Pronat

Pronat (Aljinik Asit), mide duvarınızın iç astarının üzerinde yüzen koruyucu bir tabaka oluşturarak etkisini gösterir. Böylece, aşırı mide asidi sindirim sistemi duvarınıza daha az zarar verir. Reflü ve mide yanması şiddetini azaltan bir anti-asit içerir. Aşırı mide asidini nötralize eder.

08 Eki 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
Pronat Oral Süspansiyon_hekimim yanımda

Pronat oral süspansiyon ve advance şurup gibi farklı formlarda sunulan bir mide ilacıdır. Çiğneme tableti olarak da mevcuttur. Mide yanması, mide ekşimesi, asit reflü veya hazımsızlığı tedavi etmek için kullanılabilir.

Reflü, mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkması ve göğsünüzde yanma hissi vermesidir.

Pronat gibi reflü önleyiciler, deniz yosunundan yapılan aljinik asit (sodyum aljinat) içerir. Aljinik asit, midenizin içeriğinin üzerinde yüzen koruyucu bir köpük tabakası oluşturur. Bu, mide asidinin yemek borunuza kaçmasını engeller.

Pronat genellikle yemeklerden sonra ve yatmadan önce alınır. Alındıktan hemen sonra etkisini göstermeye başlar ve yaklaşık 4 saat boyunca etkisini göstermeye devam eder.

Bu reflü ilacını uzun süre kullandığınızda genellikle sorun yaratmaz. Ancak, bir haftadan fazla düzenli olarak almanız gerekiyorsa doktorunuza danışın.

Pronat içinde ne var?

Gebelik dönemindekiler dahil, yemeklerden sonra ağza gelen acı su (asit regürjitasyonu), mide yanması ve hazımsızlık gibi gastroözofageal reflü semptomları ve aşırı mide asidi (hiperasidite) semptomlarının tedavisinde kullanılabilir.

Pronat;

  • Sodyum Aljinat (aljinik asit)
  • Sodyum Bikarbonat
  • Kalsiyum Karbonat

etkin maddelerini içeren likit, süspansiyon ve çiğneme tablet olarak mevcuttur.

Aljinik asit (Aljinat)

Aljinik asit, kendi ağırlığının 200-300 katı kadar su emebilir ve düşük pH’ta (mide gibi asidik ortam) çözünerek yüksek viskoziteli, yüksek pH’lı bir jel oluşturur.

Mide asidi içeriğinde yüzen fiziksel bir bariyer oluşturur ve yemek borusuna asit geri akışını azaltır. Gastroözofageal reflü hastalığı ve hazımsızlık tedavisinde faydalıdır.

Sodyum bikarbonat

Kabartma tozu olarak da bilinen sodyum bikarbonat, aşırı mide asidini nötralize ederek mide ekşimesi, mide yanması veya asit-reflü gibi hazımsızlık sorunlarını gidermek için kullanılır.

Bu amaçla kullanıldığında anti-asitler adı verilen ilaç grubuna dahildir. Mide veya duodenum ülserlerinin belirtilerini tedavi etmek için de kullanılabilir.

Az miktarda kabartma tozu (sodyum bikarbonat) almak genellikle tehlikeli değildir. Mide asidi, mide ekşimesi ve boğaza acı su gelmesi gibi durumlarda 120 ml suya yarım çay kaşığı kabartma tozu ekleyip içebilirsiniz.

Yetişkinlerin hazımsızlık problemlerinde kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte, çok miktarda kabartma tozu almak tehlikelidir ve uzun süreli kullanım, hamilelik sırasında kullanım veya çocuklarda kullanım için uygun değildir.

Kalsiyum karbonat

Kalsiyum karbonat (CaCO3), mide salgılarında hidroklorik asidi nötralize ederek hareket eden bazik bir inorganik tuzdur. Özofagus asidini hızla nötralize eder ve reflüyü önleyebilir.

Kalsiyum karbonat ayrıca mide ekşimesi, hazımsızlık ve mide yanmasını gidermek için bir anti-asit olarak kullanılır.

Uzun süreli aşırı kullanım ciddi sorunlara neden olabilir. Böbrek taşları ve böbrek fonksiyonlarında ciddi hasar gelişmesine neden olabilir. Ayrıca, yüksek kalsiyum seviyeleri ciddi kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

Kimler kullanabilir?

Pronat, çoğu yetişkin ve 12 yaş ve üzeri çocuklar tarafından güvenle alınabilir.

Bebeğiniz veya çocuğunuzda reflü veya hazımsızlık sorunları varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın. Bebeklerde ve çocuklarda sadece doktorunuz reçete ederse Pronat kullanın.

Pronat bazı insanlar için uygun değildir. Aşağıdakilerden birine sahipseniz kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:

  • Pronat veya başka ilaçlara karşı alerjik reaksiyon yaşadıysanız
  • Kalsiyum veya sodyum açısından takipli hastalar (kalsiyum veya tuzu sınırlı miktarda tüketebilenler)
  • Böbrek veya kalp hastalığı
  • Fenilketonüri adı verilen nadir, kalıtsal bir hastalık
  • Kandaki fosfat seviyesinin düşük olması

Nasıl ve ne zaman alınır?

Pronat duo ve likit şurup formları olarak sunulmaktadır. Bu ilaçları ilaçlarını eczanelerden reçeteyle veya reçetesiz temin edebilirsiniz.

İhtiyaç halinde ve genel olarak günde 4 defaya kadar Pronat alabilirsiniz.

Standart Pronat dozu, genellikle günde 4 defaya kadar bir ila iki ölçektir.

Yemeklerden sonra ve uykuda mide yanması daha rahatsız edici olabilmektedir. Yaklaşık 4 saat etkisini sürdüren bu ilaç yemeklerden sonra ve uyumadan önce alındığında daha faydalı olabilir.

Ara sıra hafif mide ekşimesi veya hazımsızlık yaşarsanız, Pronat şurubu yalnızca ihtiyacınız olduğunda almayı tercih edebilirsiniz.

Sık sık mide ekşimesi veya hazımsızlık yaşıyorsanız, doktorunuz, semptomlarınız olsun veya olmasın Pronat mide şurubunu düzenli olarak yemeklerden sonra ve yatmadan önce günde 4 defaya kadar almanızı önerebilir.

Eğer Pronat şurubu reçetesiz aldıysanız, 7 gün kadar kullandıysanız ve buna rağmen rahatsızlıklarınız devam ediyorsa, doktorunuza danışın.

Pronat’ı uzun süre düzenli olarak aldıysanız, kullanmayı bırakmadan önce doktorunuza danışın. Aniden ilaç bırakmak, midenin asit içeriğinin yemek borunuza gelmesine ve semptomlarınızın tekrar başlamasına neden olabilir.

Yan etkiler

Pronat çok güvenli bir ilaçtır.

Bu ilacı kullanan birçok insanda yan etki görülmez. Ancak bir yan etki yaşarsanız muhtemelen hafif olacaktır ve muhtemelen Pronat almayı bıraktığınızda yan etkiler kaybolacaktır.

Bunu alan çoğu insanın herhangi bir yan etkisi yoktur. Bir yan etki görürseniz, muhtemelen hafif olacaktır ve Pronat almayı bıraktığınızda kaybolacaktır.

Bazı Pronat türlerinin, içeriğindeki maddeler mide bulantısı, kusma, kabızlık veya ishal gibi yan etkilere neden olabilir.

Sizi rahatsız eden veya geçmeyen herhangi bir yan etki fark ederseniz doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Ciddi alerjik reaksiyon

Çok nadir durumlarda, Pronat’a karşı ciddi alerjik reaksiyon (anafilaksi) gelişmesi mümkündür. Bu durum, 10.000 kişiden 1’inden daha azında olur.

Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:

– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa

Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunlar Pronat ilaçlarının tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın veya doktorunuza danışın.

Gebelik ve emzirme

Pronat genel olarak gebelik ve emzirme dönemlerinde reçete edilebilen güvenik seviyesi yüksek bir ilaçtır.

Bununla birlikte, mide ekşimeniz veya hazımsızlığınız varsa, ilaç almadan tedavi etmeyi denemek en iyisidir. Şunlar yardımcı olabilir:

  • Sık sık ve küçük öğünlerle beslenin. Midenizi tek seferde doldurmamaya gayret edin.
  • Yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçının.
  • Yastığınızı veya yatağınızın baş tarafını bir miktar yükseltin.

Bunlar işe yaramazsa, doktorunuz Pronat gibi bir ilaç önerebilir.

Ayrıca, kalsiyum karbonat içeriği dikkate alındığında tedavi süresinin mümkün olduğunca kısa tutulması tavsiye edilmektedir.

Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar

Pronat ilacının etki mekanizmasına yani çalışma şekline müdahale eden bazı ilaçlar vardır.

Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız, bu ilaçları almazdan 2 saat öncesinden 2 saat sonrasına kadar toplam 4 saatlik sürede Pronat almamanızda fayda vardır:

  • Antihistaminik ilaçlar
  • Bazı antibiyotikler (kinolonlar ve tetrasiklinler)
  • Demir eksikliği ilaçları
  • Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için ilaçlar
  • Beta blokerler (kalp problemleri için)
  • Penisilamin (romatoid artrit için)
  • Steroidler (inflamatuar ve otoimmün bozukluklar için)
  • Antipsikotik ilaçlar (bipolar bozukluk ve şizofreni gibi akıl ve ruh sağlığı sorunları için)
  • Klorokin (sıtma için)
  • Estramustin (prostat kanseri için)
  • Alendronik asit gibi bifosfonatlar (osteoporoz gibi kemik problemlerini tedavi etmek ve önlemek için)
  • Levotiroksin
  • Protein pompa inhibitörleri (mide koruyucu olarak bilinen ilaçlar)

Eşdeğer (muadil) ve benzer ilaçlar

Pronat benzeri anti-asit özellikli gastroözefageal reflü ilaçları:

Soru Cevap

Pronat almayı unutursam?

Eğer düzenli olarak kullanmanız önerildiyse ve bir doz Pronat almayı unuttuysanız sonraki dozu çift almayın. Sadece unuttuğunuz dozu bırakın ve bir sonraki dozunuzu normal şekilde alın.

Çok fazla alırsam ne olur?

Yanlışlıkla fazla Pronat almak, gaz çıkarma ve şişkinlik gibi yan etkilere neden olabilir. Bunun size ciddi bir zarar vermesi beklenmez. Yine de endişeniz varsa, doktorunuz veya eczacınızla konuşun.

Bebek sahibi olmama engel olur mu?

Pronat almanın erkeklerde veya kadınlarda doğurganlığı azaltacağına dair net bir kanıt yoktur.

Doğum kontrol yöntemimi etkiler mi?

Pronat, doğum kontrol hapı kullanıyor olmak da dahil olmak üzere herhangi bir düzenli doğum kontrolünü etkilemez.
Bununla birlikte, birlikte alındığında EllaOne (ulipristal) adı verilen bir tür acil kontrasepsiyonun etkinliğini azaltabilir.
EllaOne almadan birkaç saat önce ve sonra Pronat şurubu kullanmaktan kaçınmak veya bunun yerine farklı bir acil kontraseptif kullanmak daha iyi olabilir.

Bisiklet veya araç kullanabilir miyim?

Evet, Pronat almanın araba veya bisiklete binme yeteneğinizi etkilemesi beklenmez.

Pronat alırken alkol içebilir miyim?

Alkol, Pronat mide ilacınızın çalışma şeklini etkilemez, ancak alkol içmek midenizin normalden daha fazla asit üretmesine neden olur. Bu, mide astarınızı tahriş edebilir ve mide rahatsızlığınızı daha da kötüleştirebilir.

Mide koruyucu haplarla birlikte Pronat alabilir miyim?

Pronat ve diğer mide koruyucu ilaçların birlikte reçete edilmesi mümkündür.
Doktorunuz midenizin ürettiği asit miktarını azaltmak için Lansor, Nexium, Panto, Protonex, Pantpas veya Nexstep gibi bir proton pompası inhibitörü reçete ettiyse; Pronat ile bu ilaçlar arasında 2 saat boşluk bırakın.

Pronat ağrı kesicilerle birlikte nasıl kullanılır?

Pronat ile aynı anda parasetamol almak güvenlidir.
Ancak ibuprofen veya aspirin gibi diğer ağrı kesicilerle birlikte almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın. Bazı ağrı kesici ilaçlar mide yanması ve hazımsızlık belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir.

Pronat böbreklere zarar verir mi?

Bu antiasit ilaç kalsiyum karbonat ve sodyum bikarbonat gibi mineraller içerir. Bu minerallerin fazlası böbreklerden süzülüp idrarla atılmalıdır. Aşırı Pronat kullanımı özellikle böbreklerinde zaafiyet olan kişilerin böbreklerine zarar verebilir. Kısa süreli veya önerilen dozlarda kullanıldığında böbreklere zarar vermesi beklenmez.


Kaynak:

  1. sciencedirect.com
  2. nhs.uk
  3. pubmed
  4. medicines.org.uk