Doğum Belirtileri

Doğum eyleminin başlamak üzere olduğunun iki güvenilir belirtisi gerçek doğum kasılmaları ve suyunuzun gelmesidir. Rahim ağzını kapatan mukus tıkacı iç çamaşırınızda kan ve mukus lekesi olarak görmeniz, ishal olmanız ve servikal silinme doğumun yaklaştığına işaret eden belirtilerdir.

doğum belirtileri, HY, hekimimyanimda, gebelik rehberi, doğum anı

Hamile her kadının aklındaki en büyük soru işareti, doğumun ne zaman ve nasıl başlayacağı olabilir. Doğum doktorunuz rahim ağzındaki açıklığı ölçerek, gebe ise gerçek doğum kasılmalarını takip ederek doğumun ne zaman başlayacağını öngörebilir. Doğum belirtileri, sezaryen doğum yaptırmayacak her gebe için heyecan vericidir.

Gebeliğin sonlarına doğru en çok merak ettiğiniz şey doğum eyleminin ne zaman ve nasıl başlayacağı olabilir. Olası erken doğum durumunu anlamak ve doğru zamanda tıbbi destek alabilmek için doğum belirtileri her gebenin en iyi bilmesi gereken konulardandır.

Doğumun başladığını nasıl anlayabilirim?

Gerçek bir doğumun başladığına işaret eden bazı doğum belirtileri:

  • Gerçek doğum kasılmaları
  • Suyunuzun gelmesi
  • Rahim ağzını kapatan mukus tıkacının kaybı
  • Silinme (servikal efasman); rahim ağzının silinmesi böylece bebeğin dışarı çıkışı için rahim ağzının açılması
  • İshal; bazı kadınlar doğumdan önce ishal olurlar
  • Bebeğin kafasının aşağı doğru doğum kanalına inmesi
  • Bebek aşağı doğru hareket ederken yukarıda diyafram ve midenin rahatlaması

Gerçek doğum kasılmaları

Gebeliğin erken dönemlerinde yaşamış olabileceğiniz Braxton-Hicks kasılmaları düzensiz ve hafif şiddette kasılmalardır. Bu kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak biliniyor ve genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde görülse de bazı gebeler daha erken tecrübe edebilirler.

Braxton-Hicks kasılmalarını gebeliğin sonlarına doğru daha sık ve daha güçlü yaşamanız normaldir.

Braxton-Hicks kasılmalarınız olduğunda bulunduğunu pozisyonu değiştirmeyi, su içmeyi veya dinlenmeyi deneyin. Eğer buna rağmen kasılmalarınızın şiddeti hafiflemiyorsa ve kasılmalarınız giderek daha sık ve daha şiddetli hale geliyorsa gerçek bir doğum eylemi başlıyor olabilir.

Örneğin yedişer dakika arayla yaşadığınız kasılmalar, beşer dakika arayla daha sonra dörder, üçer ve ikişer dakika arayla sıklığı giderek artan şekilde yaşanmaya devam ediyorsa bu kasılmalar muhtemelen gerçek bir doğumun habercisidir.

Ayrıca sonraki her kasılma bir hedefe ulaşmaya çalışıyormuşçasına daha şiddetli geliyorsa yani kasılmaların şiddeti inatla artmaya devam ediyorsa bu bir gerçek doğumun habercisidir.

Gerçek doğum kasılmaları ile yalancı doğum ağrıları arasındaki fark aşağıdaki tablodaki gibidir.

Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları)Gerçek doğum kasılmaları
Kasılmaların sıklığıDüzensizdir. Zaman zaman gelir gider.Kasılmaların sıklığı giderek artar. Örneğin önce beşer dakika arayla, sonra üçer sonra ikişer dakika arayla yaşanır.
Kasılmaların gücü ve şiddetiDüzensizdir.Kasılmaların şiddeti ve kasılma gücü giderek artar.
Kasılmaların süresiGenellikle 30 saniye ile 1 dakika arasında sürer. Genellikle 2 dakikadan uzun sürmez30 ila 70 saniye sürer.
Susuzluk ile ilişkili mi?Yeterli sıvı alınmadığında kasılma ihtimali artar
Yer değiştirme ve pozisyon ile ilişkili mi?Pozisyon veya yer değiştirdiğinizde bu kasılmalar hafifleyebilir.
Ne zaman?Genellikle son 3 aylık gebelik döneminde görülür. Bazı gebeler daha erken de kasılma yaşayabilir.Genellikle 37. gebelik haftasından sonra yaşanır. daha erken yaşanması durumunda erken doğum gerçekleşir.
Nasıl hissedilir?Genellikle kasların sıktığını hissedersiniz ancak ağrı pek görülmez.Daha yoğun ve ağrılı kramp benzeri hissedilir.

Bir gerçek doğum kasılması sırasında, karnınızın tamamına dokunmak zorlaşmıştır. Rahimde de kasılma ve sıkılaşma hissedilir. Ayrıca;

  • Bel ağrısı
  • Pelvisinizde yani leğen kemiği etrafında artan basınç hissi
  • Karnınızda artan bir basınç hissi
  • Kramlar

gibi başka belirtiler de hissedebilirsiniz. Gerçek bir doğum sancısında bebeği dışarı ittirircesine düzenli ve inatçı kasılmalar yaşarsınız.

Aktif doğum eyleminde kasılmalar genellikle 45 ila 60 saniye arasında sürer ve kasılmalar arasında üç ila beş dakika dinlenme dönemleri olur (1).

Suyunuzun gelmesi

Bebek anne karnında bir kese içerisindedir. Bu kesenin içi amniyon sıvısı adı verilen bir sıvı ile doludur. Bu sıvının rengi berrak ve soluktur. Kıvamı su gibi akışkandır.

Kesenin zarı doğum sancıları başladığında yırtılır. Amniyon sıvısı dışarı akmaya başlar. Suyunuz sıvı sızıntısı şeklinde, damalama şeklinde veya fışkırırcasına hızla gelebilir.

Muhtemelen suyunuzun geldiğini, iç çamaşırınızda idrar veya su gibi akışkan kıvamda ancak berrak ve soluk bir renkte fark edersiniz.

  • Eğer iç çamaşırınızda gördüğünüz şeyin rengi sarımsı ise bu muhtemelen idrardır. Gebeliğin özellikle son haftalarında idrar kaçırmanız normaldir. Ayrıca idrar kaçırdıysanız, idrar gibi kokacaktır.
  • Eğer iç çamaşırınızda farkettiğiniz şeyin rengi beyazımsı ise o zaman kıvamına bakın. Eğer daha koyu kıvamlıysa iki parmağınız arasında yapışkan bir his veriyorsa o zaman muhtemelen vajinal akıntıdır.

Amniyon sıvısı boşaldığında yani suyunuz geldiğinde artık karnınızın içerisinde daha fazla alan ve rahatlama vardır. Vücudunuz bu rahat alanı doğum esnasında bebeğinizi dışarı çıkarırken kasılmak için kullanacak.

Suyunuz gelmişse başka hiçbir belirtiniz olmasa dahi muhakkak en kısa sürede doğum hastanenize başvurmalısınız.

Kanlı mukuslu akıntı

Rahim ağzınızda mukus kıvamında bir tıkaç vardır. Enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin doğum kanalının içeriye doğru geçmesini önleyen koruyucu bir bariyer görevi görür.

Bu tıkaç rahminizin ağzını (serviks) kapatarak bebeğinizi dışarıdan gelebilecek mikroplarda ve enfeksiyonlara karşı korur. Ancak bebeğiniz büyüdükçe ve ilerleyen gebelik haftalarında aşağı doğru yer değiştirdikçe rahim ağzı gerilir ve genişler. Rahim ağzı genişlediğinde bu mukus tıkaç parçalar halinde veya tek büyük bir parça olarak aşağı düşebilir.

Tuvalete gittiğinizde ya da iç çamaşırınızı değiştirirken hafif pembemsi ya da kahverengimsi bir leke görebilirsiniz. Bu mukusun neden olduğu lekeye nişan da denilmektedir.

Doğumun yaklaştığı anlamına gelir. Ancak bu kanlı mukuslu tıkacınızın düşmesi doğum başlamadan birkaç hafta önce, birkaç gün önce ya da doğumdan hemen önce gerçekleşebilir.

Silinme (servikal efasman)

Yalancı doğum kasılmaları gebeliğin erken döneminde vücudunuzda fazla değişiklik oluşturmazlar. Ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında, Braxton-Hicks kasılmaları düzensiz ve orta şiddette olsalar dahi, doğum günü yaklaşırken, rahminizin ağzını (serviks) inceltiyor olabilirler. Buna servikal efasman denir ve silinme olarak da adlandırılır.

Doğum doktorunuz servikal efasman yani silinmeyi ölçerek doğumun ne kadar yakında olduğunu tahmin edebilir.

Bebeğiniz dışarıyla henüz tanışmaya başlayacakken rahim ağzınız 4 ila 10 santimetre arasında tamamen açılacaktır (1).

Rahim ağzınız (serviks) 7 ila 10 santimetre genişlediğinde, gerçek doğum kasılmalarınız 60 ila 90 saniye kadar sürmeye başlar. Üstelik kasılmalar arasındaki dinlenme süreleri sadece 30 saniye ile 2 dakikaya kadar gerilemiştir.

Vücudunuz bebeğinizi dışarıya itmeye hazırlanırken kasılmalarınızın üst üste geldiğini bile hissedebilirsiniz.

İshal

Vücudunuz işini gerçekten iyi biliyor. Doğum anı gelip çattığında karnınızın içerisinde daha fazla alan ve rahatlama olması gerekir. Bazı kadınlar doğumdan hemen önce ishal olurlar. Böylece bağırsaklarını boşaltırlar ve karın içinde daha fazla alan kalır. Vücudunuz bu rahat alanı doğum esnasında bebeğinizi dışarı çıkarırken kasılmak için kullanacak.

Eğer dinlenmekle veya pozisyon değiştirmekle hafiflemeyen ve şiddeti giderek artan kasılmalarınız varsa üstelik suyunuz da gelmişse doğum eylemi başlamak üzeredir ve en hızlı şekilde doğum yapacağınız hastaneye ulaşmalısınız.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir