
Rupatadin, mevsimsel veya yıl boyu süren hapşırma, burun akıntısı, göz ve burun kaşıntısı gibi alerjik rinit belirtilerini giderir. Ayrıca ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık gibi ürtiker belirtilerini de tedavi edebilir.
Rupatadin, alerji belirtilerini hafifleten bir antihistaminik ilaçtır. Rupatadin şu durumların tedavisinde reçete edilebilir:
- Alerjik rinit (saman nezlesi, polen alerjisi)
- Ürtiker (kurdeşen)
- Böcek ısırması nedeniyle gelişen alerji
- Bazı gıda alerjileri
Rupatadin içeren bazı ilaçlar: Rupafin, Rupatek, Anthix, Rupax, Ripatrin
İçindekiler
Kimler kullanabilir?
Eczanelerden alınan Rupatadin içeren haplar genel olarak yetişkin ve 12 yaş üzerindeki çocuklar için uygundur.
Ancak bazı insanlar için uygun değildir. Aşağıdakilerden birine sahipseniz Rupatadin kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:
- Geçmişte Rupatadin veya diğer ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterdiyseniz
- Karaciğer veya böbrek yetmezliğiniz varsa. Rupatadin 10 mg tabletlerin kullanımı şu anda böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda önerilmemektedir.
- Kalp rahatsızlığınız varsa
- Kanda potasyum düşüklüğü varsa ve kalp atım hızınız anlamlı şekilde yavaşsa (EKG’de QT aralığının bilinen uzaması)
- Ergenlik dönemindeyseniz
- 65 yaşın üzerindeyseniz
- Bu ilaç 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz.
Yakın tarihte alerji testi yaptıracaksanız, Rupatadin kullanmak alerji testinizin yanlış sonuç vermesine neden olabilir.
Nasıl ve ne zaman alınır?
Rupatadin aç veya tok alınabilir. Bu ilacı alırken normal şekilde yiyip içebilirsiniz.
Haplar, genellikle her bir tablette 10 mg Rupatadin içerirler. Önerilen günlük doz 10 mg Rupatadin’dir.
Rupatadin içeren hapları; daima bir bardak su, süt veya meyve suyu ile birlikte alınız. Onları bütün olarak yutun. Ezmeyin veya çiğnemeyin.
İlacınızı her gün yaklaşık aynı saatlerde alın.
Rupatadin içeren bir ilacı sadece alerji yaşadığınız bir gün almanız gerekebilir. Örneğin gitmiş olduğunuz piknikte böcek ısırması sonrası gelişen alerji durumunda kısa süreliğine ve geçici olarak Rupatadin kullanmanız gerekebilir.
Bahar alerjisi (alerjik rinit) gibi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuz bahar mevsiminde düzenli olarak Rupatadin kullanmanızı önerebilir.
Size veya çocuğunuza Rupatadin reçete edildiyse, nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uyunuz.
Rupatadin almayı unutursam?
Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunun zamanı çok yaklaştıysa bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!
Peki, çok fazla Rupatadin alırsam ne olur?
Yanlışlıkla fazladan bir doz alırsanız, yaygın yan etkilerden bazılarını yaşama riskiniz artar. Herhangi bir yan etki yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Yan etkiler
Tüm ilaçlar gibi Rupatadin de bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir. Yaygın görülen yan etkileri:
- Uyku hali
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Ağız kuruluğu
- Yorgunluk, halsizlik
- Sersemlik
Nadiren görülen yan etkileri
- Konsantrasyon güçlüğü
- Burun kanaması
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Rinit
- Bulantı veya kusma
- Karın ağrısı
- İştah artışı
- İshal ya da kabızlık
- Yüksek ateş
- Dikkat bozukluğu
Bu yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Ciddi alerjik reaksiyon
Nadir görülse de Rupatatin ilacına karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. Ciddi alerjik reaksiyon (anafilaksi) durumunda zaman kaybetmeden bir acil servise başvurun!
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunlar Rupatadin’in tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın veya doktorunuza danışın.
Yan etkileriyle nasıl baş edilir?
- Uykulu ve yorgun hissetmek: Alerji tedavisinde kullanılan birçok antihistaminik yan etki olarak uyku hali yapabilir. Bu yan etkiyi yaşarsanız doktorunuz ilacınızı, uyku hali yapma riski daha düşük olan başka bir ilaçla değiştirebilir.
- Baş ağrısı: Dinlenin. Su için. Derin nefes alın. Beyninize bol bol temiz oksijen gitmesi için hareket edin. Baş ağrısı için eczacınızdan bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Setirizin kullanmaya bağlı gelişen baş ağrısının bir hafta sonra geçmesi beklenir. Eğer bir haftadan uzun süren Setirizin kullanmanıza rağmen baş ağrınız hala geçmediyse doktorunuza danışın.
- Ağız kuruluğu: Şekersiz sakız çiğnemeyi deneyin. Sık sık ve az az su içmeyi deneyin.
- Mide bulantısı: İlacı tokken, yemekle birlikte veya atıştırmalıkla birlikte veya hemen sonrasında almayı deneyin. Acılı veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız da yardımcı olabilir.
- Baş dönmesi: Ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa, çok yavaş kalkmayı deneyin veya kendinizi daha iyi hissedene kadar oturmaya devam edin. Başınız dönmeye başlarsa, daha iyi hissedene kadar oturun. Başınız dönüyorsa araç veya makine kullanmayınız. Bu ilacı uyumadan önce almak daha güvenli bir seçenek olabilir.
- Karın ağrısı: Az az ve sık sık yemeyi deneyin. Bu yardımcı olmuyorsa karnınıza bir ısı yastığı uygulamayı deneyin.
- İshal: Eğer ishaliniz varsa bol bol su veya diğer sıvılardan içmelisiniz. Eğer normalden daha az veya daha koyu renkli işiyorsanız bu sıvı eksikliğine işaret eder. İshal veya sıvı eksikliği düzelmiyorsa doktorunuza danışın.
Gebelik ve emzirme
Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.
Gebelik
Rupatadin’in hamile kadınlarda kullanımına ilişkin sınırlı miktarda veri bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, hamilelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan veya dolaylı zararlı etkiler göstermemektedir.
Önlem olarak, gebelik sırasında rupatadin kullanımından kaçınılması tercih edilir.
Emzirme
Rupatadin hayvan sütüne geçer. Ancak insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle, emzirme döneminde doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar
Bazı ilaçlar, Rupatadin ile birlikte kullanıldığında, etkileşime girer, birbirini etkilerler ve yan etki yaşama riskinizi arttırırlar.
Güçlü CYP3A4 inhibitörleri (örn. itrakonazol, ketokonazol, vorikonazol, posakonazol, HIV proteaz inhibitörleri, klaritromisin, nefazodon) ile birlikte Rupatatin almaktan kaçınılmalıdır ve orta dereceli CYP3A4 inhibitörleri (eritromisin, flukonazol) ile birlikte ilaç kullanımı dikkatli kullanılmalıdır.
Statinlerle birlikte uygulandığında dikkatli kullanılmalıdır.
Greyfurt suyu ile aynı anda rupatatin alındığında sistemik maruziyet 3,5 kat artmaktadır.
10 mg Rupatadin alımı her ne kadar alkolün etkilerini arttırmıyor gibi görünse de 20 mg Rupatadin alkolün psikomotor etkilerini arttırmaktadır ve Rupatadin kullanırken alkol almamak en iyisidir.
Kaynak: medicines.org.uk