Klamidya Enfeksiyonu (Chlamydia Trachomatis)

Kadında rahim ağzından gelen kirli beyaz renkte ve bazen kokulu da olabilen bir akıntı vardır. Hastalardaki en sık belirtiler sık idrar yapma, idrar yaparken ağrı ve akıntıdır. Tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu kadında kısırlık sebebi olabilir.

12 Eyl 2018 — Son güncelleme:
Paylaş:
Chlamydia Trachomatis

Klamidya enfeksiyonuna Chlamydia Trachomatis olarak adlandırılan bir bakteri neden olur. Son yıllarda tüm dünyada en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalık haline gelmiştir.

Hem erkek hem de kadında belirti vermeden sessizce kalabilir ve ilerleyen zamanlarda ciddi hastalıklara yol açabilir.

Belirtiler

  1. Kadında en sık rahim ağzı(cerviks) de yerleşir ve rahim ağzından gelen kirli beyaz renkte ve bazen kokulu da olabilen bir akıntı vardır.
  2. İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı olabilir.
  3. Sık idrara çıkma görülebilir.
  4. Cinsel ilişki sırasında ağrı ve ilişki sırasında anormal kanama görülebilir.
  5. Kadınlarda uzun süre sessiz kaldıktan sonra kısırlık, kronik ağrı, hatta ölüme yol açabilen pelvik enfeksiyona kadar ilerleyebilir.

Hastalardaki en sık belirtiler sık idrar yapma, idrar yaparken ağrı ve akıntıdır.

Klamidya enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu diğer bütün cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi kondom kullanmaktır.

Klamidya nasıl bulaşır?

Klamidya doğrudan temas ile bulaşabilir. Kirli havlu kullanımı gibi doğrudan temas sonra göze bulaşırsa arpacık (trahom)oluşmasına neden olabilir. Klamidyalar özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde atipik pnömoni(zatürre) sebebi olabilir.

Normal doğum yapan, bu hastalığa yakalanmış kadınlardan doğan bebeklere, doğum kanalından geçerken hastalık bebeğe bulaşabilir. Doğumdan yaklaşık bir hafta sonra ise bebeğin gözünde enfeksiyon gelişebilir. Doğan bebekte klamidyal atipik pnömoni gelişebilir.

Tanı

Hastalığın tanısı genellikle doktor muayenesi ve akıntı örneğinin mikroskopla incelenmesiyle konur.

Tedavi

Klamidya tedavisinde en çok tetrasiklin ve doksisiklin grubu antibiyotikler tercih edilmektedir.

Tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu kadında kısırlık sebebi olabilir.