çıkılır?
Baş ağrısı: İyi dinlenip bol miktarda sıvı içtiğinizden emin olun. Çok fazla alkol içmeyin. Eczacınızdan bir ağrı kesici önermesini isteyin. Baş ağrısı genellikle Panocer kullanmanın ilk haftasından sonra kaybolur. Bir haftadan uzun süren veya şiddetli olan başarısı konusunda doktorunuza danışın.
Hasta hissetmek: Panocer kullanırken acılı, ekşi, tuzlu veya baharatlardan zengin besinler tüketmemek kendinizi daha çabuk iyi hissetmenize yardımcı olur.
İshal veya bulantı/kusma: Sıvı kaybına bağlı gelişebilecek dehidratasyonu önlemek için sık aralarla bol su için. Normalden daha az işemek, normalden daha koyu renkte işemek ve normalden daha kötü kokulu işemek idrarın konsantre olduğuna ve vücutta suyun azaldığına yani dehidratasyona işaret eder. Bir eczacı veya doktora danışmadan ishali veya kusmayı tedavi etmek için başka ilaçlar kullanmayın.
Mide ağrısı: Dinlenmeye ve rahatlamaya çalışın. Daha az miktarda ama daha sık yemek yemek ve yerken yavaş olmak acele etmemek mide ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilir. Karnınıza bir ısı yastığı veya kapalı sıcak su şişesi koymak da yardımcı olabilir. Çok acı çekiyorsanız, eczacınızla veya doktorunuzla konuşun.
Kabızlık: Taze meyve, sebze ve tahıllar gibi diyetinize daha fazla lif katmaya çalışın. Her gün birkaç bardak su veya alkolsüz sıvı içmeye çalışın. Yapabiliyorsanız, hafif bir egzersiz yapmak da yardımcı olabilir. Kabızlık devam ederse müshil kullanmak güvenlidir. Genellikle, laktuloz en iyisidir, ancak önce bir eczacıya veya doktora danışın.
Gaz çıkarmak: Mercimek, bezelye, fasulye ve soğan gibi gaz çıkarmaya neden olan yiyeceklerden uzak durun. Ayrıca daha küçük ve daha sık öğünler yemek, acele etmeden yavaşça yiyip içmek ve düzenli egzersiz yapmak gaz çıkarma şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Simetikon gibi eczaneden temin edebileceğiniz bazı ilaçlar da gaz çıkarma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hamilelik ve emzirme
Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.
Gebelik
Panocer mide koruyucunun genellikle gebelik sırasında kullanılması önerilmez, çünkü güvenli olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur.
Hamileyseniz, mide yanması ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıkları ilaç almadan tedavi etmek her zaman daha iyidir.
Doktorunuz ilaç kullanmadan önce, daha sık aralıklarla ama az az besin tüketmenizi ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmanızı önerecektir.
Ayrıca doktorunuz, yastığınızın veya yatağınızın altına bir şey koyarak yatağınızın baş tarafını 10 ila 20 cm kadar yükseltmenizi önerebilir. Böylece boynunuz ve başınız karın kısmına göre daha yüksekte olur. Bu, mide asidinin boğazınıza doğru gitmesini (reflü) önlemeye yardımcı olur.
Gebelikte Reflü ve Mide Ekşimesi
Emzirme
Panocer anne sütüne geçerbilir, ancak bebeğe zarar vermeyecek kadar küçük miktarlarda geçer. Bebeğiniz prematüre ise veya sağlık sorunları varsa, ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Emzirirken bu ilacı kullanmanın artıları ve eksileri hakkında doktorunuza danışın.
Diğer ilaçlarla birlikte kullanmak
Bazı ilaçlar Panocer’i etkileyebilir ve yan etki gelişmesi riskini arttırabilir.
Aşağıdakiler dahil herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuza söyleyin:
- Digoksin benzeri kalp ilaçları
- Rifampisin (antibiyotik)
- İtrakonazol, ketokonazol veya posakonazol gibi mantar hastalıklarında kullanılan antifungal ilaçlar
- Metotreksat (sedef hastalığı ve romatoid artrit tedavisinde kullanılabilir)
- HIV ilaçları
- Klopidogrel ve warfarin gibi kan inceltici (kan sulandırıcı) ilaçlar
Bu ilaçlar pantoprazol ile etkileşime giren ilaçların tamamı değildir. Detaylı bilgi için ilacınızın kutusundan çıkan prospektüsa bakabilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.
Bitkisel ilaçlar ve takviyeler ile karıştırılması
Bu ilacı kullanırken, depresyon için bitkisel ilaç olan sarı kantaronu (St John’s wort) almayın. Sarı kantaron (St John’s wort) Panocer içerisindeki etken madde olan pantoprazolün olması gerektiği gibi çalışmasını durdurabilir.
Bitkisel ilaçlar, vitaminler veya takviyeler de dahil olmak üzere başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza belirtin.
Eşdeğerleri
Aşağıdaki ilaçlar, eşdeğer (muadil) ilaçlardır:
Pantoprazol içeren bu mide koruyucu ilaçlar 20 mg ile 40 mg tabletler halinde eczanelerde bulunabilmektedir.
Soru Cevap
Panocer 40 mg , proton pompa inhibitörü sınıfından pantoprazol içeren ve mide koruyucu olarak anılan bir ilaçtır. Mide asidini hafifletir. Mide pH değerini yükseltir.
Panocer mide asidini azaltır. Mide pH değerini yükseltir. Hazımsızlık, mide ekşimesi, mide yanması, gastroözofageal-reflü hastalığı (GÖRH), mide ülseri ve gastrit gibi hastalıklarda reçete edilebilir.
Açken, yemekten yaklaşık 1 saat önce Panocer almak en iyisidir.
Günde bir kez kullanıyorsanız 24 saat aralıklarla, günde iki kez kullanıyorsanız 12 saat aralıklarla içmeniz önemlidir. Aç karnına içilmelidir. Sabah saatlerinde aç veya akşam saatlerinde aç iken içme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Önerilen, sabah midenize hiçbir besin girmeden bu ilacı açken almanızdır.
Panocer (pantoprazol) ilacının adet geciktirmesi beklenmez. Önerilen dozlarda kullanıldıklarında regl periyodunu etkilemesi beklenmez.
Panocer, kombine hap da dahil olmak üzere herhangi bir düzenli doğum kontrol ilacı türünü etkilemez. Ancak, Ella (ulipristal) adı verilen bir tür ertesi gün hapının etkinliğini azaltabilir, bu nedenle bunun yerine farklı bir ertesi gün hapı önerilebilir. Panocer kullanırken kusuyorsanız veya 24 saatten fazla şiddetli ishal yaşıyorsanız, doğum kontrol haplarınız sizi hamilelikten koruyamayabilir.
Hayır bu mide ilacı sadece mide içerisindeki asiti hafifletir. Kilo almanıza neden olması beklenmez. Eğer daha önce mide ağrılarınızdan dolayı yemek yiyemiyorduysanız ve ilaç kullanıp tedavi olduktan sonra daha fazla yemek yemeye başladıysanız kilo alabilirsiniz.
Mide içerisindeki asit miktarını hafifletir. Mide yanmasına iyi gelir. Ağza doğru asit kaçışı (reflü) var ise boğazınıza kaçan asitin yakıcı etkisini düşürür. Yan etki olarak mide bulantısı veya kusmaya neden olabilir. Kendisi doğrudan mide bulantısını azaltan bir ilaç değildir.
Mide iltihabı (gastrit) tedavisinde kullanılabilen Panocer mide ilacı, mide asidini azaltarak midenin kendi kendini tamir etmesine fırsat verir. Helikobakter Pilori isimli mideyi tutan bakteri ile doğrudan mücadele etmez. Bir antibiyotik değildir.
Mide koruyucu ilaç olarak bilinen Panocer, midenin ürettiği asit miktarını azaltan proton pompa inhibitor (PPİ) grubundan pantoprazol içerir.
Mide ülseri gibi bazı mide hastalıklarında, mide asidi yakıcı bir ağrıya neden olabilir. Mide asidinin neden olduğu mide ağrısına, mide asidini azaltan Panocer 40 mg iyi gelebilir.
Alkol, Panocer mide ilacının çalışma şeklini etkilemez, ancak midenizin normalden daha fazla asit üretmesine neden olur. Bu, mide astarınızı tahriş edebilir ve semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.
Kaynak: