Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Ağrıları)

Gebeliğin sonlarında, rahminizde kasılmalar yaşarsınız. Bu kasılmalar vücudunuzun çalar saatine benzer ve sizi doğumun yaklaştığı ve bebeğin gelmek üzere olduğu konusunda uyarır. Braxton Hicks kasılmaları ise gebeliğin son aylarında yaşayabileceğiniz minik alarm tatbikatları gibidir.

braxton hicks contractions, yalancı doğum ağrıları, erken doğum kasılmaları, erken doğum ağrıları, HY, hekimim yanimda, gebelik

Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları), vücudunuzu doğuma hazır hale getiren ve size doğum pratiği yaptıran kasılmalardır. Düzensiz sıklıkta ve farklı şiddetlerde kısa süreli olarak yaşanan kasılmalardır.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya üzerinde her yıl 15 milyon bebeğin erken doğduğunu tahmin ediyor. Diğer bir ifade ile dünya üzerinde her yıl yaklaşık 15 milyon bebek gebeliğin 37. haftasından önce doğmaktadır. Erken doğum her kadında ortaya çıkabilir, bu yüzden erken doğum ve belirtileri farkında olunması gereken bir şeydir (1).

Braxton-Hicks kasılmaları nedir?

Braxton-Hicks kasılmalarına “yalancı doğum ağrıları” denir çünkü bunlar size gerçek kasılmalar yaşadığınıza dair yanlış bir his verir.

Yalancı doğum ağrılarına, bu ağrıları ilk kez tanımlayan doktorun ismi “Braxton Hicks” verilmiştir. Bu kasılmaları vücudunuzu bebeğinizin gelişine hazırlayan pratik kasılmalar olarak düşünebilirsiniz.

Gerçek kasılmalar gibi serviksi (uterusun açıklığını) inceltebilseler de, Braxton-Hicks kasılmaları sonuçta doğuma yol açmaz.

Ne zaman başlar?

Braxton-Hicks kasılmaları tipik olarak gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde başlar. Ancak bazı gebeler gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde de kasılmalar yaşayabilir.

Zaman zaman, genellikle öğleden sonra veya akşam ve özellikle hareketli geçen bir günün ardından yaşanabilir. Yalancı doğum ağrılarının ne zaman geleceği ve ne kadar süreceğine dair belirgin bir model yoktur. Ancak genel olarak bu kasılmalar doğum tarihi yaklaştıkça sıklaşır ve belirginleşir.

Nasıl hissedilir?

Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları) belirtileri:

  • Düzensizdir
  • Kasılmaların sıklığı veya şiddeti arasında bir düzen yoktur
  • Kısa sürelidir
  • Genellikle 30 saniye sürer
  • Genellikle iki dakikadan uzun sürmez
  • Bulunduğunuz pozisyonu değiştirdiğinizde kasılmalar hafifleyebilir

Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları) seyrektir. Bu yalancı doğum kasılmaları aniden ortaya çıkabilsede neredeyse her zaman başlar başlamaz kaybolurlar. Bu yalancı doğum ağrıları genellikle 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Yalancı doğum ağrılarında düzenli bir ritim yoktur. Yani bu yalancı doğum kasılmalarının sıklığı ve şiddeti giderek artmaz.

Gerçek doğum kasılmaları nasıldır?

Gerçek kasılmalar, vücudunuz oksitosin adı verilen ve rahminizin kasılması için uyaran bir hormon salgıladığında meydana gelir. Gerçek doğumun geldiğinin belirtileri:

  • Pek çok kadın için gerçek kasılmalar gebeliğin 40. haftasında başlar
  • Gebeliğin 37. haftasından önce başlayan gerçek doğum kasılmaları erken doğum olarak sınıflandırılır.

Gerçek kasılmalar, doğuma hazırlık olarak bebeğinizi doğum kanalına doğru aşağı doğru itmek için rahminizin üst kısmını sıkılaştırır. Ayrıca bebeğinizin dışarı çıkmasına yardımcı olmak için serviksinizi inceltirler. Serviks, rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır.

Gerçek bir doğum kasılması bir dalga gibidir. Ağrı hafif hafif başlar, şiddeti giderek artar ve sonrasında hafifler. Bu kasılma sırasında elinizi karnınıza koyduğunuzda kasılmaları hissedebilirsiniz.

Kasılmaların eşit aralıklarla (örneğin, beş dakika arayla) geldiğinde ve bu aralıklar giderek kısaldığında (üç dakika arayla, sonra iki dakika, sonra bir) gerçek doğum sancıları yaşadığınızı anlayabilirsiniz.

Doğum yapmakta olduğunuza işaret eden diğer ipuçları:

  • Banyoyu kullandığınızda bir yığın pembemsi veya kanlı mukus görebilirsiniz
  • Bebeğinizin karnınızın içinde daha aşağıya indiğiniz hissedebilirsiniz.
  • Vajinanızdan sıvı sızması yaşayabilirsiniz. Bu, “suyunuzun geldiği” anlamına gelir. Amniyotik kese adı verilen bir sıvı torbası parçalandığında önce amniyotik kese içerisindeki sıvı gelir sonrasında ise bebek.

Gerçek erken doğum kasılmaları ile Braxton-Hicks kasılmaları arasındaki fark nedir?

Erken doğum kasılmaları ile yalancı doğum ağrıları arasındaki fark aşağıdaki tablodaki gibidir.

Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları)Gerçek erken doğum kasılmaları
Kasılmaların sıklığıDüzensizdir. Zaman zaman gelir gider.Kasılmaların sıklığı giderek artar. Örneğin önce beşer dakika arayla, sonra üçer sonra ikişer dakika arayla yaşanır.
Kasılmaların gücü ve şiddetiDüzensizdir.Kasılmaların şiddeti ve kasılma gücü giderek artar.
Kasılmaların süresiGenellikle 30 saniye ile 1 dakika arasında sürer. Genellikle 2 dakikadan uzun sürmez30 ila 70 saniye sürer.
Susuzluk ile ilişkili mi?Yeterli sıvı alınmadığında kasılma ihtimali artar
Yer değiştirme ve pozisyon ile ilişkili mi?Pozisyon veya yer değiştirdiğinizde bu kasılmalar hafifleyebilir.
Ne zaman?Genellikle son 3 aylık gebelik döneminde görülür. Bazı gebeler daha erken de kasılma yaşayabilir.Genellikle 37. gebelik haftasından sonra yaşanır. daha erken yaşanması durumunda erken doğum gerçekleşir.
Nasıl hissedilir?Genellikle kasların sıktığını hissedersiniz ancak ağrı pek görülmez.Daha yoğun ve ağrılı kramp benzeri hissedilir.

Hissettiğiniz kasılmalar düzenli hale gelirse veya yaşadığınız kasılmaların ve ağrıların sıklığı ve şiddeti giderek artarsa erken doğum eylemine hazırlanmanız gerekebilir. Herhangi bir erken doğum belirtisi en hızlı şekilde sağlık müdehalesini gerektirir. Sıklığı ve şiddeti giderek artan kasılmalar yaşıyorsanız ve suyunuz da gelmeye başladıysa acil yardım ve destek isteyin.

Susuzluk kasılmaları arttırabilir

Sıvı kaybı veya susuzluk olarak tanımlayabileceğimiz dehidrasyon, Braxton-Hicks kasılması gelişme riskini arttırır. Bu nedenle yalancı doğum kasılmalarını daha fazla yaşamamak için yeteri kadar sıvı aldığınızdan ve yeteri kadar su içtiğinizden emin olur.

Evet, gebeliğin özellikle son aylarında daha sık idrar yapmanız gerekecek ancak bunu kabullenin ve su tüketiminizi azaltmayın. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için su içmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Geceleri idrar yapma ihtiyacını azaltmak için ise günün erken saatlerinde bol bol su içme ve sıvı alma alışkanlığı edinebilirsiniz.

Yanınızda bir su şişesi bulundurmak, hareket halindeyken bile içmeyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Yeniden kullanılabilir su şişeleri, ne kadar su içtiğinizi takip etmenin de harika bir yoludur.

Kasılmalarınız olursa ne yapmalısınız?

Sadece zaman zaman ortaya çıkan kasılmalar büyük olasılıkla Braxton-Hicks’tir. Ama kasılmalarınız düzenli gelmeye başlarlarsa, kendinize yaklaşık bir saat zaman ayırın. Kasılmalarınız güçlenirlerse veya birbirlerine yaklaşırlarsa, muhtemelen gerçek bir doğum yaşıyorsunuzdur.

Yaklaşık beş veya altı dakika arayla kasılmalar yaşamaya başladığınızda, muhtemelen çantanızı alıp hastaneye gitmenin zamanı gelmiştir.

Gerçekten doğum yapıp yapmadığınızdan emin değilseniz, bir sağlık profesyoneline danışın veya doğum yapacağınız hastaneneye gidin. Yanlış alarm olduğu ortaya çıksa bile tıbbi yardım almanız daha iyi olur.

Gebeliğin 37. haftasında veya daha ileriki haftalarda, özellikle ağrılı kasılmalarınız varsa ve suyunuz gelmişse zaman kaybetmeden hastaneye gitmeniz oldukça önemlidir.

Soru Cevap

Braxton Hicks nedir?

Doğum yaklaşırken sıklığı ve şiddeti giderek artan yalancı doğum ağrılarına, bu ağrıları ilk kez tanımlayan doktorun ismi olan “Braxton Hicks” verilmiştir. Bu kasılmaları vücudunuzu bebeğinizin gelişine hazırlayan pratik kasılmalar olarak düşünebilirsiniz.

Braxton-Hicks kasılmaları ne kadar sürer?

Braxton-Hicks kasılmaları genellikle 30 saniye ile 1 dakika kadar sürer. Ancak bazen 2 dakikaya kadar süren kasılmalar yaşanabilir. 2 dakikadan daha uzun sürmesi beklenmez.

Braxton Hicks kasılmaları nasıl olur?

Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları) seyrektir. Aniden ortaya çıkabilir. Yalancı doğum ağrılarında düzenli bir ritim yoktur. Yani bu yalancı doğum kasılmalarının sıklığı ve şiddeti giderek artmaz.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir