
Zaditen, ketotifen içeren tablet, sro tablet, şurup, oral damla ve göz damlası formları olan bir grup ilaçtır. Alerjik astım ve alerjik rinit ile alerjik konjonktivit durumlarında reçete edilebilirler.
Ağız yoluyla alınan Zaditen tablet, sro tablet, oral damla ya da şurup, her gün alındığında ve diğer astım ilaçları ile birlikte kullanıldığında, astım belirtilerinin veya ataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltabilen bir tür alerjik astım ilacıdır. Ayrıca diğer astım önleyici ilaçlara olan ihtiyacı azaltabilir.
Zaditen göz damlası ise gözdeki alerjiye bağlı gelişen kızarıklığı (konjonktivit) tedavi etmek için kullanılabilir.
Tablet ve şurup formundaki Zaditen, astım ataklarını önlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Başlamış bir astım krizini hafifletmez. Akut astım ataklarının önlenmesi veya tedavisi için etkili değildir.
Zaditen, vücutta iltihaplanmaya ve astım semptomlarına neden olduğu bilinen bazı maddeleri inhibe ederek çalışır.
İçindekiler
Zaditen Oral Damla

Zaditen 1 mg/mL Oral Damla standart dozu:
- 6 ay – 3 yaş arası: Günde 2 defa kg başına 1 oral damla (sabah ve akşam kg başına 0.05 mg) verilir. Örneğin: 10 kg ağırlığındaki çocuğa sabah ve akşam 10’ar damla verilir.
- 3 yaşın üzerindeki çocuklar ve ergenlerde: Günde iki kere 20’şer damla (1 mg ketotifen)
1 ml (20 damla) Zaditen oral damla, 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.
Zaditen Şurup
Zaditen 1 mg/5 mL Şurup standart doz:
- 6 ay – 3 yaş arası: Günde 2 defa kg başına 0.25 mL şurup verilir. Sabah ve akşam kg başına 0.05 mg (=0.25 ml şurup). Örneğin: 10 kg ağırlığındaki çocuğa sabah ve akşam 2.5 ml şurup verilir.
- 3 yaşın üzerindeki çocuklar ve ergenler: Günde 2 defa 5 ml şurup (sabah ve akşam 1 mg ketotifen) verilir.
Bir ölçek (5 ml) şurup, 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.
Eşdeğeri: Astafen 1 mg/5 mL Şurup
Zaditen Tablet
Zaditen 1 mg Tablet standart dozu:
Günde iki kez 1 tablet (kahvaltı ve akşam yemeğiyle birlikte 1 mg).
Bir bardak suyla birlikte bütün olarak yutunuz. Sakinleştiricilere karşı duyarlıysanız, başlangıçta dozunu azaltmanın mümkün olup olmadığını doktorunuza sorunuz.
Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.
Gerekiyorsa, doktorunuz günlük dozu 4 mg’a kadar artırabilir Bu doz günde sabah iki adet ve akşam iki adet olmak üzere günde toplam 4 adet Zaditen 1 mg tablet ile sağlanabilir
Eşdeğeri: Fumast 1 mg tablet, Astafen 1 mg tablet
Zaditen SRO 2 mg Tablet
Standart doz:
Akşamları 1 Zaditen SRO film tablet (2 mg).
Bir bardak suyla birlikte bütün olarak yutunuz. Sakinleştiricilere karşı duyarlıysanız, başlangıç dozunuzu azaltmanın mümkün olup olmadığını doktorunuza sorunuz.
Her bir Zaditen SRO 2 mg tablet, 2 mg ketotifene eşdeğer bazda 2.750 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.
Gerekiyorsa, doktorunuz günlük dozu 4 mg’a kadar artırabilir. Bu doz, günde bir kez (akşamları) alınan iki adet Zaditen SRO film tablet ile sağlanabilir.
Doktorunuz tedaviye verdiğiniz yanıta göre daha yüksek ya da düşük bir doz önerebilir.
Zaditen Göz Damlası
Zaditen %0.025 streril göz damlası, alerji nedeniyle gözlerde meydana gelen kaşıntı ve kızarıklığın tedavisinde kullanılır.
Standart doz, günde iki kez göze 1 damla uygulamaktır.
Kontakt lens kullanıyorsanız Zaditen göz damlasını dikkatli kullanınız.
Nasıl kullanılır?
- Başınızı arkaya doğru eğiniz; bir elinizle alt göz kapağınızı yavaşça aşağı çekerek gözünüz ile göz kapağınız arasında bir çukur oluşturunuz.
- Diğer elinizle şişeyi baş aşağı, gözünüzün üstünde dik olarak tutunuz. Yavaşça sıkarak bir damla damlatınız. Damlalığın ucunu eliniz veya gözünüze değdirmemeye dikkat ediniz.
- Damlattıktan sonra gözünüzün iç ucuna parmak ucunuz ile 1-2 dakika bastırınız. Bu, ilacın gözyaşı kanallarından buruna akmasını önler.
Bir ml çözelti 0,25 mg ketotifen (0,345 mg ketotifen hidrojen fumarat şeklinde) içerir.
Zaditen göz damlası kana ve sistemik dolaşıma son derece düşük miktarda geçer ve sistemik yan etki yapması beklenmez. Yine de alerjik yanıt, ağız kuruluğu, gözlerde artan kızarıklık veya görme kalitesinde azalma gibi herhangi bir yan etki yaşarsanız doktorunuza danışın.
Eşdeğerleri: Detofen %0.025 göz damlası, Oftifen %0.025 tek dozluk göz damlası
Kimler kullanabilir?
Zaditen doktor reçetesiyle kullanılabilir. Faydasının, risklerinden daha fazla olduğu öngörüldüğünde doktorunuz size ve çocuğunuza Zaditen (ketotifen) reçete edebilir.
Bu ilaç çocuklarda test edilmiştir ve önerilen dozlarda kullanıldığında çocuklarda yetişkinlerden farklı yan etkilere veya sorunlara neden olduğu gösterilmemiştir.
Yaşlı insanlarda, genç erişkinlerle tam olarak aynı şekilde mi çalıştıkları yoksa yaşlı insanlarda farklı yan etkilere veya sorunlara mı neden oldukları bilinmemektedir.
Epilepsi hastalarının epilepsi atağı yaşama riskini arttırır.
Nasıl ve ne zaman alınır?
Bu ilacın dozu, farklı hastalar için farklı olacaktır. Doktorunuzun reçetesine uyun. Aşağıdaki bilgiler bu ilacın yalnızca ortalama dozlarını içerir. Dozunuz farklıysa, doktorunuz aksini söylemedikçe değiştirmeyiniz.
Zaditen aç veya tok karnına alınabilir.
Etkili olabilmesi için Zaditen (ketotifen)’in düzenli olarak kullanılması gerekir. Her gün yaklaşık aynı saatlerde alın.
Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunun zamanı çok yaklaştıysa bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!
Size veya çocuğunuza Zaditen reçete edildiyse, nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uyunuz.
Peki, çok fazla Zaditen alırsam ne olur?
Yanlışlıkla fazladan bir doz alırsanız, yaygın yan etkilerden bazılarını yaşama riskiniz artar. Fazla doz ile ilişkili olabilecek bazı yan etkiler:
- Bulanık görme
- Bilinç bulanıklığı
- Denge kaybı
- Baş dönmesi
- Yatar veya oturur pozisyondan ayağa kalkarken baygınlık veya baş dönmesi
- Düzensiz kalp atışı veya düzensiz nabız
- Çarpıntı
- Bilinç kaybı
Herhangi bir yan etki yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Nasıl saklanır?
İlacı oda sıcaklığında kapalı bir kapta saklayın. Donmaktan koruyun. Isı, nem ve direkt ışıktan uzak tutun.
Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
Uyarılar
Doktor takibi ile ilerlemenizin kontrol edilmesi çok önemlidir. Bu, doktorunuzun ilacın düzgün çalışıp çalışmadığını görmesine ve ilacı almaya devam edip etmeyeceğinize karar vermesine olanak tanır. Belirtileriniz kötüleşirse, doktorunuza danışmalısınız.
Bu ilaç bazı kişilerde uyku hali ve sersemlik gelişmesine neden olabilir. Bu ilacı kullandıktan sonra dikkatinizi toplamakta zorluk veya uykulu hissediyorsanız iş makinası veya bisiklet kullanmak gibi tehlike oluşturacak eylemlerden uzak durun.
Bu ilaç, bazı kişilerin heyecanlanmasına, sinirlenmesine veya gerginleşmesine veya uyumakta güçlük çekmesine neden olabilir. Bunlar merkezi sinir sistemi stimülasyonunun belirtileridir ve özellikle çocuklarda ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
Yan etkiler
Tüm ilaçlar gibi Zaditen (ketotifen) de bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi biri meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın:
- Titreme
- Uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Öksürük
- İshal
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Eklem ağrısı
- İştah kaybı
- Kas ağrısı
- Mide bulantısı
- Burun akıntısı
- Boğaz ağrısı
- Terleme
- Uyku problemi
- Olağan dışı yorgunluk veya halsizlik
- Kusma
Ciddi alerjik reaksiyon
Nadir görülse de ciddi alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. Ciddi alerjik reaksiyon (anafilaksi) durumunda zaman kaybetmeden bir acil servise başvurun!
Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:
– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa
Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunlar Zaditen ilaçlarının tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın veya doktorunuza danışın.
Yan etkileriyle nasıl baş edilir?
- Uykulu ve yorgun hissetmek: Alerji tedavisinde kullanılan birçok antihistaminik yan etki olarak uyku hali yapabilir. Bu yan etkiyi yaşarsanız doktorunuz ilacınızı, uyku hali yapma riski daha düşük olan başka bir ilaçla değiştirebilir.
- Baş ağrısı: Dinlenin. Su için. Derin nefes alın. Beyninize bol bol temiz oksijen gitmesi için hareket edin. Baş ağrısı için eczacınızdan bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Setirizin kullanmaya bağlı gelişen baş ağrısının bir hafta sonra geçmesi beklenir. Eğer bir haftadan uzun süren Setirizin kullanmanıza rağmen baş ağrınız hala geçmediyse doktorunuza danışın.
- Ağız kuruluğu: Şekersiz sakız çiğnemeyi deneyin. Sık sık ve az az su içmeyi deneyin.
- Mide bulantısı: İlacı tokken, yemekle birlikte veya atıştırmalıkla birlikte veya hemen sonrasında almayı deneyin. Acılı veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız da yardımcı olabilir.
- Baş dönmesi: Ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa, çok yavaş kalkmayı deneyin veya kendinizi daha iyi hissedene kadar oturmaya devam edin. Başınız dönmeye başlarsa, daha iyi hissedene kadar oturun. Başınız dönüyorsa araç veya makine kullanmayınız. Bu ilacı uyumadan önce almak daha güvenli bir seçenek olabilir.
- Karın ağrısı: Az az ve sık sık yemeyi deneyin. Bu yardımcı olmuyorsa karnınıza bir ısı yastığı uygulamayı deneyin.
- İshal: Eğer ishaliniz varsa bol bol su veya diğer sıvılardan içmelisiniz. Eğer normalden daha az veya daha koyu renkli işiyorsanız bu sıvı eksikliğine işaret eder. İshal veya sıvı eksikliği düzelmiyorsa doktorunuza danışın.
Gebelik ve emzirme
Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.
Gebelik
Zaditen, hamilelik süresi boyunca kullanılması genel olarak önerilmemektedir.
Gebelik kategorisi: C‘dir.
Emzirme
Emzirme esnasında anne sütüne çok az miktarda geçer.
Bu ilacı emzirme döneminde kullanırken bebek riskini belirlemek için kadınlarda yeterli çalışma yoktur. Emzirirken bu ilacı almadan önce potansiyel faydaları potansiyel risklere karşı değerlendirmek gerekir.
Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar
Bazı ilaçlar, Ketotifen ile birlikte kullanıldığında, etkileşime girer, birbirini etkilerler ve yan etki yaşama riskinizi arttırırlar.
Bu ilacı aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle birlikte kullanmak genellikle tavsiye edilmez, ancak bazı durumlarda birlikte kullanmak gerekebilir. Her iki ilaç birlikte reçete edilirse, doktorunuz dozu veya ilaçlardan birini veya her ikisini ne sıklıkla kullanacağınız değiştirebilir. Şunları alıyorsanız doktorunuza danışın:
- Amifampridin: Bazı nadir kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Bupropiyon: Majör depresif bozukluk tedavisinde ve sigarayı bırakmayı desteklemek için kullanılan atipik bir antidepresandır.
- Donepezil: Alzheimer hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.
- Pitolisant: Narkolepsili yetişkinlerde gündüz aşırı uykululuk tedavisi için bir ilaçtır.
Soru Cevap
Zaditen, ketotifen içeren bir antihistaminik ilaçtır. Alerjik astım ve alerjik rinit ile alerjik konjonktivit durumlarında reçete edilebilirler.
Ağız yoluyla alınan Zaditen alerji ilaçları, her gün alındığında ve diğer astım ilaçları ile birlikte kullanıldığında, astım belirtilerinin veya ataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltabilen bir tür alerjik astım ilacıdır. Ayrıca diğer astım önleyici ilaçlara olan ihtiyacı azaltabilir.
Alerjik akciğer hastalığı tedavsinde doktorunuz bebeğinizin kilosuna göre Zaditen damla reçete edebilir. Standart dozu sabah ve akşam kilogram başına 1 damladır. Örneğin 8 kg bir bebek için standart doz sabah 8 damla akşam 8 damladır.
Alerjik akciğer hastalığı tedavsinde doktorunuz çocuğunuzun kilosuna göre Zaditen şurup reçete edebilir.
Kaynak: