
Ateş düşürücüler gibi likit şuruplar veya su ile karıştırılan antibiyotik şuruplar açıldıktan sonra kaç gün kullanılır? Bu, şurubun ne şartlarda muhafaza edildiği ile doğrudan ilişkilidir.
Sıvı ilaç formu | Açıldıktan sonra ne kadar süre kullanılır? |
---|---|
Likit şuruplar | Aksi önerilmedikçe açıldıktan sonra 6 ay. |
Antibiyotikler | Sulandırıldıktan sonra genellikle 7 ila 14 gün. |
- Bir şurubun kapağını ilk kez açtığınızda, kapak açma tarihini mutlaka not alın.
- Şurup şişesinin kapağı daha önce açılmış olsa da olmasa da yüksek sıcaklıkta veya yoğun ışık altında saklanmamalıdır.
- Henüz kapağı açılmamış şuruplar için ilacın kutusundaki son kullanım tarihine uyun.
- Şuruplar genel olarak 20-24 derece gibi oda sıcaklığında ve az ışıklı ortamlarda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır.
- Şurupların önerilen kullanım süreleri için tabloya bakın. Bunlar genel bilgilerdir. Elinizdeki şurup hakkında özel ve kesin bilgi için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın veya eczacınıza danışın.
Ateş düşürücü ve soğuk algınlığı şurupları gibi şuruplar genellikle likit formdadır. İçlerindeki şeker, uzunca bir süre katılaşmaz veya kolayca kristalize olmaz.
İçindekiler
Şekerlenmiş şurupları kullanmayın
Sıvı formdaki ilaçların genellikle çok az bir hacmi ilaç etken maddesiyken, hacimlerinin çok büyük bir oranını tatlandırıcı aromalar ve şekerli sıvılar gibi diğer yardımcı maddeler oluşturur.
Sıvı formdaki bu ilaçların çocukların kilosuna uygun dozda verilebilmesi için homojen olmaları gerekir.
Herhangi bir şurubu enjektöre çekmeden önce, şurup şişesini homojen bir görüntü oluşana kadar iyice çalkalayın.
Basit bir örnek vermek gerekirse, pembe kutulu Parol şurup, her 5 ml hacimde 120 mg parasetamol içerir. Bir adet Parol tablet ise 500mg parasetamol içerir. Hem 21 ml hacimdeki Parol şurup hem de 1 adet parol tablet yaklaşık 500mg parasetamol içerir. Tablet yaklaşık 1 ml hacme sahipken, çocuk şurubunun yaklaşık 20 ml daha fazla hacimde olma nedeni nedir? Bu, çocukların şurubu kullanmalarını sağlamak için eklenen şekerlerle ve aromalarla ilgilidir.
Dolayısıyla bir şurubun cam şişesinin kapağı açıldıktan sonra ne kadar süre kullanılmaya devam edilebileceği içerisindeki su, şeker ve diğer kimyasalların saklanma koşullarıyla doğrudan ilişkilidir.
Bir şurup kapağı açılsada açılmasa da üzerindeki son kullanım tarihinden itibaren kullanılmamalıdır.
Yapay şekerler, tıpkı yapay şekerlerle yapılan reçeller ve sahte ballar gibi şekerlenirler.
Yapay şeker içeren bir şurup, şekerlendiğinde artık homojen olarak karışması pek mümkün değildir. Homojen olmayan bir şurupta doz hesabı yapmak güvenli değildir.
Basit bir örnek: Dolven şurup şişesinin 5’te 1’oranında şekerlendiğini düşünelim.
- İçerisindeki ibuprofen etken maddesinin ne kadarının şeker kristalleri arasında kaldığını bilemediğimiz için Dolven şurup artık 5 ml yerine 4 ml hacimde 100 mg (ya da 5 ml hacimde 125 mg) ibuprofen içeriyor olabilir. Bu bebeğe hesapladığınızdan %25 daha fazla ibuprofen vermenize neden olabilir. Doz arttıkça yan etki riski artar.
- Daha önemlisi, şurubun şekerlenmesine neden olacak kadar kötü şartlarda veya uzun süre beklemiş bir ilacın içindeki etken madde olan ibuprofen kimyasalının zarar görmüş olabileceğidir.
Şekerlenen bir şurubu kullanmak güvenli olmayabilir!
Saklama koşullarına dikkat edin
Yeni açtığınız bir ateş düşürücü şurubun kaç gün daha kullanılmaya devam edebileceğini etkileyen bazı temel faktörler:
- Havadaki nem oranı
- Işık miktarı
- Isı miktarı
- Kapağın açık kaldığı toplam süre
- Şişenin toplam çalkalanma süresi
Çok yüksek ısı veya çok düşük ısı ilacın kimyasal yapısının bozulmasına neden olabilir. Sıcaklık şurubun içerisindeki şeker ve aroma da dahil olmak üzere tüm kimyasalların yapısını etkiler. Ateş düşürücü şuruplar veya soğuk algınlığı şurupları gibi birçok çocuk şurubu genel olarak 23-24 derece gibi oda sıcaklıklarında saklandığında uzun ömürlü olur.
Işık belirli dalga boylarındaki enerjidir. İlacın kimyasını bozabilir. Parlak ışık yerine daha karanlık yerlerde saklanması ilacın ömrünü uzatabilir. Benzer şekilde radyasyon da ilaçların kimyasını bozabilir.
Şurup kapağının açık kaldığı toplam süre şurubun dışarısı ile etkileşime girme süresidir. Kapak ne kadar uzun süre açık kalırsa, o kadar çok nem, virüs, bakteri, polen, toz veya başka şeylerin şurup şişesine girme ihtimali vardır. Evet mikroplar bir süre havada asılı kalabilir ki öksürme ve hapşırmayı hastalık bulaştıran bulaş yolu yapan da tam olarak budur.
Kısacası ağzı uzun süre açık kalan, kapağı iyi kapatılmayan veya kapağı açıkken yanında öksürdüğünüz ya da sigara içtiğiniz bir şurup daha çabuk bozulabilir.
Şurupların şişelerinin kapaklarını mümkün olduğu kadar kısa sürede kapatın. Sıvı formdaki ilaç, şişenin dışı ile ne kadar az etkileşime girerse kullanım ömrü o kadar uzun olur.
Nem ilacın ömrünü kısaltabilir. Özellikle ağzı yeteri kadar iyi kapatılmış cam şişedeki bir şurubun dışarıdaki nemden etkilenmesi beklenmez. Ancak şişenin kapağının açık olduğunda etkileşime gireceği ortamın nemi önemlidir. Örneğin banyo su buharı ile dolduğunda nem oranı yüksektir ya da Akdeniz sahilindeki şehirlerimizde iklim doğal olarak nemlidir.
Şurubun bozulduğunu nasıl anlarım?
Şu durumlarda şurubu kullanmaya devam etmeden önce ilacı eczacınıza götürerek danışabilirsiniz:
- İlk açıldığındakinden farklı kokan şuruplar
- İlk açıldığındakinden farklı renkteki şuruplar
- Kristalize olan (şekerlenen) şuruplar
- Uzun süre ısıya, ışığa veya neme maruz kalan şuruplar
- Kapağı uzun süre açık kalan şuruplar
- Kapağı hasar gördüğü için hava alan şuruplar
Tüm bu öneriler ateş düşürücüler veya soğuk algınlığı şurupları gibi sıvı formdaki ilaçlar hakkında genel bilgiler içerir. Elinizdeki ilaca özel bilgiler edinmek için ilacın içerisinden çıkan broşüre bakabilir veya eczacınıza danışabilirsiniz.
Soru Cevap
Aksi önerilmedikçe açıldıktan sonra 6 ay süre ile kullanılabilir. Saklama koşulları toplam kaç gün kullanılabileceğini doğrudan etkiler.
Sulandırılarak kullanılan antibiyotik şurupları, sulandırıldıktan sonra 7-14 gün kullanılabilirler. Elinizdeki antibiyotiğin kullanım süresini doğrulamak için ilaç kutusundan çıkan talimatlara bakın veya eczacınıza danışın.
Şurupların kapağını iyice kapattığınızdan emin olun. 20-24 derece gibi oda sıcaklığında ve az ışıklı ortamlarda saklayın. Çocukların ulaşamayacaklarından emin olun.
Şuruplar tatlandırıcı ve yapay şekerler içerirler. Buzdolabında saklamak şurup içerisindeki etken maddelerin dibe çökmesine neden olabilir. Bu durum doğru dozda ilaç vermeye engel olabilir. 150 ml ilaç şişesinden bebeğinize vereceğini 5ml sıvısında hiç ilaç etken maddesi olamayabilir ya da çok fazla ilaç etken maddesi olabilir. Buzdolabında saklanması gerekenler dışında ilaçlarınızı asla buzdolabında saklamayın.
Sulandırılmış antibiyotikler sulandırıldıktan sonra genellikle 7 ila 14 gün süre ile kullanılabilirler. Elinizdeki ilaca dair net bilgi için eczacınıza danışın.
Hayır, buzdolabında saklanması gerekenler dışında ilaçlarınızı asla buzdolabında saklamayın.