Proton Pompa İnhibitörleri (PPİ)

Proton Pompa İnhibitörleri (PPİ),midenin ürettiği asit miktarını azaltırlar. Mide asidi üretimini engelleyerek ve azaltarak, asidin oluşturduğu yakıcı etkiyi hafifletirler. Hasar görmüş özofagus veya mide dokusunun iyileşmesi için zaman kazandırırlar. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), gastrit, peptik ülser, mide yanması gibi durumların tedavisinde kullanılabilir.

03 Nis 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
mide ilaç - hekimimyanimda.com

Proton pompa inhibitörleri (PPİ), mide asidini azaltan ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), gastrit, peptik ülser, mide yanması gibi durumların tedavisinde kullanılabilen bir ilaç türüdür. Proton pompası inhibitörü ilaçlar:

H2 reseptör blokerleri mide asidini azaltabilen başka bir ilaç türüdür. Ancak PPİ’lar genellikle H2 reseptör blokerlerinden daha etkilidir.

Proton pompası inhibitörü (PPİ) ilaçlar, gastroözofageal reflü hastalığı olan kişilerin çoğunda semptomları hafifletebilir.

Proton Pompa İnhibitörleri (PPİ) Nasıl Çalışır?

PPİ’ler mide asidi üretimini engelleyerek ve azaltarak çalışır. PPİ’ler, mide asidini azaltarak, hasar görmüş özofagus veya mide dokusunun iyileşmesi için zaman verir.

Reflü, gastrit, peptik ülser, mide yanması gibi durumların tedavisinde temel yaklaşım şudur:

Sindirim sisteminin iç yüzeyini kaplayan koruyucu doku kendi kendini yenileyebilir. Ancak asidik mide sıvıları, koruyucu doku azaldığında veya sindirim sistemi içerisinde yaralar oluştuğunda yanma ve şiddetli karın ağrılarına neden olur. Mide asiditesini azaltan ilaçlar, asidik mide sıvısının asiditesini azaltarak zarar vericiliğini azaltır. Sindirim sisteminin iç yüzeyini kaplayan koruyucu dokunun kendi kendini tamir etmesi için fırsat oluşturur.

PPİ’ler, 4 ila 12 haftalık kullanımda mide asidini azaltarak, sindirim sistemi dokusunun uygun şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

PPİ’ler, H2 reseptör blokerlerine göre daha geç etki gösterirler. PPİ yuttuktan sonra mide asiditesinin azalarak belirtilerinizin azalma süresi, H2 reseptör blokerlerine göre daha uzundur.

Proton Pompa İnhibitörleri Türleri

PPİ’ler reçeteli veya reçetesiz olarak temin edilebilen ilaçlardandır. Proton pompası inhibitörü (PPİ) ilaçlar hangileri?

PPİ ilaçlarÖrnekler
LansoprazolAprazol, Degastrol, Helicol, Gastrodex, Lansara, Lansazol, Lansoprol, Lansoter, Lansor, Lanzedin, Lapilori, Lasotab, Lukazrol, Pepticer, Ranelar, Vogast, Zoprol
PantoprazolPanthec, Pantpas, Ulsepan, Pandev, Panto, Protonex, Pulcet, Panref, Panocer, Protinum
RabeprazolRaneks, Rabelis, Rabiza, Razogen, Peptyra, Prabex
OmeprazolOmeprol, Prosek, Omesek
EsomeprazolEsopro, Nexium, Nexstep, Esom, Esopral, Esmara, Nexomep